Hlavní obsah

Hašek věděl, že Slováci přihlížejí, proto mlžil, jak se jen dalo

TEPLICE

Slovenskou optikou se na přípravu s Belgií dívali úplně všichni, takže žádný div, že se trenér Ivan Hašek snažil po vítězné premiéře na lavičce národního mužstva mlžit, jak se dalo. „Nechtěli jsme v tomto utkání dávat žádné návody, jak vyrukujeme proti Slovensku a jak budeme v Bratislavě hrát,“ odrážel dotazy a odmítal spekulace, že by se snad sestava z druhého poločasu mohla blížit té, kterou pošle 5. září na Tehelné pole ke klíčové bitvě bojů o Afriku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek gestikuluje v Teplicích v přátelském utkání proti Belgii

Článek

Zatímco belgický kouč byl rozčarován na nejvyšší mez a zklamání netajil (Vercauteren: “Náš výkon nelze omluvit, a nic na tom nemění, že šlo jen o přátelský zápas. Soupeř byl rychlejší, technicky lépe vybavený, měl více za hry, zatímco my prostě nestíhali...“), Ivan Hašek po vítězném nástupu k české reprezentace jenom zářil.

„Hlavně proto, že nikdo nehrál na devětadevadesát procent, ale všichni bojovali na sto. Vůli po vítězství měli prostě ohromnou a přístup všech hráčů proto musím vyzdvihnout,“ kvitoval, s jakým zanícením, vervou a vůlí jeho svěřenci do zápasu šli. A to přesto, že se pro ně nevyvíjel právě příznivě.

„Samozřejmě, zpočátku se na nich lehká nervozita projevovala, i chyby se objevily, snad pětkrát jsme ve středu hřiště zbytečně ztratili míč, z čehož se rodily soupeřovy protiútoky a šance. Postupně se ale všichni zlepšovali a ke konci už hráli vyloženě dobře,“ glosoval Ivan Hašek výkon svého týmu, který se skutečně minutu od minuty umocňoval, aby v závěru teplické přípravy gradoval.

„Týmový duch se projevil, vůle po vítězství byla velká, to nám nikdo nemůže upřít,“ odnášel si z první konfrontace, kterou jako trenér vedl, moc cenné zjištění. Přitom zamíchal se složením mužstva natolik překvapivě, že prakticky nikdo nedokázal sestavu přesně odhadnout. Už třeba proto, že zkušení Jankulovski, Rozehnal a spol. seděli v první půli jen na lavičce mezi náhradníky.

Náhradníci neexistují

„Náhradníky? Takový pojem v reprezentaci neznáme, hráče nerozdělujeme na ty, kteří nastupují v základní sestavě a kteří jsou na lavičce. Nerozlišovat, nedělat rozdíly a táhnout za jeden provaz, to je jeden z předpokladů, jak uspět,“ usmíval se nad podobnými dedukcemi Hašek. „Chtěli jsme, aby složení mužstva bylo vyvážené a i v druhém poločase byl na hřišti dostatek zkušených hráčů,“ dodával.

Takže přece jen vyzrazené tajemství?! Náznak, jak by sestava českého týmu mohla 5. září v Bratislavě vypadat a na jaké hráče Hašek vsadí? Nápověda Slovákům, jak budou jeho vyvolení zahrávat standardní situace, z nichž  mimochodem vstřelili Belgičanům dva góly?

„Ne, ne, ne,“ brání se trenér, jenž samozřejmě věděl, že slovenští pozorovatelé v čele s internacionálem Ladislavem Jurkemikem sledují z ochozů teplických Stínadel pozorně každý detail.

"Žádný návod jsme Slovákům dávat nechtěli, vždyť my na nácvik ofenzivních situací neměli ani moc času. Na tréninku jsme se jim věnovali snad deset minut, víc ne. Všechno teprve přijde, před cestou do Bratislavy bude na všechno ještě čas,“ jen se spokojeně usmíval Hašek a mlžil dál.

Jen při dotazu na případný comeback Kollera musel uznat: „Ano, s ním budeme v Bratislavě hodně silní!“

Reklama

Související témata: