Hlavní obsah

Slováci jsou dál favority, zůstal realistou i po výhře nad Belgií Hašek

Noviny nečetl, na internet se podívat nestačil, videozáznam z vítězné středeční přípravy proti Belgičanům si také ještě nepustil, přesto se kouč české reprezentace a šéf svazu v jedné osobě Ivan Hašek čtyřiadvacet hodin po teplickém duelu za testem na Slováky ohlížel. „Šlo o přípravný zápas, proto ho netřeba přeceňovat. Účel však splnil, protože odhodlání i přístup jsme od hráčů viděli, takže je na čem stavět,“ kvitoval po své premiéře na lavičce národního týmu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek gestikuluje v Teplicích v přátelském utkání proti Belgii

Článek

Diametrálně odlišný přístup v porovnání s předchozími zápasy byl na všech hráčích skutečně patrný, takže před rychle se blížícím klíčovým duelem kvalifikace na Slovensku máte alespoň trochu po starostech...

Teď bych si přál, aby vydržel nejen přístup, ale aby i forma hráčů rostla a já měl starosti nikoli jen s tím, koho na další utkání nominovat, ale koho postavit. Věřím, že tomu tak bude a že výkonnost a forma bude gradovat. I třeba proto, že pro řadu legionářů působících v cizině ligové soutěže teprve začnou. Za měsíc budeme určitě dál.

Chcete tím naznačit, že ve vašem výběru může i po výhře nad Belgií dojít ke změnám?

Máme sice z čeho vycházet, ale samozřejmě že budeme cestovat a sledovat další hráče, kteří přicházejí v úvahu. Vždyť někteří byli zraněni a ve svých klubech nehráli, což je případ Šírla, Sionka, Švece, Holka a spol. Proto budeme dál sledovat kolem čtyřiceti, padesáti hráčů.

Bezprostředně po teplickém duelu jste si stýskal nad úvodem zápasu, kdy váš tým chyboval nepřesnými přihrávkami, zbytečně ztrácel míče a nakonec i inkasoval.

Samozřejmě že zápas s Belgií přinesl věci dobré, servíroval však i spoustu nedostatků, které budeme chtít odstranit. Hodně přihrávek dozadu, spoustu zbytečně ztracených míčů, riskantních rozehrávek, dvacetiminutovou křeč, která vůbec neodpovídala našim představám. Na Slovensku musíme nastoupit s tím, že budeme mít zápas od první minuty pod kontrolou. Zvláště, když si v dalším průběhu střetnutí hráči sami ověřili, že to jde.... I z křečovitého úvodu však plynula pozitiva. Třeba Štajnerovi se dvakrát, třikrát akce nepovedla, přesto chtěl pořád balón, aby mohl hrát. Prostě žádný alibismus, což  bylo hrozně důležité zjištění.

Výkonem hodně překvapil Plašil, který v Bordeaux nastupuje na pravém kraji zálohy, ale v reprezentaci zvládl ve druhé půli skvostně roli dirigenta, rozehrávače a režiséra.

U něho je výhodou, že může nastupovat v záloze na jakémkoli postu. V roli defenzivního i ofenzivního hráče, na kraji středové řady i uprostřed. Už v první půli odvedl spoustu práce, vybojoval hodně míčů a hlavně - neztrácel je. Ostatně to, že se v Bordeaux dokázal i v obrovské konkurenci prosadit do základní sestavy, svědčí o jeho fotbalových kvalitách a formě.

Takže by v Bratislavě mohl po zraněném Rosickém převzít dirigentskou taktovku a stát se dispečerem hry vašeho týmu?

Rozhodně nebudu prozrazovat, jaké máme záměry na zápas na Slovensku.

Jak vůbec vypadá momentální zdravotní stav Rosického? Máte nějaká nové informace?

Žádný posun, léčení svalového zranění se nedá nijak urychlit, takže jeho absence vypadá na tři, čtyři týdny.

A co třeba situace kolem Kollera? Kdy se definitivně domluvíte, zda do Bratislavy přijede?

Jsem s ním ve spojení neustále a dohodneme se podle toho, zda bude zdravotně v pořádku. Teď byl zrovna zraněný a za Samaru nehrál.

Co jste říkal výkonu Baroše?

U Milana bylo hodně důležité, že se nebál, což prokázal i tím, že na sebe vzal odpovědnost a šel kopat penaltu. Svou hrou dokázal, že má reprezentaci co dát a že může pořád rozhodovat zápasy.

Rozpaky zavládly nad výkonem Jarolíma, který prostě nedovede přenést výkony předváděné v Hamburku do národního mužstva...

Nezapomínejme, že v neděli hrál proti Freiburgu a jel na sto procent, jako ostatně v každém zápase. Co se pracovitosti týče, nemůžeme mu vůbec nic vyčítat. Nehodnotil bych, zda mu něco vyšlo víc či méně, podstatné je, že je hráčem schopným se obětovat pro mužstvo.

A co třeba stoperská dvojice Hubník - Sivok? Nakolik si řekla o místo v sestavě?

Všichni tři hráči, kteří se na stoperu vystřídali, roli zvládli. Sivok potřebuje důvěru a kromě lehké nervozity v první čtvrthodině roli zvládl, Hubník zrovna tak a navrch přidal i gól, Kadlec ve druhém poločase rovněž dokázal, že na tomto místě nemá problémy.

V trochu nezvyklé roli se proti Belgičanům představil Rozehnal, který operoval jako defenzivní záložník ve středu pole. Znamená to, že jste mu tuto roli už přisoudil natrvalo?

Viděl jsem ho na tomto postu hrát už během jeho angažmá ve Francii a líbil se mi. A protože jsme neměli vysokého Kováče k dispozici, zkusili jsme Rozehnala, který k této roli všechny předpoklady má a v Paris SG je ostatně potvrzoval. Svou hrou proti Belgičanům hodně pomohl Polákovi, který se mohl věnovat ofenzivní činnosti, neboť Rozehnal kryl prostory za ním. Ukázal, že může hrát jak stopera, tak i defenzivního záložníka.

Řekla vám teplická příprava, koho ze sedmnácti zkoušených hráčů 5. září na bratislavské Tehelné pole poslat?

Ty, kteří budou vyhovovat našim taktickým záměrům a budou mít i patřičnou formu. Prostě nejlepší hráče, kteří budou k dispozici a zápas zvládnou.

Uvažujete v této souvislosti o tom, že byste kontaktoval Ujfalušiho a debatoval s ním o jeho návratu do reprezentace?

Pokud někdo bude chtít v reprezentaci být, jen to přivítám. U Ujfalušiho obzvlášť, protože by byl hodně platný.  Nejsem ale z těch, kdo by nominoval hráče, jenž se reprezentace vzdá.

Zatímco váš výběr zvládl přípravu proti Belgii vítězně, Slováci jen remizovali na Islandu a jejich trenér Weiss moc spokojen nebyl. Už máte ze špionáže bližší informace? Dovezl kouč jedenadvacítky  Dovalil z pozorování nejbližšího kvalifikačního soupeře nějaké poznatky?

Samozřejmě že reference mít budeme, ale výsledek Slováků nad Islandu v tuto chvíli není vůbec důležitý.  Vždyť na jaře prohráli v Anglii a pak přijeli do Prahy a zvítězili. Podstatný bude výsledek našeho vzájemného utkání 5. září.

Po výhře nad Belgií a remíze Slováků na Islandu se však přece jen konstelace trochu mění...

Nic se nemění, pro mě jsou Slováci pořád favority. Vždyť se stačí podívat na to, kolik bodů mají oni a kolik my. Do Bratislavy ale samozřejmě pojedeme s tím, že musíme vyhrát.

Reklama

Související témata: