Hlavní obsah

Rosický a Koller, to je pro Slováky nestravitelná dvojka

Malý a velký. Kéž by se skutečně v Bratislavě na hřišti znovu sešli. Pokud totiž proti Slovákům vyrukovali v dresu české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický a Jan Koller, pokaždé z toho bylo hladké vítězství národního týmu. Nic jiného než tři body Haškova družina na Tehelném poli nebere, jinak si bude muset nechat zajít na misi Afrika 2010 chuť...

Článek

ČR - Slovensko 4:1 (21. srpna 2002)

Tak to byla paráda. Dortmundská dvojčata si soupeře v přátelském utkání v Olomouci pěkně podala. Slováci se sice Némethovým gólem ujali vedení, jenže pak už se nestačili divit. Dvakrát skóroval Koller, po něm také dvakrát Rosický a přestože kouč Brückner od stavu 3:1 experimentoval, hosté odjížděli s debaklem.

„Jsem rád, že jsme se s Honzou předvedli. Na tribuně totiž seděl skaut Borussie. V Dortmundu mi ale určitě vynadají, že dávám góly jen v reprezentaci,“ vtipkoval po zápase Tomáš Rosický. „Jsem hrozně rád, že jsem se prosadil, protože hlavně v úvodu mě Slováci bránili velmi těsně. Byli jsme domluvení, že po půlce půjdu dolů, ale zůstal jsem až do konce,“ pochvaloval si Jan Koller.

Slovensko - ČR 0:3 (6. září 2006)

Hlavní hvězdou utkání kvalifikace ME 2008 byl sice autor úvodních dvou gólů Sionko, osvědčená dvojka se však neztratila. Rosický se Sionkem sehráli po přímém kopu nacvičený signál, po němž Koller přidal uklidňující třetí gól. „Ten signál mám vymyšlený už 25 let. Ještě s Olomoucí jsme to hrávali ve druhé lize, tak si připisuji asistenci,“ žertoval kouč Karel Brückner, pak ale vážněji dodal, že důležitější bylo, jak hráči signál realizovali a že se pro něj rozhodli.

Rosický už v té době byl kapitánem reprezentace a po jasné výhře prohlásil, že mu Slováci svými sebevědomými výroky před zápasem usnadnili jeho novou roli. „Ty nesmysly, co vykládali do novin, nás pořádně nažhavily,“ řekl záložník, který na hřišti předvedl, že jeho slova o „ježdění po zadku“ nebyla pouhou frází, ale splněným slibem.

ČR - Slovensko 3:1 (17. listopadu 2007)

Češi si už v předstihu zajistili postup na EURO 2008, a když nad Letnou zářil oslavný ohňostroj, nikdo netušil, že to byl zatím poslední zápas Rosického v reprezentačním dresu... Domácí vedli brankami Grygery a Kuliče, pak si dal Kadlec vlastní gól, takže si musel vzít slovo kapitán - Rosický třetím gólem rozhodl o dalším výrazném vítězství ve federálním derby.

„Nebylo to tentokrát nějak extra vyhecované. Ale stejně je to vítězství pěkné, podle posledních výsledků to vypadá, že jsme na tom momentálně lépe než Slováci. I když ti nehráli špatně,“ pochvaloval si Rosický.

Od té doby nároďák na Rosu marně čeká a pikantní je, že do reprezentace by se mohl vrátit právě proti Slovákům. Zvládne to?

Reklama

Související témata: