Hlavní obsah

Jiří Štajner tvrdí: O Africe se bavme až na konci listopadu

Naposledy Jiří Štajner (33) nastoupil za reprezentaci před dvěma roky právě v Bratislavě a byl u výhry 3:0. Až do letošního srpna k němu reprezentační pozvánka nedorazila. „Už jsem ji ani nečekal,“ přiznal svébytný ofenzivní záložník či útočník z Hannoveru. Cítí však velkou šanci znovu si zahrát na mistrovství světa. To v roce 2006 zrovna národnímu týmu nevyšlo...

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Jiří Štajner na reprezentačním srazu

Článek

Vy jste si řekl o pozvánku do národního mužstva výkony a zejména góly. Nedávno jste dal dva. Kdy se vám něco podobného povedlo naposledy?

Tak to si fakt nevzpomenu. Jsem spíš jednogólový. Mohl to být dokonce hattrick, kdyby mě sudí zbytečně nenechal opakovat penaltu. Ta první střela skončila v síti. Svoje góly moc nesleduji. Podle mne to bylo někdy v lize ještě za Liberec, ale to je teda pěkně dávno.

Podzim jste odstartoval ve výborné formě. Je to dobrou přípravou nebo jste chytil druhou mízu?

Od každého trochu. Příprava byla perfektní, cítím se skvěle a hlavně jsem v pohodě psychicky, což je moc důležité. S tou formou bych to ale nechtěl přechválit. Výsledku Hannoveru nejsou ještě takové, jak bychom si představovali. Mohlo by se dařit o něco lépe.

V Hannoveru nastupujete především v útoku. V reprezentaci vás trenéři využívají často na okraji středové řady. Kde vám to vyhovuje lépe?

Mně je to jedno. Hlavně když hraji. Žádný problém s tím nemám. I v Hannoveru jsem kolikrát nastoupil v záloze. Je fakt, že mi to jde lépe dopředu, ale ani defenzivní úkoly mi nevadí. Snažím se plnit to, co po mně chce trenér.

V sobotu se hraje klíčový kvalifikační duel se Slovenskem. Vy jste tam zažil vítězství 3:0. Co čekáte od tohoto zápasu?

Jednoznačně vítězství! Nic jiného si nepřipouštím. Všichni víme, že to je pro nás klíčový zápas podzimu. Buď budeme po sobotě večer žít nebo bude s nadějemi konec. Na to utkání před dvěma roky se krásně vzpomíná, ale teď to bude mnohem těžší. Slováci jsou silní, po výhře v Praze si na nás věří, ale my na ně také. Motivaci máme velkou.

Bude to těžší zápas, než v říjnu s Polskem nebo Severním Irskem?

To se teď nedá odhadnout. Bude totiž záležet na bratislavském utkání. Když se nepovede, bude pro nás po všem... Ale jak jsem řekl. Teď musíme porazit Slovensko, pak San Marino a potom se můžeme bavit o Polsku a Severním Irsku. Pokud ty zápasy budou mít z hlediska šancí na postup do Jižní Afriky ještě smysl.

Láká vás zahrát si na mistrovství světa v Jižní Africe?

To víte že jo. Pro každého fotbalistu je světový šampionát vrcholem. Nám to v Německu nevyšlo, takže by byla šance na reparát. Teď o tom nepřemýšlím, musíme ještě udělat čtyři kroky v kvalifikační skupině a pak dva v baráži. A ten první bude ze všech nejdůležitější. Pobavme se o tom na konci listopadu.

Do mužstva se vrátili Koller s Rosickým. Je pro tým jejich přítomnost opravdu tak důležitá, jak se o tom hovoří a píše?

Velice důležitá. Oba to jsou výjimeční hráči. Honza je gólový, Tomáš je skvělý stratég. Oba by byli přínosem pro každé mužstvo herně i psychicky. Nedivím se, že z nich mají Slováci obavy.

Reklama