Hlavní obsah

Sivok před bitvou v Bratislavě: Řepka byl nejlepším učitelem

Pouhých 332 minut dosud odehrál v reprezentačním dresu obránce Tomáš Sivok. Přesto s největší pravděpodobností právě stoperovi Besiktase Istanbul připadne v sobotní kvalifikační bitvě na Slovensku role šéfa české obrany. „Ale žádnou nervozitu necítím. Mám rád zápasy o všechno,“ ujišťuje borec, který 15. září oslaví šestadvacáté narozeniny.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Tomáš Sivok na srazu reprezentace

Článek

Poznal jste z dosavadních tréninků, jestli s vámi trenér Hašek počítá do základní sestavy?

Dosud ne. Je nás pět na post středního stopera. Hrát mohou dva, tudíž někdo určitě zůstane na lavičce nebo dokonce na tribuně. Variant je fakt hodně. A není přece vůbec důležité, kdo bude hrát. Rozhodující je, aby obrana přispěla k vítězství.

Nemůže výkon stoperů poznamenat, že do poslední chvíle netuší, v jakém složení obrana bude?

V reprezentaci je to specifické, trénink k sehrání nepomůžu. I kdybychom znali sestavu tři dny dopředu, stejně nás tak krátký čas v přípravě nevytrhne. Musíte znát přednosti jednotlivých spoluhráčů, vědět o dovednostech druhého.

V přípravném utkání s Belgičany jste před třemi týdny odehrál celý zápas. Naznačil vám trenér, že se snažil připravit vás na úlohu, kterou dostanete v Bratislavě?

Ne. Nic takového. Myslím, že trenér prostě chtěl vyzkoušet mě vedle Romana Hubníka.

Zejména v úvodu souboje s „rudými ďábly“ však výkon obrany vypadal nejistě...

Pustili jsme tehdy soupeře do jedné šance. Ale prostě šlo o akci, která vyplynula ze hry. Na situaci se podepsala nervozita a také podklouznutí Romana, jenž mě zajišťoval. Ale jinak jsme zápas zvládli. A obrat nepříznivého skóre nám pomohl. Pro mě osobně šlo o velmi důležité vítězství.

Byl by pro vás problém řídit obranu?

Ne, protože stejnou úlohu mám v Besiktasi Istanbul, kde defenzivu rovněž diriguji. V reprezentaci je výhoda větší disciplinovanost hráčů. V klubu je všechno hodně živelné. Na krajích obrany jsou hráči z Turecka, kteří se sice snaží a návyky pro zajišťování rychle získávají, nicméně velmi často zůstávají na bránění jen dva středoví stopeři. V Česku se hráči už od malička učí bránit. Podstatné je nedostat gól, zatímco v Turecku se sází spíše na útok.

Takže žádná nervozita ani napětí vás před sobotní bitvou nesvírá?

Fakt ne. Já mám zápasy o všechno rád. Těšil jsem se na všechny derby proti Slavii, na zápasy v Ostravě nebo s Bohemians, kde byla patřičná atmosféra. Mám rád vyhrocenou situaci před duelem s Galatasaray v turecké lize... Rozhodně lepší než hrát v Blšanech nebo v Kladně! Věřte, že v Turecku jsme pod velkým tlakem. Jako obhájce titulu stačilo, abychom dvakrát za sebou jen remizovali a na konci posledního utkání už na trávník lítaly nejrůznější předměty. Fanoušci jsou hodně nároční.

Nechtěl byste však přeci jen v tak důležitém zápase, jakým je kvalifikace na Slovensku, vedle sebe zkušeného stopera, jemuž byste roli šéfa obrany přenechal?

Ve Spartě jsem nastupoval s Tomášem Řepkou a tam veškerá odpovědnost ležela na jeho bedrech. Všechen tlak nesl on. To bylo příjemné. Ale když hrajete se zkušenějším stoperem je asi přirozené, že organizaci hry má na starost on.

Jaký byl Tomáš Řepka parťákem na postu stopera?

Byl tím nejlepším fotbalovým učitelem v mojí kariéře! Rozhodně! Jde o nejlepšího stopera, s kterým jsem nastupoval. V české lize je pořád nejlepší.

Čemu jste se od něj naučil?

On je velmi zarputilý, každý z něj má strach. Získal jsem vedle něj přehled, naučil se zajišťovat. Vedle něj roste každý. Pokud Řepka nehraje, je Sparta poloviční. Vždyť i já mu vděčím za přestup do Besiktase. Jeho funkcionáři si mě vybrali na základě výkonů ve Spartě vedle Tomáše.

Nemyslel jste na společné shledání v reprezentaci?

Při jeho současné formě jsem čekal, že v nominaci bude. Ale to je věc trenéra.

Zmínil jste dvě remízy z posledních zápasů turecké ligy. Zatím jste po loňském zisku double na šestém místě a vyhráli jste jen jeden zápas. V jakém rozpoložení jste vlastně dorazil na reprezentační sraz?

Nálada v klubu není nic moc. Diváci čekají, že budeme hrát znovu o titul. Dorazily velké posily za velké peníze. Nihat z Villarrealu, Brazilec Tabata a další. Máme rozhodně lepší tým než v minulé sezóně. Ale nejsme tak sehraní. A zatím ani tak hladoví. Přišel na nás půst. Přitom herní kvalitu máme. Minulou sezónu jsme někdy nehráli dobře, ale dokázali jsme vyhrát. Teď v posledním utkání jsme předvedli fantastický výkon, měli jsme snad patnáct tutových šancí, ale gól jsme nedali.

Po reprezentační přestávce máte přitom velmi těžký program. Nejprve hrajete v lize derby s Galatasaray a následně nastoupíte proti Manchesteru United v Lize mistrů. Nejde o soupeře, s nimiž byste měli chytit dech...

To je pravda. Na rozehrání bych si uměl představit snadnější protivníky... Ale vážně. Galatasaray je letos největší adept na turecký titul. Mají kompletní obranu turecké reprezentace, fantastickou ofenzivu a hlavně trenéra Rijkaarda, který dal jejich hře ve srovnání s minulou sezónou řád. Nebudeme mít co ztratit stejně jako v souboji s Manchesterem. Tam budeme jednoznačně outsiderem.

Udělal vám los Ligy mistrů radost nebo jste spíše rozčarovaný?

V Manchesteru je Berbatov, Rooney a další skvělí fotbalisté. CSKA Moskva má také obrovskou sílu. A ze čtvrtého koše jsem si přál kohokoliv kromě Wolfsburgu, který jsme nakonec dostali. Džeko a Grafite jsou fantastičtí útočníci. Máme hodně těžkou skupinu. Ale já vše beru jako velkou odměnu. Jako mladý ještě ve Spartě jsem si neuměl Ligu mistrů vychutnat. Pak jsem sledoval nejprestižnější klubovou soutěž jen v televizi.Už jsem ani nedoufal, že si Ligu mistrů někdy zahraji. Takže se těším na obrovskou školu, kterou zápasy se všemi soupeři představují.

Reklama

Související témata: