Hlavní obsah

Baroš korunoval galapředstavení proti San Marinu čtyřmi góly

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Když tři dny před kvalifikačním duelem se San Marinem sliboval Milan Baroš jednomu z fandů: „Strýcu, my zabereme,“sám netušil, že svá slova naplní vrchovatě. Proti fotbalovému trpaslíkovi zabral hlavně on sám, neboť hattrickem v prvním poločase zařídil potřebné vedení, takže po přestávce mohl český tým rozpoutat kanonádu, pod níž se Baroš podepsal zase. San Marino si z Uherského Hradiště odváží porážku 0:7.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalista Milan Baroš oslavuje svůj gól v utkání proti San Marinu.

Článek
Fotogalerie

Baroš nastřílel celkem čtyři góly ze sedmi, čímž vyrovnal rekord Kollera ze zápasu proti Makedonii a pro konečné kvalifikační účtování vylepšil národnímu mužstvu skóre.

Po dvou letech se dirigent Rosický v reprezentačním dresu zase objevil a od úvodního hvizdu režíroval ofenzívu českého týmu. Rozehrával, vymýšlel, střílel, hledal volné spoluhráče, takže na bránu San Marina se valil jeden útok za druhým. Necid pálil vedle, Baroš nad, dvě Svěrkošovy střely vytahoval gólman Simoncini na roh, akci Hubníka pokazil ukvapený Baroš, takže osmičlenný obranný val hostů 28 minut odolával. Za cenu odkopů, zdržování a pochopitelně celé spršky žlutých karet pramenící z faulů, o čemž by Svěrkoš krvavě zraněný na hlavě mohl povídat.

Baroš zařídil hattrickem všechno sám

Navzdory útočně laděné sestavě, v níž se namísto Pospěcha objevil na poslední chvíli Grygera a kde Baroše s Necidem doplňoval ze středové řady právě Svěrkoš, hledal Haškův výběr nejen recept na amatéry ze San Marina, ale hlavně na to, jak si na trávníku vyhovět a převést záměry trenérů o prolínání řad, doplňování a podpoře útoku do praxe.

Převaha se z tohoto úsilí sice rodila, šance také, ale nakonec musel Baroš nasadit k individuální akci, pohrát si se soupeřovými obránci a vstřelit parádní vedoucí branku. Povel ke kanonádě tím ale spoluhráčům nedal, takže se rozhodl, že tolik potřebné skóre prostě obstará sám. Proto nejprve těsně před před přestávkou propasíroval do sítě Hübschmanovu přihrávku, takřka vzápětí ho v šestnáctce fauloval Fabio Vitaioli a Baroš z penalty završil hattrick. První v reprezentační kariéře!

Po půli i Kollerův rekord vyrovnal

Okamžitě po přestávce se Barošovým příkladem inspiroval Svěrkoš, takže se zdálo, že potřebná rekordní výhra je na nejlepší cestě. Zvláště, když se další šance pro hlavičkujícího Necida, Baroše a spol.rodily už prakticky na požádání, neboť soupeřova obrana už nebyla zdaleka tak pevná a neprostupná, jako do přestávky.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="2"><strong>Česko - San Marino na Sport.cz</strong></td></tr><tr><td><strong>ON-LINE</strong></td><td><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=8209" onclick="return onlineShow(this.href);"> Česko - San Marino</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>REFERÁT</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/reprezentace/155959-baros-korunoval-galapredstaveni-proti-san-marinu-ctyrmi-goly.html"> Baroš korunoval galapředstavení čtyřmi góly</a></td></tr><tr><td><strong>HODNOCENÍ</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/kvalifikace-ms-2010/155981-na-jednicku-zahrala-proti-san-marinu-petice-ceskych-hracu.html"> Na jedničku zahrála pětice českých hráčů</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>POSTUP</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/kvalifikace-ms-2010/155977-cesi-slavi-vyhru-ted-cekaji-na-slovaky-a-slovince.html"> Češi slaví výhru, teď čekají na Slováky a Slovince</a></td></tr><tr><td><strong>OHLASY</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/reprezentace/155983-sedm-golu-je-dost-navic-se-vratil-rosicky-libovali-si-reprezentanti.html"> Sedm gólů je dost, navíc se vrátil Rosický, libovali si reprezentanti</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>HAŠEK</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/reprezentace/155984-barosovi-otcovstvi-vylozene-prospiva-chvalil-strelce-ctyr-golu-hasek.html"> Barošovi otcovství vyloženě prospívá</a></td></tr><tr><td><strong>STŘELEC</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/reprezentace/155985-baros-ctil-kamaradskou-dohodu-a-tak-kolleruv-rekord-jen-vyrovnal.html"> Baroš ctil kamarádskou dohodu, a tak Kollerův rekord jen vyrovnal</a></td></tr></tbody>

Zákonitě, protože hostům nejenže ubývaly síly, rychlost a důraz, ale po spršce žlutých karet si museli dávat pozor i na další fauly. A když jeden vyrobili, byli za něj ztrestáni, neboť Baroš pokračoval ve velkém galapředstavení. Po trestném kopu Pudila totiž vstřelil čtvrtou brankou a vyrovnal tak kanonýrský rekord Kollera, který nastřílel čtyři góly v červnu roku 2005 Makedonii během jedenácti minut.

Osm branek Andoře nepřekonali

Rekordní vítězství bylo nakonec na dosah, neboť po vyloučení Bacchiocchiho osm minut před koncem přidal Necid šestý gól a v nastaveném čase pak Svěrkoš zahodil penaltu, kterou si sám vykoledoval.

V nastaveném čase svůj druhý gól v zápase přidal Necid, víc toho ale Haškovi svěřenci proti polehávajícímu a zdržujícími soupeři nestihli. Osm gólů nastřílených Andoře nepřekonali, ale i tak si skóre, jež může hrát v konečných účtech skupiny důležitou roli, vylepšili.

<tbody><tr class="invert"><td><strong>Česká republika - San Marino 7:0 (3:0)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky: </strong>28., 44., 45.+3 z pen. a 66. Baroš, 47. Svěrkoš, 86. a 90.+ 5 Necid. Rozhodčí: Amirchanjan - Hovhannisjan, Murdajan (všichni Arm.). ŽK: Pudil - Della Valle, Vitaioli, Berretti, Bacciocchi, Marani. ČK: 82. Bacciocchi. Diváci: 8120 (vyprodáno).</td></tr><tr><td><strong>Česká republika:</strong> Čech - Grygera (76. Štajner), Hubník, Rozehnal, Kadlec (46. Pudil) - Hübschman - Plašil, Rosický (55. Jarolím), Svěrkoš - Baroš, Necid. Trenér Ivan Hašek.</td></tr><tr><td><strong>San Marino:</strong> A. Simoncini - Andreini, F. Vitaioli, Della Valle, Albani, Mauro Marani (65. Bonini) - Baccioci - Ciacci (74.M. Vitaioli), Berretti, Bugli (89. Cervellini), Vannnucci - Selva. Trenér Giampaolo Mazza.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: