Hlavní obsah

Reprezentaci převzal Bílek, další z řady Ježkových dětí

PRAHA

Dopadlo to tradičně. Není-li jiný silný kandidát, stává se koučem české fotbalové reprezentace některé z Ježkových dětí. Přesněji řečeno někdo z bývalých svěřenců renomovaného kouče Václava Ježka, který inspiroval ke trenérské kariéře většinu hráčů tehdejší silné Sparty. Nikdo se tak nemůže divit, že Ivana Haška střídá Michal Bílek, další absolvent Ježkovy školy...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Sám se výrazně podílel na tom, že československá fotbalová reprezentace postoupila na mistrovství světa 1990. A teď bude Michal Bílek (narozen 13. dubna 1965) jako kouč národního týmu usilovat, aby se na šampionát dostal také česká reprezentace. Jistě, nejdřív je tu kvalifikace EURO 2012. Ale jak šéf svazu Ivan Hašek připomíná, zároveň je už třeba budovat mužstvo pro bitvu o mistrovství světa 2014 v Brazílii.

Bílek byl vyhlášen Fotbalistou roku 1989. Především proto, jak se zasloužil o postup do Itálie. V klíčovém utkání kvalifikace dal tehdy na Letné dva góly Portugalsku. Ten první z penalty a druhý z přímého kopu, což byla jeho libůstka. Čechoslováci vyhráli 2:1 a Bílek se pak trefil i při výhře 3:0 nad Švýcarskem.

Z Blšan až k letenskému double

Jako trenér začal v roce 2001 v Teplicích, kde končil s aktivní kariérou. Následovala angažmá v Kostarice a u reprezentace do 19 let. Na podzim 2003 nastoupil předem ztracenou misi v Blšanech a stal se tady uznávaným záchranářem. Vydržel tady až do léta 2006, kdy se upsal Plzni.

Ve Štruncových sadech však pobyl jen chvilku. Už po pár kolech ho totiž povolala do svých služeb jeho Sparta. Tu hned na konci první sezóny přivedl jak k zisku mistrovského titulu, tak vítězství v Poháru ČMFS. Mohl si tak říkat Pan Double, protože Letenští čekali na zdvojený triumf 18 let. A symbolické bylo, že poslední double z ročníku 1988/89 měl Bílek na svědomí jako hráč...

Chvíli asistent, teď už jako šéf

Rok poté však Sparta v ligové koncovce obhajobu titulu zpackala a Bílek po porážce s Ostravou oznámil, že po sezóně skončí. Vedení klubu je však odvolalo již druhý den a sezónu nechalo dokončit Jozefa Chovance.

Bílek tedy prožil další rok ve slovenském Ružomberoku a v závěru kvalifikace MS 2010 si ho jako asistenta vybral šéf reprezentace Ivan Hašek. „Michal se mnou povede tréninky i zápasy, bude se podílet na taktice,“ uvedl ho do funkce hlavní trenér a předseda svazu v jedné osobě.

Když se pak nepodařilo pokaženou kvalifikaci zachránit a bylo jasné, že se Hašek bude věnovat už jen funkci předsedy, Bílkovy akcie stouply. Hašek si ho k sobě vybral pro shodný pohled na fotbal, jako svého nástupce tudíž Bílka navrhl a jako svého nástupce také ve výkonném výboru prosadil.

Inspirací Ježek, Uhrin i Vengloš

„Nehodlám nikoho kopírovat. Hodně jsem si ovšem vzal od trenérů, kteří mě vedli, ať už to byl Ježek, Uhrin či Vengloš,“ zní Bílkovo krédo. "Na většinu fotbalových otázek máme s Ivanem podobný pohled. I kanceláře máme vedle sebe, takže jeho názory budu chtít i nadále slyšet," potvrdil nový kouč kontinuitu s působením svého kolegy a předchůdce.

Ježkova Sparta, která vrátila v roce 1984 po sedmnácti letech titul na Letnou a položila základ silné mistrovské dynastii, později vyprodukovala mimořádný počet koučů. Téměř ze všech hráčů se stali trenéři, kteří obsadili lavičky od nižších soutěží až po reprezentaci. Vždyť před Bílkem už ji vedli Chovanec, Straka a Hašek.

„Letenští mistři z osmdesátých let mají jednu velkou výhodu - kluboví bossové se spoléhají na to, že i na lavičce zůstanou vítězi, jakými bývali na trávníku,“ poukazuje zkušený kouč Jozef Jarabinský. Zná tuto generaci dobře. Nejprve hráče vedl v letenském dorostu a později i v áčku. „Mít charisma vítěze, to je pro trenéra velké plus. Sparta v té době kralovala, proto jsou její hráči úspěšní také jako trenéři,“ je přesvědčen Jarabinský.

Reklama