Hlavní obsah

Bílek: Nedůvěra mi síly nebere, naopak mě motivuje dát dohromady silný tým

Volba trenéra fotbalové reprezentace tentokrát žádné překvapení nepřinesla, Haškovým nástupcem je podle očekávání Michal Bílek. V posledních pěti zápasech již u národního týmu působil jako asistent a to byla jedna z jeho předností. Nový kouč však velmi dobře vnímá také nedůvěru, která jeho jmenování ze strany části fotbalové veřejnosti provází.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Michala Bílka čeká velká trenérská výzva.

Článek

Rozhodoval jste se dlouho, než jste nabídku přijal?

Ivan Hašek mi v pondělí oznámil, že mě hodlá jako trenéra reprezentace navrhnout. A já měl okamžitě jasno, že pokud mě výkonný výbor schválí, tak se taková nabídka neodmítá.

S čím chcete jako trenér reprezentace přijít?

Jsem rád, že jsem si o mužstvu udělal představu v pěti posledních zápasech. Máme kvalitní hráče, ale přesto je třeba tým oživit. Ivan už zapracoval Sivoka, Hubníka, Hübschmana, Hlouška - v tomto trendu je třeba pokračovat. Proto budu úzce spolupracovat s trenéry juniorských reprezentací Dovalilem a Hřebíkem i se všemi kouči ligových mužstev.

Jak velká může být vámi plánovaná obměna mužstva?

Na posledním srazu už s námi byli také Kušnír a Švec. Jako další mě napadá třeba liberecký Dočkal, protože není žádným tajemstvím, že v záloze nás tlačí bota. Nových jmen však bude víc.

Kapitánem mužstva zůstane Petr Čech?

O tom jsem ještě nepřemýšlel. Nevylučuji, že proběhne nová volba.

Kdo bude vaším asistentem?

Oslovil jsem Františka Komňackého o on mou nabídku přijal. Nemělo by být problémem, že dál povede Jablonec. Asistentem zůstává i Luděk Klusáček. Nejsem ještě rozhodnutý o trenérovi brankářů, protože neznám stanovisko Sparty ohledně Honzy Stejskala.

Bude součástí realizačního týmu také dosavadní poradce Karel Brückner?

Nepočítám s tím, že by v něm zůstal.

Jaké budou vaše první kroky v nové funkci?

Nejdřív si promluvím s trenérem Komňackým, pak se telefonicky spojím také s hráči. Listopadový turnaj v Dubaji už je dojednaný, teď je třeba doladit prosincový zápas v Argentině.

Je pro vás lákavé, že tam by proti vám měl na opačnou lavičku usednout slavný Maradona?

Asi by to byl velký zážitek, hrát proti němu. Především nám však půjde o zkoušku dalších našich hráčů.

Váš předchůdce Hašek po prohrané kvalifikaci prohlásil, že v příštím cyklu půjde o to, aby hráči byli hrdí na českou vlajku. Jaká je tedy momentálně morálka národního týmu?

Jedna generace nám odešla a adekvátní náhradu za ni nemáme, to je jasné. Proto musíme fungování reprezentace založit na týmové práci. Také proto je třeba tým oživit. Co jsem však poznal, všichni hráči byli rádi, že mohou na sraz přijet. Pracovali velmi dobře.

Morálka nároďáku je tedy zdravá?

Vždycky to může být lepší, ale myslím, že to je v pořádku.

Když jste před rokem a půl předčasně končil ve Spartě, asi vás nenapadlo, že se brzy posunete do reprezentace...

To určitě ne. O to víc si toho vážím, je to pro mě velký závazek. Budu chtít přesvědčit, že volba výkonného výboru byla správná.

Do další kvalifikace vstoupíte až příští rok na podzim.

To je samozřejmě moje výhoda. Budeme mít čas, abychom zapracovali nové hráče.

V poslední době se stalo tak trochu tradicí přesvědčovat k návratu do reprezentace některé starší fotbalisty. Zkusíte i vy přemluvit třeba Jankulovského nebo Ujfalušiho?

Marek Jankulovski skončil, to je definitivní. A nebudeme se vracet ani k Tomáši Ujfalušimu. Je třeba najít živější a důraznější hráče a k nim se pak obracet.

Pokud jde o vás samotného - uvědomujete si, že váš nástup k reprezentaci provázejí značné pochybnosti části fotbalové veřejnosti?

Vnímám negativní reakce, nebere mi to však síly. Naopak mě to motivuje dát dohromady silný tým, který by postoupil na mistrovství Evropy.

Reklama