Hlavní obsah

Reprezentace podle Bílka? Má být živá a dravá

Čtvrtý trenér během jednoho kalendářního roku, to ještě česká fotbalová reprezentace nezažila. Po Radovi, Strakovi a Haškovi se žezla chopil Michal Bílek. Kvalifikace mistrovství světa 2010 už je prohraná, a tak bude mít nový kouč dost času, aby národní tým oživil pro bitvu o postup na EURO 2012. A co vlastně Bílek fotbalovému národu při své inauguraci slíbil?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vpravo) a předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek.

Článek

Nároďák se musí oživit - Déle čekat nelze, ozdravný řez musí přijít. „Jsem rád, že jsem si jako asistent o mužstvu udělal představu v pěti posledních zápasech. Máme kvalitní hráče, ale přesto je třeba tým oživit. Ivan Hašek už zapracoval Sivoka, Hubníka, Hübschmana, Hlouška - v tomto trendu je třeba pokračovat,“ slibuje Bílek. Jako další jmenuje třeba Kušníra či Švece.

Dravci místo mazáků - Jako by se dlouhá léta úspěšné mužstvo úspěchů přejedlo. Hlad mladíků po úspěchu i po získání lepších angažmá, to by měl být jeden z výrazných faktorů vzestupu. „Je třeba najít živější a důraznější hráče a k nim se pak obracet,“ souhlasí Bílek.

Hvězdy nahradí jen tým - Předsevzetí jsou pěkná věc. Jenže ruku na srdce, s kolika opravdu mimořádnými hráči může Bílek počítat? Kdo z nich má reálnou šanci vyrovnat se Nedvědovi, Poborskému, Kollerovi, Jankulovskému...? „Jedna generace nám odešla a adekvátní náhradu za ni nemáme, to je jasné. Proto musíme fungování reprezentace založit na týmové práci. Také proto je třeba tým oživit,“ uvědomuje si nový kouč.

Veterány nepřemlouvejte - „Marek Jankulovski skončil, to je definitivní. A nebudeme se vracet ani k Tomáši Ujfalušimu,“ oznámil Bílek. Poučil se. „Blaničtí rytíři“ nejsou spolehlivým řešením. Petr Rada se dušuje, že Koller i Nedvěd mu loni na podzim návrat do nároďáku opakovaně přislíbili. A nepřijeli...

Slabina je v záloze - Když marodí Rosický, nemá Barošovi a spol. pořádně kdo nahrát. To byl evergreen, který přispěl k předčasnému konci v kvalifikaci. „Není žádným tajemstvím, že v záloze nás tlačí bota. Jako další z mladých adeptů reprezentace mě proto napadá třeba liberecký Dočkal,“ avizuje Bílek.

Komňacký místo Brücknera - Potichu se ze scény odporoučel bývalý první kouč Karel Brückner, který dělal Haškovi poradce. Bílek s ním nepočítá a jako asistenta nově povolal do zbraně jabloneckého Františka Komňackého. „Řekl jsem hned, že ho chci. Je to úspěšný zkušený trenér, který má nadhled. Toho si vážím,“ vysvětluje Bílek.

Obrnit se trpělivostí... - Není to jen český zvyk, že trenér národního týmu má nepřátele na všech frontách. Rada to špatně nesl a dost se shodil třeba alibistickým tvrzením, že ve Slovinsku postavil dva útočníky proto, že tak si to celý národ přál... „Mně negativní reakce síly neberou. Naopak mě to motivuje dát dohromady silný tým, který by postoupil na mistrovství Evropy,“ vyhlašuje Bílek.

Teď už jen hodně zdaru...

Reklama