Hlavní obsah

Útočník Necid: Já a mazák? Na to mám čas!

AL AJN

Ve dvaceti letech je útočník Tomáš Necid nejmladším členem týmu, který sestavil trenér Michal Bílek pro turnaj ve Spojených Arabských Emirátech. Přitom s deseti starty patří k mazákům a se čtyřmi trefami je dokonce jeho nejlepším střelcem... „Já a mazák? Na to mám čas!“ usmál se v příjemném prostředí hotelu Hilton v Al-Ajnu, který česká výprava obývá společně s Ázerbájdžánci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid oslavuje svůj gól v utkání proti Polsku.

Článek

První den pobytu naordinoval trenér Bílek hráčům procházku po rozlehlé hotelové zahradě, aby z nich vyhnal únavu po šestihodinovém letu. „My jsme toho v pátek moc nestihli. Když to vezmu, tak skoro dvanáct hodin jsme strávili na cestě. V osm ráno z hotelu Praha a kolem osmé jsme se tady dostali na pokoj. Samozřejmě v tom je ale tříhodinový rozdíl oproti Praze. Měli jsme večeři a pak byl každý rád, že se může na pokoji natáhnout. Je tu příjemně. Krásné teploučko. Viděli jsme zatím jen okolí hotelu, ale je to v každém případě hodně zajímavé,“ popsal první dojmy z Al-Ajnu Tomáš Necid.

„V sobotu už to bylo lepší. Pro tělo to není jednoduché, když překonáváte tak velký teplotní rozdíl, bylo to přes dvacet stupňů. A k tomu tři hodiny. Pro mne byl teplotní rozdíl dokonce 35 stupňů, protože když jsem odjížděl z Moskvy na sraz, už tam byly dva stupně pod nulou. Výhodu jsem měl zase v tom, že mezi Moskvou a Dubají je rozdíl pouze jedné hodiny. Srovnal jsem se v pohodě. Nálada v mužstvu je perfektní. Všichni se na zápas těšíme,“ říkal spokojeně Necid.

První informace o soupeři už fotbalisté dostali

O soupeři už hráči dostali první informace. „Obránci sice nebudou vysocí, ale hodně pohybliví a dovedou to s míčem. Tým Spojených arabských emirátů rozhodně nebude lehkým soupeřem. Proti takovému budu hrát poprvé. Před pár dny porazil i Manchester City 1:0. Fotbal umějí, ale my jsme na ně dobře nachystaní. Trenéři nám dali dost informací,“ pravil směrem k nedělnímu soupeři.

V roce 1997 dal na Poháru federací FIFA český tým Spojeným arabským emirátům šest branek. Tehdy byl nejlepším střelcem turnaje nový manažer národního mužstva Vladimír Šmicer... „Slyšel jsem o tom., ale to už je fotbalový pravěk. Vyměnili se nejen hráči, ale určitě se změnil i herní styl týmu,“ odmítl srovnání.

Doslova užasl, když se od novinářů dozvěděl, že je sice nejmladším členem týmu, ale s jedenácti starty patří k jeho mazákům a jste se čtyřmi góly je nejlepším střelcem... „Fakt? Tak to mě nenapadlo. Já se pořád počítám mezi mlaďasy. Já a mazák? Na to mám čas! Jako nejmladší třeba pomáhám kustodům s bednami nebo míči, ale naštěstí jiné povinnosti bažanta nemám. Pořád makám a snažím se dokazovat, že do mužstva patřím. Rozhodně necítím žádné výsadní postavení. Jsme na turnaji čtyři útočníci a všichni máme šanci si výkonem říct o pravidelné pozvánky do národního mužstva,“ konstatoval se ke svém pozici v Bílkově výběru.

Na Necidovi hodlá trenér stavět

Trenér Bílek ale prozradil, že na Necidovi hodlá stavět hru útoku. „Možná tady, když tu nejsou Baroš ani Svěrkoš nebo Štajner. Jinak se o místo stále peru. Konkurence útočníků je velká. Nevadí mi, s kým v útoku hraji, jsem přizpůsobivý, znám to z CSKA Moskva,“ našel bleskově odpověď.

S Romanem Hubníkem a Danielem Pudilem však patří k hráčům, kteří jezdí na srazy pravidelně, i když je národní mužstvo v nejsilnějším složení. „Neberu to jako nějakou výhodu. Myslím si, že tady máme všichni stejnou šanci. Dochází k přirozené generační výměně. Záleží na každém z nás, kolik nováčků se probojuje do mužstva, s nímž trenér Bílek vyrazí do boje o EURO. Všichni jedeme naplno, nic nevypouštíme. Všichni chceme dostávat pozvánky pravidelně,“ nehledal žádné výhody Necid.

Když přišla řeč na finišující ruskou ligu, zvážněl: „Chceme se s CSKA Moskva dostat v tabulce co nejvýš a zahrát si Ligu mistrů. Máme na to čtyři zápasy. Zatím jsem dal celkem devět branek a rád bych to zaokrouhlil. V lize letos byly dva a dva v Lize mistrů. To není moc. Hraji už celkem pravidelně, nastupuji od začátku, ale chci hrát ještě víc. Mrzí mě, že jsme nad Manchesterem United vedli 3:1 a oni stihli za osm minut srovnat. To se nám nesmí stávat. Co odešel Brazilec Vagner, dostávám víc prostoru. Jsme v týmu jen tři útočníci a pár kluků mladších, než jsem já.“

Reklama