Hlavní obsah

Lépe derby ani dopadnout nemohlo, libuje si stovkař Čech

LONDÝN

Mělo to být velké měření dvou českých hvězd ve fotbalové Premier League. Kouč Arsenalu Wenger však vypustil Tomáše Rosického do derby jen na 16 posledních minut. Záložník tak logicky zůstal ve stínu gólmana Chelsea. Nejenže Petr Čech vychytal skvělým výkonem vítězství 2:0 a udržel Blues v čele tabulky. Připsal si navíc svou 100. nulu v anglické lize.

Foto: Gail Burton, ČTK/AP

Petr Čech zdolal magickou stovku.

Článek

Lepší režii si snad ani přát nemohl. Gólman české fotbalové reprezentace chytal svůj 250. mistrovský zápas za Chelsea, vydařenými zákroky na Stamford Bridge položil základ k vítězství 2:0 nad Arsenalem a nula v derby pro něj navíc byla 100. čistým kontem v Premier League.

Nasri, Aršavin, Fabregas... Ti všichni na Čechovi ve velkých šancích pohořeli. „Petr odvedl spoustu práce, měl utkání pod kontrolou po celých 90 minut,“ pochválil českého brankáře kouč Carlo Ancelotti.

„Lépe to snad ani nemohlo dopadnout. Vyhráli jsme v takhle důležitém zápase. Mužstvo jsem podržel několika zákroky a navíc vychytal stou ligovou nulu,“ libuje si Čech na svých internetových stránkách. „Těmito třemi body jsme soupeře v tabulce utrhli a myslím si, že devět bodů ztráty se jim v této fázi soutěže bude již těžko dohánět, zvláště když je teď čekají velmi těžké zápasy, třeba hned ve středu proti Liverpoolu.“

Gólman oceňuje, že Chelsea dokázala odpovědět na sobotní výhru Manchesteru. „Věděli jsme, že v případě naší remízy s Arsenalem se na skóre dostanou před nás, o to bylo cennější, že jsme ten tlak zvládli a zvítězili jsme. Pro zbytek sezóny bude rozhodující stabilita, kdo poztrácí nejméně bodů, bude mistr,“ zdůrazňuje Big Pete.

Výzvou je absolutní rekord Premier League

Sto ligových nul zvládl za 174 zápasů, což představuje 57% úspěšnost při dosahování čistých kont v Premier League. Celkem jich Petr ve 250 mistrovských utkáních v barvách Blues nasbíral 134. To dává dohromady úspěšnost 53,6% procent. Žádná z brankářských legend Premier League se nemůže pochlubit takovouto procentuální bilancí. Nejlépe je na tom se 42 procenty Peter Schmeichel.

Sedmadvacetiletý gólman Chelsea tak rázně odpověděl na Ancelottiho výstrahu, že ho dokonce sezóny musí přesvědčit o své roli jedničky. Pokud si ji udrží, může v budoucnu zaútočit na dvě zajímavé mety. Překonat klubový rekord Petera Bonettiho, jemuž se podařilo ze 729 zápasů za Chelsea neinkasovat ve 208 z nich. Mnohem zajímavější by však byl absolutní rekord celé Premier League v počtu odchytaných nul. Jeho držitelem je nestárnoucí David James se 171 čistými konty.

Během šesti sezón v Chelsea přišel Čech o tři nuly tím, že musel kvůli zranění střídat a zápas s čistým kontem nedochytal. „Stovku považuji za velký osobní úspěch. Má na něm velkou zásluhu i velmi dobrá spolupráce mezi mnou a obranou. Vychytat 100 nul v nejlepší lize na světě a odehrát 250 zápasů za jeden z nejlepších týmů světa, to jsou věci, kterých si hodně považuji,“ pochvaluje si Čech.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Spolu s autorem obou gólů Drogbou byl ústřední postavou derby s Arsenalem (2:0). Předvedl výborné zákroky a připsal si 100. nulu v Premier League.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Stále stejná písnička... V brance dělá, co může, jenže hráči před ním výhru stejně nezařídí. Tentokrát prohráli 1:2 v Brémách.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Nehrál a jeho tým i s novým koučem Zaccheronim ztratil remízou 1:1 v Livornu další body.
Roman Hubník (Hertha) - Premiéra v bundeslize se stále nekoná, nenastoupil ani v Brémách.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Hrál dobře, s remízou 1:1 v Bochumi však spokojený nebyl. Na vedoucí Bayer se totiž bodově dotáhl Bayern.
David Rozehnal (Hamburk) - Měl smůlu, nešťastnou tečí přihrál v závěru domácímu Kolínu vyrovnávací gól na konečných 3:3.
Tomáš Sivok (Besiktas) - Ze dvou šancí jednu využil, otevřel skóre a obhájce titulu doma porazil Genclerbirligi hladce 4:1.
Záložníci:
David Jarolím (Hamburk) - Spolehlivý jako vždy, i díky němu sahal HSV v Kolíně na tři body, ale nakonec si odvezl jen jeden za plichtu 3:3.
Marek Matějovský (Reading) - Do vítězného duelu v Doncasteru (2:1) nezasáhl.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Zavinil penaltu, spálil velkou šanci a lídr tabulky prohrál přestřelku v Rennes 2:4.
Daniel Pudil (Genk) - Domácí výhra 1:0 nad Standardem Lutych se cení, přispěl k ní tradičními průniky na svojí straně.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Došel pro zajímavou standardku, ale sudí faul nepískal. Za šestnáct závěrečných minut si derby moc neužil a Kanonýři prohráli na Chelsea 0:2.
Útočníci:
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Po zranění kolena se v 68. minutě vrátil na hřiště a přispěl k výhře 2:0 nad Utrechtem.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Tentokrát si zahrál, ovšem jen posledních pět minut, kdy duel s Nancy dospěl k remíze 1:1.
Jiří Štajner (Hannover) - Krize jeho týmu je čím dál tím hlubší, ani český legionář se při porážce 1:2 v Hoffenheimu moc nepředvedl.

Reklama

Související témata: