Hlavní obsah

Bitva diplomatů vzplane v Madridu, kvalifikace se bude hrát v pátek a v úterý

PRAHA

Karty jsou rozdány. Česká fotbalová reprezentace se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2012 v Polsku a Ukrajině utká se Španělskem, Skotskem, Litvou a Lichtenštejnskem. Dalším krokem po varšavském losu bude termínová schůzka, kterou 18.-19. února uspořádají v Madridu obhájci titulu. Na podzim se pak začne hrát nově v pátek a v úterý.

Článek

Povinné úsměvy z losovacího ceremoniálu již půjdou stranou. V další fázi příprav kvalifikace EURO 2012 nastoupí důvtip a ostré lokty fotbalových diplomatů. Zástupci všech účastníků skupiny I se 18. a 19. února sejdou v Madridu, aby stanovili „jízdní řád“. Pochopitelně tak, aby sled zápasů maximálně vyhovoval strategii příslušných svazů.

Každá skupina má podle reglementu UEFA po losu 30 dní na to, aby se na termínech dohodla. „Pokud se tak nestane, přijde na řadu los, který rozhodne o pořadí jednotlivých zápasů,“ připomíná Jaroslav Kolář z tiskového oddělení fotbalového svazu.

Tato krajní varianta Čechy naposledy potkala v roce 2002. V kvalifikaci EURO 2004 jim připadlo Nizozemsko, Rakousko, Bělorusko a Moldávie. Termínová schůzka tehdy zkrachovala především kvůli tvrdohlavosti Dicka Advocaata, kouče Nizozemců. S vylosovaným pořadem byl český trenér Karel Brückner spokojený a nároďák do Portugalska s přehledem dovedl.

Právě Brückner býval na termínové bitvy perfektně připravený s důsledností šachového génia, který má v rukávu nachystáno více variant na několik tahů dopředu. Však se mu také většinou splnily priority, s nimiž za jednací stůl usedal. V Madridu by za české zájmy měli „kopat“ trenér Michal Bílek, manažer Vladimír Šmicer a vedoucí týmu Jaroslav Dudl.

Kluby si prosadily svou, hrát se bude o den dříve

Brückner dokázal mistrně využít každého dne společné přípravy, a tak by rozhodně nevítal novinku, kterou zažije jeho následník Bílek. Zatímco až dosud se kvalifikace hrávala v rytmu sobota - středa, nyní přechází na zápasy hrané v pátek a v úterý.

Tento systém přivítají kluby, jimž se hráči po plnění reprezentačních povinností často vraceli až těsně před ligovými zápasy a mnohdy v nepoužitelném stavu. Kouč Arsenalu Wenger a další tak hlasitě volali po posunutí kvalifikačních duelů o den dříve. A vyhráli.

„Nešlo jen o silné a bohaté, nový systém bude vyhovovat všem klubům, tedy i těm českým,“ poukazuje zkušený fotbalový diplomat Petr Fousek, proč FIFA tuto změnu loni v září schválila.

Nároďák však bude mít po pondělním srazu o den méně času. Přijde mu tedy vhod, že ho los ušetřil dlouhých přeletů. „Je to rozhodně hratelné. Při pohledu na to, jak byly nalosovány některé jiné skupiny, jsme mohli dopadnout hůře. Pozitivním momentem je i to, že se vyhneme dalekému cestování na východ,“ uvědomuje si brankář Petr Čech.

Reklama

Související témata: