Hlavní obsah

Úspěch po loňské blamáži potřebujeme, říká před skotským reparátem Bílek

Měl jiné představy, když se loni na podzim po Ivanovi Haškovi české fotbalové reprezentace ujímal. Listopadový turnaj v Arábii, kam nový trenér národního týmu Michal Bílek odjížděl s druhou českou fotbalovou garniturou, však skončil blamáží a teď je proto na něm, aby v prvním ostrém testu letošního roku ve Skotsku složil reparát. On a národní mužstvo samozřejmě také!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

První dva zápasy na lavičce české reprezentace vám loni v Emirátech ani trochu nevyšly. Uvědomujete si, jak moc je fotbalový národ zvědavý na váš třetí pokus? Na zápas, v němž půjde ve Skotsku o rehabilitace pokaženého renomé?

Ale samozřejmě že moc dobře vnímám, jak je výsledek z Glasgowa pro mužstvo důležitý. Pro jeho sebevědomí a další  sebedůvěru. Proto potřebujeme a chceme uspět.

Mluvíte o důležitosti výsledku pro mužstvo, ale cožpak pro vás jako trenéra důležitý není?  Nepřipouštíte si negativní reakce, jimiž jste byl po zvolení do funkce a poté po zpackaném turnaji v Emirátech zahrnutý? Nemyslíte, že jde i o vás? O vaši pozici?

Pochopitelně že vnímám a registruji všechno, co děje a proto i já chci uspět.

Uspět fotbalem, nebo výsledkem?

To jsou spojené nádoby. Chci od mužstva úspěšný výsledek i hru, která bude mít svou kvalitu, ale to přece spolu souvisí. Bez kvalitní hry nemůžeme dosáhnout na výsledek, který tolik potřebujeme. I proto je prověrka se Skoty tak důležitá.

Má vaše mužstvo na to, aby tyto požadavky splnilo?

Nepodařila se nám kvalifikace o postup na mistrovství světa, nevyšel turnaj v Emirátech, takže hledání optimální sestavy pro další kvalifikaci bude pokračovat. I proto je s námi ve Skotsku několik hráčů, kteří toho v národním týmu ještě tolik neodehráli. Čeká nás další zkouška, ale zkouška strašně důležitá.

Nevadí vám, že ji podstoupíte proti Skotům, s nimiž se v nastávající kvalifikaci o EURO 2012 zase potkáte? Nebude lepší, když před nimi něco skryjete a utajíte?

Se Skoty hrajeme až za rok, takže o nějakých tajnostech nemůže být řeč. Tak daleko nepřemýšlím...

Jenže právě mezi českým týmem a Skotskem by se mělo v nadcházející kvalifikaci rozhodovat o tom, kdo skončí ve skupině druhý za favorizovaným Španělskem a bude mít ještě šanci o postup na EURO bojovat!

My ale přece nepůjdeme do kvalifikace s tím, že chceme skončit druzí. Naším cílem je postoupit na mistrovství Evropy a je jedno, z jaké příčky.

Takže možná i proto tajnosti se sestavou, které jste před zápasem k nelibosti skotského tábora dělal...

Nešlo o tajnosti, jen jsem chtěl sestavu, rozestavení a taktiku prostě nejdřív oznámit hráčům.

Reklama

Související témata: