Hlavní obsah

Rosický litoval zbytečné chyby, Svěrkoše štvala zahozená šance

GLASGOW

Čeští fotbalisté nepodali v Glasgowě špatný výkon, dokonce v první půli soupeře předčili, ale narozdíl od něj neproměnili svoje šance. Toho si byl po utkání vědom i kapitán týmu Tomáš Rosický...

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Kapitán českého národního týmu Tomáš Rosický v utkání proti Skotsku.

Článek

„Ve fotbale platí, že si nesmíš dovolit s kvalitním soupeřem chybu, protože ta se trestá. A to Skotové udělali. Měli tři nebezpečné střely na naši branku a jedna jim vyšla. My jsme svoje příležitosti nevyužili. Přitom jsme jich měli dost a byli jsme i lepším týmem,“ litoval Rosický.

„Určitě ale můžeme odjet s hlavou vzhůru. Nehráli jsme rozhodně špatně. Splnili jsme to, na co jsem upozorňoval před utkáním. Vyrovnali jsme se Skotům v důrazu, takže jsme je nepustili do žádného tlaku. Vzhledem ke kvalifikačním soubojům máme cennou zkušenost a na čem stavět,“ dodal.

„Ve středové řadě jsme si dokázali vyhovět s Jardou Plašilem a dobře nás doplňoval vprostředku Mário Holek. Je fajn, když mladý hráč dostane šanci a chytne ji za správný konec. Opravdu vidím pozitivně náš výkon, který kazí jen výsledek. Ale šlo o přípravu, v níž jsme si ledacos vyzkoušeli a ověřili,“ zdůraznil Rosický.

Kapitán si bučení fanoušků nevšímal

Diváci na Rosického zejména při standardních situacích hučeli... „Tak to nevím proč a ani jsem si toho nevšiml, koncentroval jsem se na hru. Nic jsem žádnému Skotovi neudělal. Naopak Darren Fletcher z Manchesteru United si na mne dvakrát počkal a jednou mě trefil do obličeje. Také nevím proč, ani jeho jsem nikdy nekopl,“ divil se kapitán českého týmu.

Největší šanci Bílkových svěřenců měl na kopačce Václav Svěrkoš. Bohužel trefil jen gólmana Gordona. „Chtěl jsem ho původně obstřelit, ale přiletěl ke mně obránce, tak jsem to zkusil mezi nohy. Bohužel to nevyšlo. Mrzí mě to, protože kdybych tu šanci proměnil v době, kdy jsme měli převahu, zápas by se vyvíjel jinak,“ litoval Svěrkoš.

Nemáme se čeho bát, míní Svěrkoš

Narozdíl od Rosického nebyl tak optimistický. „Odvedli jsme dobrý výkon, o to víc mě mrzí, že jsme nedali gól, protože od toho vpředu jsme. Ono to souvisí i se sebevědomím, a to teď moc velké nemám, protože se mi střelecky nedaří. Gól v Glasgowě by mi býval pomohl,“ krčil rameny útočník Sochaux.

„Se Skoty se ale dá hrát, a to je pozitivní zjištění. Zejména po zemi jsou zranitelní, o čemž jsme se přesvědčili. Určitě to byla dobrá prověrka a z pohledu kvalifikace moc cenná. Tohle se nám bude ve vzájemných soubojích hodit, i když samozřejmě kvalifikační zápasy jsou něco jiného. Oni nás ničím nepřekvapili, to spíš my je. Byli pouze šťastnější při proměňování šancí. A to se může obrátit. Nemáme se čeho bát,“ dodal Svěrkoš.

Reklama

Související témata: