Hlavní obsah

I na Bílka čeká prestižní konfrontace. Vždyť změří síly s trenérským mágem Hiddinkem

Bude to skutečně tvrdý a hodně těžký test. Pro hráče, pro kouče české fotbalové reprezentace Michala Bílka ovšem také, neboť se postaví proti nizozemskému trenérskému mágovi Guusu Hiddinkovi. Světoběžníkovi debutujícímu právě dnes u turecké reprezentace, který měl úspěchy všude, kam přišel...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek (vlevo) se svými svěřenci

Článek

Bude to pro vás určitě prestižní konfrontace, protože ve čtvrtém utkání na lavičce české reprezentace narazíte na opravdového trenérského velikána. Co si vůbec o Hiddinkovi myslíte?

Naprosto výjimečný trenér, který slavil velké úspěchy všude, kam přišel. Doma v Holandsku, stejně jako v Austrálii, Koreji či Rusku, v Realu Madrid, podobně jako v Chelsea.

Přemýšlel jste o tom, v čem je výjimečný?

To je jednoduché - v tom, že je úspěšný.

Turecký trenér Guus Hiddinkfoto: Jan Tauber

Ale jeho trenérská úspěšnost má nějakou příčinu... Musí přece z něčeho pramenit!

Tak detailně ho neznám, abych mohl soudit. Jeho předchozí štace a výsledky prostě svědčí o tom, že je úspěšným trenérem.

Není úspěšný i proto, že si dovede vybrat správné angažmá?

To určitě. I Petr Čech, jenž ho zná z Chelsea, o něm řekl, že si dovede dobře vybrat a proto ví, proč přijal angažmá v Turecku.

Můžete se od něho v průběhu devadesáti minut, která vás v New Jersey v sobotu čekají, něco přiučit?

O tom jsem nepřemýšlel.

Bude to ale přece i trenérská konfrontrace. Vaše čtvrtá u české reprezentace, jeho premiérová u Turků.

Konstelace je odlišná v tom, že z turecké nominace se vůbec nikdo neomluvil, takže Hiddink má k dispozici všech třiatřicet hráčů, jež si pro americké turné vybral, mně naproti tomu deset reprezentantů chybí, což není ideální stav. Musím se s ním ale poprat.

Není i odlišný přístup k reprezentaci jistým signálem nutícím k zamyšlení? Zatímco nominovaní Turci by podle tvrzení českých legionářů působících u Bosporu doskákali na sraz třeba po jedné noze, neboť reprezentace je pro ně otázkou národní hrdosti, vy jste před cestou do Ameriky přijímal jednu omluvenku za druhou!

Takhle by to nestavěl. Hráci, kteří v Americe chybí, absentují z objektivních důvodů. Zanět achillovky, koleno, kotník, tříslo, operace - to jsou přece objektivní potíže.

Takže v přístupu k reprezentaci a v národní hrdosti rozdíl nevidíte?

Neznám tureckou mentalitu, takže nemohu sloužit.

Můžete ale asi předpokládat, že do utkání s vaším týmem půjdou naplno, protože se budou chtít Hiddinkovi předvést...

Těžko soudit, s čím do zápasu půjdou, v jaké sestavě se představí a co budou hrát. Jsou v podobné situaci, jako my, protože se také nedostali na mistrovství světa a hledají rovněž nový tým.

Jsou tudíž pro vás hodně nečitelní a je proto těžké stanovovat taktiku, s níž do zápasu půjdete...

My půjdeme do utkání ve stejném rozestavení a podobnými úkoly, jaké měli hráči v březnovém duelu ve Skotsku. I proto bude hrát z levé strany Jaroslav Černý, který se co se tvořivých schopností týče se nejvíce přibližuje Rosickému, jenž s námi v Americe není. Stejně jako Rosický v Cardiffu, bude mít i Černý v New Jersey za úkol stahovat se do středu hřiště.

Reklama

Související témata: