Hlavní obsah

Reprezentanti v sychravém počasí holdují spánku

PRAHA

Sychravé podzimní počasí nedává fotbalistům české reprezentace během soustředění před sobotním posledním kvalifikačním zápasem v Rakousku (v 17 h, TV Nova) příliš možností, jak prožít vzácné volno. Většina z nominovaných tak po trénincích nebo mezi jednotlivými fázemi pospává, někteří čtou či sledují televizi.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd při tréninku před kvalifikačním utkání s Rakouskem.

Článek

"Rád si odpočinu. Takže si mezi tréninky zdřímnu. Po ránu si přečtu noviny, na počítače nebo hry na play-stationu mě neužije. Nic mi to neříká. Snažím se hodně regenerovat, spánek k tomu patří," vykládá opora reprezentační obrany René Bolf.

Trenéra rozčiluje zlá příprava v klubech

Fotbalisté měli po pondělním srazu lehký trénink, který si zopakovali i v úterý. Ve středu byly na programu dvě fáze, ve čtvrtek dopoledne rozbor u videa a odpoledne nácvik herních variant. Dnes je čeká trénink v době zápasu už ve Vídni.

"Prakticky vůbec se v klubech netrénuje. I v přípravném období je v popředí zájmu komerce. Hráčům se sice líbí, že hrají tři utkání v týdnu, ale únavový proces je potom strmější," zlobí se trenér národního týmu Karel Brückner. "A tak během srazu dbáme zejména na regeneraci," vysvětluje zkušený kouč.

I proto hráčům v úterý po obědě dopřál klid, i ve čtvrtek byl program volnější. Jenže deštivé počasí nedovolilo vycházky do města. "Na kávičku v letní zahrádce to už není," směje se další z pilířů defenzívy Marek Jankulovski. "Odpočívám na pokoji, relaxuji. Natáhnu se, přečtu nakoupené časopisy a noviny. Nemám žádný vyhraněný směr, spíše mě zajímají drby," vykládá borec, který patří Udine.

Heinz: NHL je super

Na počítače ho moc neužije. "Hry jdou vyloženě mimo mě. Play-station jsem v životě nehrál. Ale máme tady na to přeborníky," říká Jankulovski. Útočník Marek Heinz přitakává: "Rád si zahraju. Hlavně NHL, to nemá konkurenci. Ale tentokrát jsem herní konzoli nechal doma. A v takovém počasí si stejně dopřeju hlavně spánek."

Obránce Martin Jiránek je fanouškem rychlých aut, takže většinou nakoupí příslušné časopisy a volný čas proleží nad stránkami ze světa rychlých kol. "Snažím se být pořád v obraze. Dost mě to bere, většinou hned vím o všech novinkách," vykládá obránce, jehož přítelkyní je bývalá miss Diana Kobzanová. "A taky si s klukama pokecáme česky. Na to se vždy těším," směje se Jiránek.

Čech rozebírá Jacka Rozparovače

Knižní klub by mohli vést gólman Petr Čech a útočník Jan Koller. Strážce české branky si na sraz dovezl psychologický profil Jacka Rozparovače. "Má to asi čtyři sta padesát stran a je to ve francouzštině. Začal jsem číst v letadle a je to dost dobrý. Doufám, že to tak bude pokračovat," líčí Čech. Koller si vozí detektivky. "Není to nic speciálního, ale zaměřuji se na kriminální žánr. Hry vynechávám. Spíše si popovídám s klukama a věnuji se odpočinku," vypráví dlouhán z Dortmundu.

Rodinu vozí s sebou

Výjimkou je brankář Antonín Kinský, který ve volných chvílích stříhá na laptopu domácí video. "Mám tam i hry, ale moc často se k nim nedostanu. Snažím se zpracovat nahrávky naší dcerky. Alespoň mám po návratu více času na rodinu," usmívá se gólman Liberce. Přitom je videotechnik samouk. "Naučil jsem se základy, ale nové trendy nesleduji," přiznává. Někdy si v počítači zapne kurzy německého jazyka. "Dá se tam nastavit stupeň obtížnosti, je to docela zajímavé," vypráví.

Rovněž nepostradatelný defenzívní štít Tomáš Galásek má v počítači uložené fotografie a nahrávky svých nejbližších. "Alespoň mám rodinu pořád s sebou. Na hry už jsem totiž moc starý ," směje se třicetiletý fotbalista.

Dnes děkovný proslov

Večery tráví hráči většinou na masérských stolech. Na žádné velké ponocování není čas. Dnes však před hráče při slavnostní večeři předstoupí vedení národního týmu s děkovným proslovem. "Nebude to nic velkého. Půjde o malý přípitek. Na excesy není čas," vykládá Jaroslav Dudl, vedoucí národního týmu. "Spontánní oslavy proběhly hned po vítězství nad Nizozemskem na Letné. Myslím, že byly krásné a dostačující. Navíc hráči už se budou v neděli vracet do klubů," vysvětluje Brückner.

Reklama

Související témata: