Hlavní obsah

Žil jsem v klamu, přiznal před generálkou na kvalifikaci reprezentační kouč Bílek

Prakticky už za měsíc vstoupí na Hané česká fotbalová reprezentace duelem proti Litvě do kvalifikace o postup na EURO 2012. První a poslední podzimní generálkou se pro trenéra Michala Bílka a jeho výběr mělo stát liberecké přípravné střetnutí s Lotyšskem. Mělo, ale zřejmě nestane, protože teď Bílek zjišťuje, že fotbalisté obou pobaltských států vyznávají přece jen odlišný styl...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek počítá s devíti body ze tří podzimních kvalifikačních zápasů.

Článek

Původně jste žil v domnění, že fotbalové Lotyšsko a Litva de facto jedno jsou, takže generálka na vstup do kvalifikace bude optimální příležitostí vyzkoušet si, co bude v září na Litevce platit. Jenže teď zjišťujete, že v těchto pobaltských státech se hraje úplně odlišný fotbal...

Skutečně jsme měli představu, že oba celky hrají hodně podobně. Jenže reprezentace Litvy je na vyšší úrovni a má daleko větší fotbalovou kvalitu než lotyšský tým.

Takže vlastně příprava k ničemu...

Ale vůbec ne. Lotyši sice nějaké přílišné kombinaci neholdují, neboť praktikují jednoduchý fotbal, hrají však poctivě, brání velice dobře a i organizaci hry mají zvládnutou. Bude to proto pro nás důležitá zkouška, jak si před vstupem do kvalifikace s tímto pojetím poradíme.

Nominací na Lotyšsko, která je až nezvykle ofenzivně pojatá a v níž se objevuje hodně útočně laděných hráčů, jste trochu překvapil. To skutečně chcete sázet na tak ofenzivní rozestavení, že jste povolal jen pět obránců, ale za to sedm záložníků a čtyři útočníky?

V podzimních kvalifikačních zápasech s Litvou, Skotskem a Lucemburskem se budeme muset prosadit fotbalovou kvalitou a samozřejmě i ofenzívou, takže hlavně proto jsem na přípravu takovouto konstelaci zvolil. Chci vidět hráče v akci...

Myslíte, že třeba čtyřiatřicetiletý Štajner je zrovna tím hráčem, který přinese do reprezentace totální ofenzívu? Vždyť po návratu z Německa se v libereckém dresu ještě vůbec střelecky neprosadil!

Ale hraje dobře a ofenzivní síla se v něm skrývá. Navíc dovede obejít protihráče, prosadit se v soubojích jednoho proti jednomu, pochopitelně je i psychicky odolný, což jsou všechno vlastnosti, jež v kvalifikaci proti Litvě, Skotsku a Lichtenštejnsku budeme potřebovat.

V souvislosti se Štajnerem jste vyjmenoval všechny tři podzimní soupeře, jež na váš výběr čekají. Znamená to, že s ním počítáte pro celou kvalifikaci?

Počítám se všemi hráči, jež jsem k přípravě s Lotyšskem pozval. Je to osmnáctka, které stoprocentně důvěřuji, protože jsou to podle mého ti správní hráči pro kvalifikaci. Pochopitelně včetně Baroše, jenž je momentálně zraněný...

Jak to s ním vůbec vypadá? Stihne kvalifikaci?

V pohodě zrovna není, protože ho už delší dobu trápí zánět achillovky, což je zranění hodně nepříjemné a hlavně váží. Milan je přesvědčen, že se dá dohromady, něco natrénuje a odehraje a zářijový začátek kvalifikace stihne, ale uvidíme, jak bude léčba probíhat.

A co další hráči, které jste musel při letním reprezentačním turné do Ameriky oželet? Třeba s Hubníkem, třeba s Bednářem...

Jsou v pořádku a oba proto v nominaci figurují, takže až na zmiňovaného Baroše budu mít poprvé pohromadě opravdu ten nejsilnější tým.

Během prázdnin jste měl dost a dost času, abyste kalkuloval, rozvažoval, počítal. Na podzim vás čekají tři zápasy, takže jaký bodový itinerář jste si pro ně stanovil?

Dvakrát hrajeme doma a jednou v Lichtenštejnsku, takže pokud chceme postoupit, musíme samozřejmě třikrát vyhrát. Bude to hrozně složité, ale z úvodu kvalifikace mít devět bodů prostě musíme.

Zvláště porazit Skotsko bude dost a dost složité. Považujete tento říjnový zápas za klíčový?

Pro mě je klíčové každé utkání, jež nás čeká. Teď proti Lotyšsku a hned po té proti Litvě, takže na Skotsko nemyslím a zápas s ním za klíčový nepovažuji.

Reklama

Související témata: