Hlavní obsah

VIDEO: Rosický chce konečně trofej s Arsenalem, pomáhá mu i chytrá vesta

Už jen poslední přáteláček s Lotyšskem, a po něm se fotbalová reprezentace pustí do kvalifikace mistrovství Evropy 2012. Po neúčasti na letošním světovém šampionátu v Jihoafrické republice potřebuje uspět a hodně bude spoléhat na záložníka Tomáše Rosického. Kapitán národního týmu dorazil na sraz v dobré náladě, v nové sezóně si dělá velké plány také s londýnským Arsenalem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Rosický hovoří s novináři před přípravným fotbalovým utkáním s Lotyšskem.

Článek

O víkendu sehrál váš Arsenal hodně divokou generálku na Premier League. Na hřišti Legie Varšava jste vyhráli 6:5...

Takový zápas jsem na seniorské úrovni ještě nezažil. Určitě je lepší, že to přišlo teď, než kdyby se to stalo v prvním kole v Liverpoolu. Dělali jsme veliké chyby i v organizaci hry. Uvědomili jsme si to, dají se odstranit.

Hned na úvod Liverpool, to je pěkně zvonivá premiéra!

To tedy je, ale myslím, že je to jedno. První zápasy v sezóně jsou vždycky specifické, ať už hrajete s kýmkoliv. My do toho v Liverpoolu vpadneme hezky zostra...

Jste na startu sezóny fit?

Letní přípravu jsem úspěšně přežil a během ní zmeškal jen jeden přípravný zápas po soustředění v Rakousku. Byl jsem nominovaný na první poločas, ale cítil se přetažený. Tak jsme se domluvili, že mě nechají být. Bylo to rozumné, protože mohu být spokojený s tím, jak příprava proběhla.

Jaká bude vaše role v týmu? A budete v základní sestavě?

Sám nevím, uvidí se... V přípravě mě trenér nasazoval zprava, doprostřed i zleva. Hrál jsem prostě všude. Sám jsem zvědavý, jak mě bude využívat.

Kouč Wenger vám žádné své záměry nesdělil?

Nemluvili jsme spolu o tom, takže jsem v očekávání.

Jak jste registroval letní spekulace, že byste se mohl vrátit do bundesligy?

Vnímáte to, ale ve fotbalovém byznysu je to normální. Děkuji všem, co o mě měli zájem, každý takový svým způsobem potěší. Stále však opakuji, že jsem v Arsenalu spokojený. A dokud bude stát také klub o mě, tak si nic jiného hledat nebudu.

Kapitán Fabregas zůstává. Dokáže Arsenal v této sezóně vyhrát nějakou trofej?

Doufám, že se to konečně povede. V minulé sezóně jsme byli titulu za mého působení nejblíž. V závěru soutěže jsme však dělali chyby, jichž se Chelsea či Manchester United prostě nedopouštějí. A jestliže chceme vyhrát titul, musíme se z toho poučit.

Jaký je tedy váš tip na vítěze Premier League?

Přál bych si, aby to opravdu byl Arsenal. Největšími konkurenty tradičně budou Chelsea a Manchester United, po velkých nákupech také Manchester City.

O titul vás minule připravila také rozsáhlá marodka a klub avizoval, že bude zdraví svých hráčů podrobněji testovat. Jste tedy pod větší kontrolou?

Funguje to od začátku přípravy. Při každé zátěži, ať už tréninkové nebo zápasové, máme na sobě vestu. Na záda vám připnou GPS, je to takové tílko. V pohybu mě neomezuje, takže mi nevadí.

To budete ve vestách hrát i ligu!?

Abych pravdu řekl, nevím. Ale v přípravě jsme to měli na každý zápas.

A jaké jsou výsledky testování?

Já data neznám, ty slouží kouči a kondičním trenérům. Ale jednou po vyhodnocení údajů zjistili, že jsem dopoledne trénoval víc, než jsem měl. Místo odpolední fáze na hřišti mě tedy poslali jen do posilovny.

Start Premier League je za dveřmi. Proti Lotyšsku asi nebudete chtít hrát za reprezentaci ve středu v Liberci celý zápas.

Pan Wenger říkal, že by uvítal, kdyby všichni reprezentanti z Arsenalu v týdnu odehráli jen poločas. Já to však nechci tak stavět. Uvidím, jak se budu cítit, s trenérem Bílkem se určitě nějak domluvím.

Je generálka s Lotyšskem specifická v tom, že po ní už bude následovat start kvalifikace EURO 2012 s Litvou?

Samozřejmě. Chceme být úspěšní, takže je jedno, s jakým soupeřem začneme. Nezáleží na tom, jestli si jsou dva nejbližší protivníci herním stylem podobní nebo ne. Musíme najít svůj systém a svoji tvář, ne se někomu přizpůsobovat.

Jak je národní tým v hledání herní tváře daleko?

Já mohu hodnotit pouze zápasu ve Skotsku, v němž jsem nastoupil. A tam to navzdory porážce 0:1 nebylo vůbec špatné. Systém, který trenér Bílek zvolil, fungoval. Uvidíme, co bude chtít hrát dál. Jeho nápady měly na trávníku smysl.

Jenže české kluby už v pohárech prohrávají i s Kypřany, Bělorusy... Nemůže to časem dolehnout i na reprezentaci?

To je samozřejmě smutné. Je to spíš vizitka těch kluků směrem k národnímu týmu. Když takové soupeře nebudou porážet, těžko si pak mohou v reprezentaci zahrát.

Před kvalifikací tedy zůstáváte optimistou?

Pořád máme velmi konkurenceschopný tým. Je třeba ve skupině úspěšně odstartovat. Ve středu to bude dobrá generálka, protože kvalifikace začne již za měsíc.

Liberecko zasáhly povodně. Dokážete postiženým lidem pomoci?

Mužstvo se teprve schází, ale určitě se o tom pobavíme a něco vymyslíme.

Reklama

Související témata: