Hlavní obsah

České reprezentantky nastupují. A sluší jim to

PRAHA

Poslední zápas kvalifikace o postup na světový šampionát v roce 2011 v Německu mají před sebou české reprezentantky. V Horních Počernicích se ve středu od 17 hodin utkají s celkem Ázerbájdžánu. České reprezentantky sice víkendovou porážkou 0:1 proti Švédsku ztratily i teoretické šance na postup, stále však drží lichotivou druhou příčku. Diváci se navíc vedle technického fotbalu mohou těšit na krásnou podívanou.

Foto: Jan Tauber

Snímek z utkání české reprezentace proti Švédsku.

Článek

Kdo z pánů se byl podívat na sobotním duelu Češek se švédským týmem, určitě nelitoval. Souboj domácích děvčat proti blonďatým vyslankyním Skandinávie přinesl vedle nefalšované bitvy také nezapomenutelný zážitek pro oko. A oba týmy navíc přesvědčily, že i herně patří na starém kontinentu mezi širší špičku.

„Druhá příčka za aktuálně čtvrtým týmem světa by pro náš mladý tým byla povzbuzením, navíc přináší body do koeficientu důležité při nasazování do losování kvalifikace mistrovství Evropy, kde už by mělo příště startovat šestnáct týmů. A pokud bychom teď skončili na druhé pozici, mohli bychom se dostat do druhého výkonnostního koše při losování kvalifikace evropského šampionátu," připomněl trenér českých reprezentantek Vladimír Hruška.

Zkušeného kouče mohl i přes porážku těšit také výkon jeho svěřenkyň v sobotním duelu se Švédkami. Favorizované Seveřanky si nevypracovaly souvislejší tlak, o jejich výhře rozhodl jeden rychlý brejk na konci první půle. „Navíc na trávníku ležela zraněná Katka Došková, čekali jsme, že soupeř hru přeruší. Každopádně poučení do budoucnosti,“ usmál se smířlivě Hruška, který se po tvrdé hře sobotních soupeřek bude muset obejít bez tří fotbalistek. „Mimo hru je se zlomenou zánártní kůstku Adéla Odehnalová, pochroumaná kolena nepustí do hry ani Katku Doškovou a Terezu Kožárovou. Švédky hrály opravdu na hraně tvrdosti, ale všechno jsou to pro nás velmi cenné zkušenosti. Zatímco nejmladší hráčce soupeře bylo 23 let, náš věkový průměr činí 21 roků,“ přiblížil trenér perspektivu českého výběru.

Trenér slibuje útočný fotbal

Proti Ázerbájdžánu se navíc mohou fanoušci těšit na ofenzivnější pojetí. „Určitě se chceme prezentovat útočným fotbalem a potěšit fanoušky také brankami. Soupeře nepodceníme, ale jednoznačným cílem je vítězství,“ láká fanoušky Hruška, který přidává také několik dalších důvodů návštěvy ženského fotbalu: „Je samozřejmé, že se nedá srovnávat s mužským pojetím, ale stejně tak žádná holka nikdy nepředběhne Usaina Bolta. Holky ale opravdu fotbal hrát umí. A navíc je v jejich přirozenosti, že nevynechají ani jediný balon, bojují opravdu do posledních sil. Pánové by se někdy mohli učit.“

Slovo trenéra potvrzuje také jedna z hrdinek sobotního zápasu se Švédkami, brankářka Hana Sloupová. „Hrajeme hodně technicky, diváci by mohli vidět hezký fotbal.“ Při dotazu na vzhled fotbalistek se pak skromně usměje. „Já myslím, že by se měli pánové přijít sami přesvědčit. Ale máme v týmu spoustu hezkých holek, tak by snad nebyli zklamaní.“ Cílem mladé reprezentantky je pomoci zbořit předsudky, se kterými se milovnice fotbalu neustále potýkají. „Je to určitě lepší než dřív, ale vyhráno zdaleka není. Chtěly bychom lidem ukázat, že fotbal v ženském podání má svoji kvalitu a kouzlo. Snad je časem přesvědčíme.“

Reklama