Hlavní obsah

Je tady Skotsko, s nímž může přijít konec nadějí. To ví trenér i kapitán

PRAHA

Mají nůž na krku, to si uvědomují oba. Trenér i kapitán, Bílek i Rosický. Skoty musí česká reprezentace ve druhém kvalifikačním dějství porazit, protože jinak se může s vidinou cesty na EURO 2012. „Musíme utkání zvládnout,“ hartusil kouč českého národního týmu Michal Bílek. „Všichni si dobře uvědomují, že nezvládnout tenhle kvalifikační duel, přišel by rychlý konec,“ přitakával i kapitán reprezentace Tomáš Rosický čtyřiadvacet hodin před konfrontací, která bude pro osud kvalifikační skupiny „I“ dost možná klíčová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Michal Bílek na tréninku reprezentace

Článek

Proti Litvě Bílkův tým vyhořel. Totálně, i když trenér i po měsíci mluví o herní převaze, kterou si jeho mužstvo vytvořilo  a připouštěl pouze mizernou produktivitu, na níž shořelo. Jenže když na jaře hrálo přípravu ve Skotsku, bylo to podobné – převahu si sice vynutilo, ale gól také nedalo a nakonec prohrálo.

Paralely s jarem Bílek odmítá

Prostě mizérie, která by se v pátečním večeru mohla klidně opakovat. „To si nepřipouštím, hrajeme totiž o hodně a zápas prostě zvládnout musíme. Útočným pojetím, ofenzivou, daleko větší produktivitou v koncovce,“ odmítá paralely s jarním Glasgowem Bílek.

Pravděpodobná sestava ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Suchý, Kadlec – Plašil, Hübschman, Polák - Rosický, Štajner – Necid.

Jenže i ze skotského tábora zní, že jejich tým vyrukuje s totální defenzivou a snahu získat v Edenu alespoň bod povýší nade vše. Nad fotbal, nad obvyklé rozestavení. I proto je  možné, že nasadí čtyři obránce, šest záložníků a na útočníka nebude reflektovat.

Trenér reprezentace Michal Bílek (vlevo) na tréninkufoto: Právo/Jan Handrejch

„Tomu nevěřím, budou hrát v rozestavení 4-5-1, jako ve všech předchozích zápasech.  Vždy měli vpředu Kenny Millera, jenž je kvalitním útočníkem, a budou s ním hrát zase. A když ne s ním, pak s někým jiným,“ nenechá se trenér české reprezentace zákulisními řečmi ošálit.

Prý dobře ví, co od soupeře čekat

Dobře ale ví, že Skotové budou tvrdí jako křemen. Že půjdou do každého souboje, budou po jeho hráčích šlapat, nedopřejí jim kousek prostoru. A že rozhodně nemůže počítat s tím, že by stereotypně nakopávali balóny dopředu na osamoceného útočníka, natož že by do vápna posílali jenom centrované míče.

„Oni hrají poměrně dobře kombinačně a spoléhají na rychlé brejky, které dovedou zúročit. V přípravě nám to předvedli,“ recituje Bílek, co od soupeře čeká a že ho vlastně nemá čím překvapit.

Sestava tajná, ale jasno o ní má

Sám se naopak chystá zasadit Skotům mat tahy, jež během přípravy vymyslel. „Víme o síle soupeře a jsme na ni nachystáni. A naši hru i rozestavení tomu uzpůsobíme, ve středové řadě především,“ nechtěl být Bílek za nic na světě konkrétní.  Natož aby snad přerecitoval sestavu, kterou v pátečním večeru nasadí a o níž má na 99 procent jasno. Alespoň on to tvrdí.

Trenér národního týmu Michal Bílek a Tomáš Rosickýfoto: Právo/Milan Malíček

„Jasno máme, ale o sestavě mluvit nebudu. K změnám v porovnání s úvodním kvalifikačním zápasem s Litvou však každopádně dojde. Už proto, že tentokrát Baroš a Fenin chybí," vykroutil se z přímé odpovědi Bílek s tím, že sestavu oznámí až těsně před zápasem.

S jedním otevřeným apelem však před utkáním vystoupil ... „Vím, diváky jsme zklamali a oni na nás zanevřeli, ale proti Skotům jejich podporu potřebujeme. A moc! Potřebujeme, aby vytvořili bouřlivé prostředí, stadion vyprodali a hnali nás dopředu, i když se nám nebude dařit,“ obracel se na Bílek na fanoušky, aby i posledních 3600 vstupenek koupili do Edenu v pátek večer na zápas se Skoty přišli.

Reklama

Související témata: