Hlavní obsah

Čech chytil penaltu, a tak Češi na závěr roku v Dánsku remizovali

AARHUS

Těžko říci, jak cenné poznatky kouč Bílek z takové přípravy směrem k březnové kvalifikaci se španělskými mistry světa načerpal. Česká fotbalová reprezentace uzavřela kalendářní rok v Aarhusu bezgólovou remízou s Dánskem. Výsledek odpovídá nepříliš atraktivnímu průběhu zápasu, v nemž se zaskvěl jen brankář Čech. Gólman již v 19. minutě chytil Dánům penaltu, a tak se postaral aspoň o to, že národní tým třetí zápas po sobě neprohrál.

Foto: Lars Poulsen, ČTK/AP

Marka Suchého (vpravo) obchází Martin Jörgensen

Článek

Žádné velké překvapení se v české sestavě nekonalo. Jak kouč Bílek slíbil, na hrot vypustil osamoceného Necida a do trojlístku ofenzivních záložníků se vešel plzeňský debutant Rezek. O raritu se naopak postarali Dánové. Martin Jörgensen, který se letos po třinácti letech v Itálii vrátil domů právě do Aaarhusu, nastoupil na počest svého jubilejního mezistátního startu s nevídaným číslem 100...

Hosté začali aktivněji než domácí. Již ve 4. minutě poslal Necid míč do sítě, jenže už předtím mu byl odmáván ofsajd. První regulérní střelu na branku si tak připsal až novic Rezek a po rohovém kopu Rosického měli šance Kadlec a Necid.

Na Dánech byla znát celá řada absencí, začali zakřiknutě a nesourodě. Žádný velký test české defenzivy, jak kouč Bílek očekával, se tedy v úvodu nekonal. O to větším šokem bylo, jak snadno si Dánové došli pro penaltu. Zkušený Rommedahl si naběhl na dlouhý pas za obranu a Kadlec ho v nouzi fauloval. Míč si vzal Krohn-Dehli, brankář Čech však vystihl směr a pokutový kop bravurně vyrazil.

Michal Kadlec (vpravo) fauluje Dána Dennise Rommedahla v pokutovém území.foto: ČTK/AP/Lars Poulsen

Dánové se nadechovali k náporu, na nějž národní tým zareagoval zvýšenou aktivitou. Zdálky pálil Polák, po rychle rozehraném přímém kopu pozlobil obranou soupeře rychlý Rezek. Za vidění stála i vtipná kombinace, na jejímž konci trefil Plašil jen gólmana. Další jeho střela po akci Pospěcha pak mířila nad branku.

Kapitán Rosický zůstal v kabině

O přestávce zůstal v kabině kapitán Rosický, místo něj přišel do druhé půle Lička. Dánové se brzy už už radovali, neboť Rasmussenova teč gólem zaváněla. Na druhé straně odpověděl agilní Rezek, který si akci sám založil, přesprintoval celé hřiště, zakončil však příliš nedůrazně.

Tempo ve druhém dějství opadlo, nepřesností přibylo. Přišel čas na další střídání, takže v 65. minutě se své reprezentační premiéry dočkal také olomoucký útočník Michal Hubník. Spolu s ním přišel na trávník také Bednář, takže složení české ofenzívy se zcela proměnilo. Do největší šance se ovšem vřítil levý obránce Kadlec, jehož střelu stačili Dánové zblokovat.

Dánové v závěru často okopávali Plašila, za což je mohl potrestat znovu Kadlec. Z přímého kopu však v 82. minutě technickou střelou trefil levou tyč Lindegaardovy branky! Škoda, další šance ke změně bezbrankového stavu už nepřišla.

"Petr Čech nás podržel, remíza je asi spravedlivá. Do penalty jsme byli aktivní, pak jsme se dostali sami pod tlak. Měli jsme problémy na levé straně s Rommedahlem," hodnotil kouč Michal Bílek. "Nejsem zklamaný, byl to zápas bez větších šancí," dodával.

Dánsko - Česká republika 0:0
Rozhodčí: Webb (Anglie). Bez žlutých karet. Diváci: 9184.
Dánsko: Lindegaard - Thomsen, Mathias Jörgensen (46. Stadsgaard), Bjelland, Mtiliga - Poulsen (69. Zimling), Martin Jörgensen (29. Jensen) - Rommedahl (77. Eriksen), Kahlenberg (61. Andreasen), Krohn-Dehli - Junker (46. Rasmussen). Trenér Olsen.
ČR: Čech - Pospěch (85. Limberský), Rajnoch, Suchý, M. Kadlec (85. Pudil) - Hübschman, Polák - Rosický (46.Lička), Plašil (89. Petržela), Rezek (65. Bednář) - Necid (65. M. Hubník). Trenér Bílek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.