Hlavní obsah

Bílek vítá zpátky Sivoka, do Chorvatska vyrazí zatím bez Baroše

PRAHA

První kvalifikační bitva s úřadujícími mistry světa a Evropy se rychle blíží. Generálkou na březnový zápas ve Španělsku bude pro českou fotbalovou reprezentaci první letošní mezistátní utkání v Chorvatsku (9. února v Pule). Pro trenéra Michala Bílka to je poslední test aktuální formy národního týmu. Nominace se obešla bez překvapení, po zranění se do mužstva vrací stoper Sivok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš zpracovává míč v kvalifikačním utkání s Litvou.

Článek

Naposledy se fotbalová reprezentace sešla před listopadovým přátelským zápasem v Dánsku, který skončil bez branek. I poslední duel tak potvrdil, že na podzim brzdila národní tým především slabá produktivita.

„Ano, koncovka nás trápila nejvíc. Ilustrující byly kvalifikační zápasy s Litvou a Skotskem. Měli jsme snad třicet rohů a třicet střel, ale gól dali jen jediný. Trápí nás nejen samotné zakončení, ale také vytížení našich útočníků v klubech,“ hodnotil reprezentační podzim trenér Michal Bílek.

Sivok už zvládá první zápasy

Přes zimu se situace nezměnila, proto by kouč přivítal návrat Milana Baroše. Hráč Galatasaraye Istanbul však zatím v nominaci chybí. „Stále platí, že to je kvalitní útočník, který má nároďáku co dát. Dnes ráno jsem s ním mluvil. Stav jeho zranění se rapidně zlepšil, což je pozitivní,“ hlásí kouč.

V původní nominaci figuroval také Mário Holek, který však nakonec na sraz nepojede. Hráč odpoledně oznámil, že má poškozený sval. Trenér Bílek místo něj nominoval útočníka Michala Hubníka z Olomouce.

V nominaci není žádný nováček. Nechybí opory Čech ani Rosický a pro Bílka je podstatné, že po půlroční nucené pauze mohl znovu povolat stopera Sivoka. „Za Besiktas už hrál přípravné zápasy a o víkendu dokonce nastoupil i v lize. Od začátku jsem na něm chtěl v obraně stavět, a tak by měl odehrát co nejvíc minut. Proto jsme Marka Suchého tentokrát přenechali jedenadvacítce,“ vysvětluje kouč.

Tomáš Sivok (vlevo) v souboji se skotským Scottem Brownem.foto: Reuters/David Moir

Chorvati těžkou prověrkou

Duel v Chorvatsku bude poslední příležitostí údernost nároďáku zvednout. V Granadě už totiž 25. března půjde o body do tabulky kvalifikace EURO 2012 a ve Španělsku čeká Bílkův tým nejtěžší možný zápas na půdě úřadujících mistrů světa a Evropy.

„Jsme ve fázi velké obměny, skončili někteří velcí hráči. Určitě však máme na to, abychom hráli na mistrovství Evropy,“ neztrácí naději Bílek, jehož tým si hned v kvalifikační premiéře zavařil domácí porážkou s Litvou.

„Pro generálku před Španělskem jsme hledali podobného soupeře, který hraje fotbal založený na kombinaci, technice a po zemi. To Chorvati přesně splňují, mají spoustu vynikajících individualit a od roku 2006, kdy mužstvo převzal Bilič, také výborné výsledky. Bude to pro nás těžká prověrka,“ očekává Bílek.

Nároďák zamíří i do Japonska a Norska

Zápas Chorvatsko - Česká republika (9. února od 17:45) vysílá ČT4. Po duelu ve Španělsku čekají reprezentaci ještě čtyři zbývající kvalifikační zápasy. S Lichtenštejnskem (29. března v Českých Budějovicích), ve Skotsku (3. září v Glasgow), se Španělskem (7. října v Praze na Letné) a v Litvě (11. října).

„V jednání máme účast na Kirin Cupu začátkem června. První zápas bychom tam hráli s domácím Japonskem a druhý s jedním ze trojice Venezuela, Kostarika nebo Kolumbie. A před Skotskem budeme 10. srpna hrát v Norsku, což by měl být soupeř hodně podobný Skotům,“ avizuje manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Nominace fotbalové reprezentace na přípravný zápas s Chorvatskem
Brankáři
Petr ČechChelsea780
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk00
Obránci
Zdeněk PospěchFC Kodaň232
Michal KadlecLeverkusen201
Roman HubníkHertha Berlín111
David LimberskýPlzeň50
Tomáš SivokBesiktas121
Daniel PudilGenk162
Záložníci
Tomáš RosickýArsenal7719
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck330
Jaroslav PlašilBordeaux604
Jiří ŠtajnerLiberec354
Jan PolákWolfsburg557
Milan PetrželaPlzeň20
Útočníci
Jiří ŠtajnerLiberec354
Tomáš NecidCSKA Moskva207
Jan RezekPlzeň10
Michal HubníkOlomouc10

Reklama

Související témata: