Hlavní obsah

Chorvati Bílkovi sehrají Španěly, pak už přijdou na řadu Iniesta a spol.

První ze dvou zápasů s mistry světa pomalu klepe na dveře. Fotbalová reprezentace nastoupí 25. března v Granadě proti Španělsku a předtím stihne ještě jeden test, v němž nepůjde o body do kvalifikace EURO 2012. Trenér Michal Bílek si aktuální formu mužstva ověří příští středu 9. února v Pule, kde národní tým nastoupí proti Chorvatsku, aktuálně devátému celku světového žebříčku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér reprezentace Michal Bílek (vlevo) a šéf fotbalového svazu Ivan Hašek.

Článek

Určitě očekáváte, že vám Chorvati alespoň přibližně „sehrají“ mistry světa.

Samozřejmě, v Chorvatsku nás čeká velice těžké utkání proti soupeři, který je svým stylem hodně podobný Španělsku. Záměrně jsme hledali tým, který má fotbal založený na kombinaci, technice a hraje po zemi. Chorvati mají několik výrazných individualit a dlouhodobě prokazují výbornou výkonnost. Od roku 2006, kdy je převzal trenér Bilič, prohráli pouze čtyři ze 45 utkání. Bude to výborná prověrka.

A co čekáte od vlastního týmu? Řada hráčů je teprve uprostřed zimní přípravy.

Máme to přesně půl na půl. Devíti hráčům liga běží, zatímco devět dalších je teprve v přípravě. Platí to třeba o hráčích z Plzně nebo ukrajinské ligy. Sám jsem zvědavý, v jaké kondici se představí.

Chorvati by měli český tým náležitě prověřit...foto: ČTK/AP/Frank Augstein

Sestava, kterou nasadíte v Pule, by už měla být „španělská“?

Chceme si vyzkoušet určitý herní styl, který bychom ve Španělsku použili. Určitě nastoupíme i v nejsilnější možné sestavě, ale do jaké míry se bude shodovat s tou kvalifikační, to se nedá odhadnout.

V nominaci nemáte žádné nové tváře. Do mužstva se naopak vrací stoper Sivok, který za národní tým naposledy nastoupil loni v květnu na turné ve Spojených státech.

Tomáš už odehrál několik přípravných zápasů a o víkendu nastoupil i v lize. Již před jeho zraněním jsem na něm chtěl postavit obranu a jsem rád, že ho můžeme v Chorvatsku vyzkoušet. Chci, aby odehrál celé utkání, proto jsme Marka Suchého přenechali jedenadvacítce, aby se s ní připravoval na mistrovství Evropy.

Na podzim vás trápila chabá produktivita, útočníci navíc ztráceli pozice ve svých klubech. Co s tím?

Situace se bohužel moc nemění. Začal sice nastupovat Fenin, uvidíme, jak se prosadí v Řecku Svěrkoš. Do sestavy se zatím stále marně pokouší prosadit Bednář.

Milan Baroš se pokuší obejít Litevce Stankeviciuse.foto: Právo/Jan Handrejch

Stále věříte, že by útok mohl vytrhnout Baroš?

S Milanem stále počítám, mluvil jsem s ním těsně před nominací. Jeho zdravotní stav se zlepšil. Měl by hrát ve čtvrtek pohárové utkání a postupně se zapojovat do hry, což je pozitivní. Věříme, že už si trable vybral. Snad se co nejrychleji probojuje do sestavy a bude použitelný i pro kvalifikační zápasy.

Takže pro vás zůstává útočníkem číslo jedna?

To je těžko říci, v kvalifikaci zatím odehrál jediný zápas proti Litvě. Ale pořád má mužstvu co dát a hodně nám pomůže.

Reklama

Související témata: