Hlavní obsah

Jednadvacítka si v Nizozemsku musí poradit s náhradníky v útoku

PRAHA/WAALWIJK

Českou fotbalovou reprezentaci do 21 let ve středu čeká první ze tří testů před červnovým evropským šampionátem. V přípravném utkání v Nizozemsku však trenér Jakub Dovalil nebude mít k dispozici kompletní kádr, neboť hned tři útočníci se omluvili pro nemoc. Zdravotní problémy měl i Dovalil, nakonec však s týmem odcestoval.

Foto: Jan Tauber

Ani Tomáš Pekhart se proti Nizozemcům nepředstaví.

Článek

Z původní nominace zůstal v útoku pouze ve formě hrající Libor Kozák z Lazia Řím. Naopak vypadli Václav Kadlec a Tomáš Pekhart, které skolila nemoc při soustředění Sparty ve Španělsku. Omluvil se také jablonecký Jan Vošahlík. Místo nich byl povolán Tomáš Mičola z francouzského Brestu a českobudějovický Zdeněk Ondrášek, který se v týmu "lvíčat" může představit poprvé v kariéře.

"Mičola je stabilním hráčem, jehož výkonnost je nám dostatečně dobře známá, takže v tomto směru to byla vcelku jasná volba. Ondrášek je robustní typ útočníka, který patří do širšího kádru, tudíž jsme využili možnost mu dát příležitost," uvedl k dodatečné nominaci Dovalil.

S Čmovšem počítá kouč do dalšího cyklu

Do výběru poprvé zařadil také obránce Pavla Čmovše z nizozemského druholigového Veendamu. "Je to hráč, se kterým budeme moci počítat v průběhu příštího cyklu. Viděl jsem ho hrát, je to středový obránce. Pravidelně nastupoval v mládežnických reprezentacích, určitou kvalitu má," řekl Dovalil.

Poprvé od srpnového kvalifikačního duelu se San Marinem se v mužstvu představí předpokládaný kapitán pro evropský šampionát Marek Suchý. Stoper Spartaku Moskva se po návratu Tomáše Sivoka nevešel do nominace dospělé reprezentace, a tak ho trenér Michal Bílek nechal k dispozici jednadvacítce.

Také Nizozemcům chybí elitní střelci - zraněný Ricky van Wolfswinkel z Utrechtu a Luuk De Jong z Twente Enschede, který byl na poslední chvíli povolán do reprezentačního A týmu. Místo něj byl dodatečně nominován devatenáctiletý Leon de Kogel z Utrechtu. Chybět budou i Jordy Clasie z Excelsioru či Jerson Cabral z Feyenoordu, kteří se omluvili pro zranění. Trenér Cor Pot za ně náhradu nepovolal.

Naopak nastoupit by měly další tradiční opory obránci Patrick van Aanholt, Jeffrey Bruma z Chelsea či záložník Georginio Wijnaldum z Feyenoordu. Gólové nebezpečí hrozí především od Basta Dosta, který pravidelně nastupuje v dresu Heerenveenu.

"Duel s Českou republikou je pro nás velkou výzvou. Vždyť v kvalifikaci ani jednou neprohráli. Pro nás by byl dobrý výsledek velkým povzbuzením. Vždyť budujeme kádr pro novou kvalifikaci, a tak v průměru budeme o dva roky mladší než Češi," řekl trenér Pot. Jeho svěřenci sice poslední dva zápasy vyhráli, ovšem předtím čekali na vítězství sedm zápasů. Z posledních čtyř utkání mají bilanci dvě výhry a dvě remízy.

Zápas ve Waalwijku začíná ve středu v 18:00.

Předpokládané sestavy:
Nizozemsko: Krul - Kieftenbeld, Blind, Bruma, Van Aanholt - Wijnaldum, Van Haaren, Pröpper - Ebecilio, Dost, Narsingh.
ČR: Štěch - Řezník, Mazuch, Suchý, Lecjaks - Dočkal, Vácha, Morávek, Hořava, Kovařík - Kozák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články