Hlavní obsah

Bílek: Chorvati nehráli, jak měli a jak jsme čekali. Ve Španělsku to bude jiný zápas!

Jeho svěřenci dostali v první jarní přípravě od Chorvatů tvrdý direkt, trenér Michal Bílek se však z čtyřgólové lekce rychle oklepal. Patnáct hodin po zápase v Pule označil prohru za zbytečnou a zrozenou z laciných chyb, přičemž se snažil hledat na fotbalové výuce u Jadranu především věci pozitivní. Návrat Sivoka, debut Petržely, spolehlivý výkon Čecha. A ani testem na březnovou kvalifikaci se Španělskem vlastně duel se Španělskem nebyl, protože Chorvati hráli jinak, než měli a než si česká reprezentace představovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek se při jedenáctém zápasu na lavičce reprezentace dočkal v Chorvatsku další facky.

Článek

Bezprostředně po utkání v Pule jste se nechal slyšet, že lekci od Chorvatů nepovažujete za facku české reprezentaci. Za co ji tedy považujete s odstupem patnácti hodin?

Za poučení, za úplně zbytečnou prohru, k níž vůbec nemuselo dojít. A hlavně za porážku, která nemusela být vůbec tak vysoká.  Dostali jsme čtyři branky, což je hrozně moc.

Nejvíc za dobu, co česká reprezentace funguje samostatně. I to o mnohém vypovídá...

Dostali jsme je ale po individuálních chybách a malém důrazu. První ze situace zavánějící ofsajdem po prohraném souboji uprostřed pole, druhý po obdobné situaci v křídelním prostoru, kdy jsme navíc neuhlídali hrotového útočníka soupeře.  A tak by se dalo o chybách pokračovat až k laciné čtvrté brance.

Před březnovou kvalifikací ve Španělsku samá hrůzná zjištění...

Musíme se podstatně zlepšit v defenzívě, nenechávat soupeři tolik prostoru, vyhrávat souboje, vzadu být daleko pevnější...

Tomáš Sivok střílí hlavou gól v přípravném duelu s Chorvatskem.foto: ČTK/AP/Darko Bandič

Ale to se přece mělo dít už v Chorvatsku!  Vždyť středeční duel jste přece vydával za generálku na Španělsko!

V Granadě budeme bránit úplně jiným způsobema. Budeme daleko víc vycházet z obranného bloku. A hlavně - bude to úplně jiný zápas.

To nedává smysl! Do Puly jste si jeli prověřit defenzívu před kvalifikací ve Španělsku a teď tvrdíte, že v Granadě budete bránit úplně jinak...

V Pule jsme museli reagovat na vývoj zápasu a rychlé dvougólové vedení domácích. Navíc nás Chorvati podle našeho scénáře měli zatlačit daleko víc k naší šestnáctce a my měli vycházet z obranného bloku, což se nestalo. Naopak jsme se zvedli, do půle jsme dokázali vyrovnat, ale pak jsme neproměnili v úvodu druhé půle Plašilem a Necidem další šanci a místo toho, abychom vedli, jsme znovu lacině inkasovali.

Prostě pořád dokola - individuální chyby, laciné góly... Je vůbec možné vyrukovat na Španěly se stoperskou dvojicí Sivok - Hubník?

Pravdou sice je, že Hubník byl u dvou gólů, ale kvůli tomu ho přece nebudu vyndavat ze sestavy. Zvláště, když v předchozích zápasech byl naopak oporou. Proto má moji důvěru dál.

Čímž naznačujete, že Sivok s Hubníkem jsou použitelní i na Španěly...

Jednoznačně. Tahle stoperská dvojice má moji důvěru.

Chodící a neskutečně chybující Polák asistující u dvou inkasovaných gólů ji má také?

Nebudu rozebírat a hodnotit jednotlivce. Polák je zkušeným fotbalistou, jenž už má v reprezentaci něco odehráno a od něhož očekávám daleko víc. Měl by být jednou z vůdčích osobností, ale v Pule nepotvrdil kvality, jež má.

Takže v nominaci na Španělsko se bez něho obejdete?

Je příliš krátce po zápase v Chorvatsku, než abych mluvil o tom, jak se budu chovat a zda do Granady poletíme s Polákem či bez něho.

V Chorvatsku jste nesporně projevil značnou odvahu, když jste plzeňského Petrželu a Rezka zařadil do základní sestavy. Neuvažoval jste i o tom, že seberete odvahu a vyměníte gólmana?

Nepřemýšlel jsem vůbec o tom, že by na postu gólmana mělo dojít ke změně.

Rozboru předchozích reprezentačních zápasů jste určitě věnoval spoustu času a nesporně jste vyhodnocoval výkony Petra Čecha velice fundovaně. Našel jste od evropského šampionátu před třemi lety v Rakousku a Švýcarsku zápas, v němž by národní tým svým výkonem podržel?

Tohle je osobní útok na Čecha, který je výraznou osobností české reprezentace a všechny zápasy odchytal spolehlivě.

Situace předcházející čtvrtému gólu Chorvatska. Brankář Petr Čech (vlevo) se snaží odklidit míč před Ivanem Rakitičem.foto: Reuters/Nikola Solič

Takže vlastně ani nevnímáte chybu, kterou před čtvrtým gólem udělal a po níž inkasoval gól téměř z poloviny hřiště?

Za stavu 2:2 by situaci řešil razantním odkopem. Jenže on chtěl zvrátit skóre zápasu a šel do rizika. Hlavně Polák měl situaci před lacinou čtvrtou brankou řešit daleko lépe.

Dojde před kvalifikací ve Španělsku k nějaké výraznější obměně ve vašem kádru?

Hraje se za půldruhého měsíce a s žádnými velkými změnami nepočítám. Jen věřím, že už bude k dispozici uzdravený a rozehraný Baroš.

S čím se vůbec vydáte koncem března do Španělska k zápasu o kvalifikační body?

Teď hodnotím Chorvatsko.

Hodnotíte Chorvatsko, které určitě nabouralo sebevědomí vašeho mančaftu. Nebo tomu tak snad po středeční lekci není?

Čtyři inkasované branky samozřejmě mrzí, ale na druhé straně přinesl zápas i věci pozitivní. Vstřelili jsme dva góly, měli jsme další příležitosti. Dokonce tolik, jako už dlouho ne. Potěšil i návrat Sivoka, stejně jako premiérové vystoupení Petržely, který reprezentační debut zvládl poměrně dobře. To jsou pozitiva, na něž se musíme také dívat.

Reklama

Související témata: