Hlavní obsah

Českým fotbalistům se do Japonska nechce. Manažer Šmicer to potvrdil

PRAHA

Japonský fotbal se navzdory tragédii, která před pár dny ostrovní říši postihla, stále ještě nevzdal myšlenky na uspořádání tradičního Kirin cupu, na němž by měla startovat v červnu i česká reprezentace. Otázkou ovšem je, s jakým výběrem by trenér Bílek do Japonska cestoval. A nejde rozhodně jen o to, že většina legionářů by musela odložit nástup na dovolenou, což by jim asi moc po chuti nebylo.

Foto: Petr Horník, Právo

Manažer reprezentace Vladimír Šmicer má o problém víc. Reprezentantům se do Japonska nechce...

Článek

Česká fotbalová reprezentace hrála v dalekém Japonsku naposledy před třinácti lety, kdy tradiční Kirin cup dokonce vyhrála. Chovancův tým tehdy porazil Paraguay 1:0 gólem Šmicra, s domácím celkem hrál bez branek a trofej odvezl do Prahy.

Návrat po třinácti letech

Teď by měl letět do země vycházejícího slunce Bílkův výběr. Japonští pořadatelé se navzdory tragédii, která před pár dny jejich zemi postihla a jež si vyžádala na dvacet tisíc mrtvých, nevzdali myšlenky, že turnaj za účasti české reprezentace, národního týmu Peru a domácího mužstva uspořádají.

„Skutečně nás utvrzují v tom, že se turnaj konat bude, i když v jiných lokalitách a na jiných stadiónech, než se původně počítalo,“ řekl manažer národního týmu Vladimír Šmicer. Podle turnajového rozpisu by měla 1. června hrát česká reprezentace s Japonskem, 4. června s Peru, na 7. června je pak plánován zápas Japonsko - Peru.

Trenér Michal Bílek a manažer Vladimír Šmicer na tréninku české reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

Otázkou ovšem je, s jakým výběrem by nakonec trenér Bílek do země vycházejícího slunce cestoval. Legionáři by museli odložit nástup na dovolenou, což se jim asi moc chtít nebude. O tom, že by se jim sezóna notně natáhla, ani nemluvě. Vždyť třeba v Anglii, Itálii či Turecku končí tamní ligové soutěže 22. května, v Německu dokonce ještě o týden dřív.

Fotbalisté mají obavy

A potom - čeští fotbalisté mají obavy z následků, které mohly a mohou zanechat přehřáté reaktory kolabující atomové elektrárny Fukušima a radioaktivní mrak nad japonským souostrovím.

„Jasně že je to problém. Řada hráčů není cestě do Japonska nakloněna, protože bezpečnostní riziko zde přece jen existuje,“ potvrdil reprezentační manažer Vladimír Šmicer, že by s trenérem Bílkem měli asi velký problém se smrští omluvenek. „Některé reprezentanty by asi doma nepustili,“ dodal s trochu nahořklým úsměvem, neboť vzpomínky na slátaný výběr, s nímž cestovali předloni do Emirátů nebo loni do USA jsou i v něm ještě hodně živé.

I proto vedení fotbalové reprezentace zkoumá a hledá další varianty pro červnový termín, který nabízí jedinou přípravu národního týmu na podzimní pokračování kvalifikace o EURO 2012. „Chceme Japoncům nabídnout, že by se Kirin cup mohl hrát u nás, dopředu se chystáme i na eventualitu, že by se turnaj neuskutečnil. Proto sondujeme, s kým bychom se mohli v tomto termínu utkat. Ale že by snad Peru přiletělo do Čech a sehrálo s námi přípravný zápas, to v úvahu nepřichází,“ potvrdil Šmicer.

Reklama

Související témata: