Hlavní obsah

Postup na EURO vyžaduje oběti. Tou je i Japonsko, apeluje na hráče Šmicer

Před třinácti lety rozhodl o tom, že česká fotbalová reprezentace tradiční Kirin Cup vyhrála. Vstřelil totiž jediný gól Chovancova výběru, jímž porazil Paraguay, což po bezbrankové remíze s domácím Japonskem znamenalo turnajový primát. Po třinácti letech má manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer ale jiné starosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Před třinácti lety se Vladimír Šmicer zasloužil o vítězství na Kirin cupu, teď bude dávat dohromady reprezentační celek.

Článek

Tradiční Kirin Cup se sice hraje v Japonsku až v červnu, už teď je ale kolem cesty tolik humbuku, jako byste se s reprezentací vydávali na mistrovství světa.

Přírodní katastrofa, která v březnu Japonsko postihla, situaci kolem startu v Japonsku zkomplikovala. Museli jsme přihlédnout ke spoustě okolností, než jsme potvrdili účast naší fotbalové reprezentace na turnaji, kde bude startovat i domácí Japonsko a tým Peru.

Třeba nebezpečí vyvolané explozí v jaderné elektrárně Fukušima? Uniklou radiaci, jež se dostala do ovzduší i moře.

To samozřejmě také. Proto jsme si vyžádali konzultaci a stanovisko Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, od něhož jsme dostali dobrozdání, že po padesáti kilometrech od Fukušimy už je bezpečno. A Jakohama, kde se střetneme s domácím Japonskem, je vzdálena přes tři sta kilometrů.

Bylo vůbec moudré se o účast na Kirin Cupu ucházet?

Ten nápad se narodil v lednu, kdy jsme hledali soupeře na volný červnový reprezentační termín. V únoru při přípravě v Chorvatsku se o cestě do Japonska dozvěděli hráči.

Manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicerfoto: Právo/Jan Handrejch

Jenže za měsíc postihlo Japonsko zemětřesení, ničivá vlna tsunami a výbuch v atomové elektrárně k tomu. To už se hráči netajili obavami z toho, co je v Japonsku čeká.

Situace se sice změnila, ale nikdo z hráčů nevyjádřil obavy. Natož aby nahlas řekl, že do Japonska nepojede.

Říkat to nemuseli, ale z náznaků a různých narážek se dalo vytušit mnohé. Ostatně, i vy sám jste při kvalifikačním duelu s Lichtenštejnskem o obavách hráčů mluvil... Neuvažovali jste o tom, že byste se Japoncům zdvořile omluvili a na Kirin Cup prostě nejeli?

I takovou možnost jsme zvažovali a jsem přesvědčen, že by Japonci naši omluvu pochopili. K odřeknutí účasti však nebyl a není důvod. Nedopustili bychom, aby se mužstvo vydávalo někam do nebezpečí. Proto se teď těšíme na dva kvalitní zápasy, jež nás v Japonsku čekají. A  domácí pořadatelé jsou přímo nadšeni, že přiletíme.

Vy se možná těšíte, ale co hráči? Nemáte obavy ze záplavy omluvenek těsně před odletem? Vždyť před dvěma lety do Emirátů jste nakonec cestovali jen s ligovým výběrem a před rokem to při americkém turné nebylo o moc lepší...

Start v Al Ajnu byl trochu jinou kapitolou, kterou bych s účastí na Kirin cupu nesrovnával. Pravdou je, že před cestou do Ameriky omluvenky přišly a nějaké můžeme pochopitelně dostat zase. Bude po sezóně, někteří hráči podstoupí různé minioperace a lékařské zákroky, které odkládali, jiní budou potřebovat po náročné sezóně dobít síly. Každopádně ale chceme nominovat nejlepší hráče a startovat s nejsilnějším týmem.

Takže přece jen připouštíte, že omluvenek může přijít zase spousta....

Jde o oficiální reprezentační termín a my prostě s reprezentací hrát potřebujeme. Není přece možné se scházet jen před kvalifikací... Čeká nás důležitý podzim a jestliže se chceme na evropský šampionát probojovat, musíme tomuto cíli něco obětovat. Buď si to hráči uvědomí a přistoupí k reprezentaci zodpovědně, nebo budeme schraňovat omluvy a výmluvy. Bude to i svědectví o jejich charakteru.

Při omluvách ale nemusí jít jen o obavy z radiace či zemětřesení, jež se může vrátit. Problém je i v tom, že třeba v takovém Německu skončí bundesliga 14. května a hráči místo odpočinku a dovolených budou čekat dva týdny na reprezentační sraz.

Bude to sice pro ně nepříjemné, ale všechno se dá řešit. Mohou si dopřát týden odpočinku a pak se připojit k některému mužstvu, pro které sezóna pokračuje. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že start v Japonsku je velkým zážitkem. Vždyť my tam ještě v Chovancově éře před třinácti lety hráli a Kirin Cup vyhráli. Na nádherných stadiónech, před plnými tribunami... I to byl jeden z důvodů, proč jsme nabídku přijali.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články