Hlavní obsah

Japonci děkovali Čechům, že k nim přijeli právě nyní

MACUMOTO

Zhruba padesát fanoušků v sobotu podporovalo české fotbalisty v hledišti stadiónu v Macumotu proti Peru. Většinou byli v českých dresech navlečeni místní příznivci, ale nechyběli ani fandové, kteří do Japonska za mužstvem dorazili z domova, nebo Češi působící v zemi pracovně. Naprostou převahu v hledišti však měli Peruánci, kterým fandilo několik tisíc krajanů, kteří tvoří třetí nejpočetnější menšinu v zemi.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Daniel Kolář a Rinaldo Cruzedo z Peru.

Článek

Fanoušci Čechů měli na dresech nášivky se jmény Poborského, Šmicra či Galáska. Domácí fandové zjevně nemohou zapomenout na úspěšnou českou generaci, a když se na trávníku objevil právě manažer týmu Vladimír Šmicer, dočkal se velkého potlesku.

Japonci ale především dávali Čechům najevo, jak moc si váží jejich účasti na turnaji. "Díky, že jste přijeli do Japonska právě v tu dobu," stálo na dvou transparentech, které byly doplněny vlaječkami obou zemí. Japonsko se vyrovnává s následky březnového zeměstřesení a havárií jaderné elektrárny Fukušima.

Jedním z těch, kteří oblečeni v českém dresu podporovali Bílkův tým, byl i Ivan Monev, pro kterého to není první daleká cesta za českým fotbalem. Podobně totiž vyrazil na "druhý konec světa" i během mistrovství světa dvacítek, které se hrálo v roce 2007 v Kanadě.

"Po vyhraném semifinále jsem se rozhodl, že poletím, ale neměl jsem víza ani letenku. Naštěstí kanadský velvyslanec v Praze nechal v pátek vízové oddělení mimořádně otevřené v domnění, že bude o cesty na finále zájem," řekl Monev svazovému webu, když si byl vyzvednout vstupenky za výpravou v hotelu Buena Vista.

Tehdy v hledišti kanadských stadiónů seděli především rodinní příslušníci a také čeští krajané. A protože se Monevovi fotbalové cestování zalíbilo, začal se vydávat i na další zápasy. V březnu byl například ve španělské Granadě, kde tým statečně vzdoroval mistrům světa. A teď dorazil i na devítidenní cestu po Japonsku, během které chce vidět oba duely Čechů na Kirin cupu a také poznat zajímavosti exotické země.

Japonská cesta je pro něj v mnohém výjimečná, protože ji neabsolvuje sám. Z druhé strany země - Austrálie - totiž vyrazila na prohlídku asijské velmoci i Češka Alena Lundová, která na svém cestovatelském webu hledala někoho ke společné cestě po neznámé zemi. "Tak jsme se domluvili. Já se začnu víc zajímat o fotbal a Ivan o Japonsko," vyprávěla Lundová.

Reklama