Hlavní obsah

Stoper Hubník zapomněl na kvalifikační jaro, byl bezchybný

MACUMOTO

V jarních kvalifikačních zápasech se Španělskem a Lichtenštejnskem byl nejvíce kritizovaným českým fotbalistou, ale v dnešním duelu proti Peru se stoper Roman Hubník předvedl v bývalé jistotě. Jako by mu návrat do bundesligy, který vybojoval na sklonku sezony s Herthou Berlín, vlil do žil sebevědomí, s nímž se prezentoval v národním týmu dříve. Byl jedním z mála světlých momentů v české hře.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Obránce Roman Hubník (vpravo) a Jefferson Farfan z Peru

Článek

Hubník neprožil po jarní kvalifikaci lehké chvíle, mnozí experti už tvrdili, že jeho reprezentační dny jsou sečteny. Jenže Hubník se vrátil v plné formě a v prvním duelu na japonském turné byl jedním z nejlepších, ne-li zcela vůbec nejlepším hráčem českého týmu.

Přitom panovaly obavy, jak se srovná v obraně při absenci Tomáše Siovka s druhým stoperem Janem Rajnochem. On sám z toho však strach neměl. "S Honzou jsem už něco odehrál a dobře vím, jak moc je to kvalitní fotbalista. Dobře jsme se vykrývali a zezadu nás skvěle dirigoval Petr Čech, my se o totéž snažili u defenzivních záložníků," přiblížil průběh utkání fotbalista, který v pondělí už v Jokohamě oslaví 27. narozeniny.

Pokud s ním hraje Sivok, bývá vůdčí osobností on, dnes roli šéfa obrany převzal Hubník. "Ovšem to je jen zdání, na hřišti se vše odvíjí podle momentální situace a také třeba toho, kdo se zrovna lépe cítí a dokáže hodně mluvit a organizovat," řekl fotbalista.

Ztráceli jsme míče, mrzelo Hubníka

Přestože Češi sehráli v poslední době hodně složitých utkání, pro defenzivu to byl určitě jeden z nejnáročnějších duelů. "Chtěli jsme přecházet rychlým prvním dotykem do ofenzivy, jenže často jsme přitom ztráceli míče, a proto měli Peruánci hodně nebezpečných situací. Po pauze nehráli sice tak nátlakově, možná jsme i chvílemi měli hru více pod kontrolou, jenže pak přicházely nebezpečné brejky a při nich byli hodně nebezpeční," viděl průběh zápasu ze zadní řady Hubník.

Pořádně ale jemu i jeho parťákům dal po příchodu na trávník zabrat útočník Farfán. "Zaprvé se ukázalo, že to není náhodou jejich nejlepší hráč a pak také byl čerstvý, a tak každá jeho akce vypadala hodně nebezpečně," vyzdvihl, kdy hrozilo ze strany soupeře největší nebezpečí.

Nakonec obrana uspěla a odehrála utkání s čistým štítem. "Nula je fajn, ale samozřejmě bych si více přál, abychom nějaký gól také vstřelili," řekl, co mu k úplné radosti chybělo.

Není jisté, zda vůbec bude schopen nastoupit také v úterý proti Japonsku. Jeho těžce zhmožděný palec, s nímž dorazil na reprezentační dvojzápas, se dnes ještě trochu zhoršil a modrá barva svědčila o tom, že musel pořádně trpět. "No v závěru už jsem toho měl toho dost. Ale jak skončí sezona, nehet mi z palce sleze a zase to bude dobré," v žertu ohodnotil svůj zdravotní problém.

Reklama

Související témata: