Hlavní obsah

Řezník zachraňoval Baník, v Dánsku si může vykopat Plzeň či zahraničí

PRAHA

Většinu ligového ročníku hrál o záchranu, teď startuje vykopat nějakou medaili a hlavně postup na olympijské hry. Obránce Radím Řezník doufá, že na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Dánsku si výrazně vylepší dojem z poněkud divoké sezóny. K tomu by mohlo přispět i nové angažmá, k němuž se může dopracovat v případě, že se lvíčatům i jemu osobně šampionát povede.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Radim Řezník bojuje o míč s Brazilcem Souzou na světovém šampionátu dvacítek.

Článek

Před rokem dělila Baník jediná minuta od mistrovského titulu, o který ostravský tým hrál až do posledního kola a nakonec obsadil třetí místo. Následovalo však velké rozčarování. Fotbalisté z Bazalů skončili znovu třetí - jenže od konce!

„Bohužel, už je to asi taková ostravská tradice. Po každé vynikající sezóně přichází špatná,“ poukazuje na příklady z let nedávno minulých Radim Řezník. „V průběhu jara jsme si museli přiznat, že hrajeme o záchranu. To se naštěstí podařilo. Všichni jsme však byli rádi, že sezóna končí.“

Jan Morávek (vlevo) a Radim Řezník při rozcvičení.foto: Právo/Jan Handrejch

Zatímco se teď pravý obránce chystá na svou dánskou misi, na Bazalech se formuje nový Baník. Odešli Daněk, Neves, Šenkeřík, Zeher či Buček, smlouvu zatím neprodloužil ani Bolf. Rozpočet áčka se sníží o 15 miliónů korun, a tak se kromě obránce Adámika z Banské Bystrice s dalšími posilami nepočítá.

„Nando Neves už byl pryč, ještě než jsem odjel. Jinak ostatní změny teď sleduji spíš zpovzdálí. Když zkušení odejdou, zůstane to na nás mladých.“

S Viktorií by mohl hrát o Ligu mistrů

Otázkou je, zda u pokusu o reparát bude i Řezník. Podle informací Sport.cz je totiž v hledáčku mistrovské Plzně. V případě, že by Viktoria prodala Rajtorala, mohl by jeho pozici zaujmout právě ostravský reprezentant. V tom případě by si zahrál o postup do Ligy mistrů. „Něco jsem o tom slyšel. Nic oficiálního však nevím, takže to neřeším. V Baníku jsem rád a teď se těším na mistrovství Evropy.“

Před rokem měla o Řezníka zájem Sparta, k přestupu však nedošlo. „Jednalo se o tom. Měl jsem ale pocit, že majitel Baníku pan Petera mě zrovna do Sparty nechce pustit.“

Do Dánska si Radim Řezník nabrousil speciální kopačky s iniciálami a českou vlajkou.foto: Nike

Dvaadvacetiletý bek už je poměrně zkušený. V lize debutoval v březnu 2007, v roce 2009 si v Egyptě zahrál na mistrovství světa dvacetiletých. Pokud na sebe upozorní i v Dánsku, může pomýšlet i na zahraniční angažmá.

„Radim zatím zůstává v týmu. Pokud by o něj byl zájem, jsme připraveni o jeho přestupu jednat,“ avizoval Tomáš Petera v rozhovoru pro Moravskoslezský Deník.

Šampionát je velkou šancí pro všechny členy Dovalilova týmu. Nejen pokud jde o další angažmá, ale také o postup na olympijské hry do Londýna.

„Ve Wembley se teď hrálo i finále Ligy mistrů, takže cíl je to určitě lákavý. Olympiáda je však ještě hodně daleko, nejdřív musíme z těžké skupiny postoupit do semifinále. Těšíme se, důležitý bude hned první duel s Ukrajinou,“ uvědomuje si Řezník.

Kromě Ukrajinců lvíčata ve vražedné skupině čekají ještě Španělé a Angličané.

Reklama

Související témata: