Hlavní obsah

Fotbalová devatenáctka roznesla Srby a je ve finále mistrovství Evropy!

MOGOSOAIA

Čeští fotbalisté do 19 let dosáhli v pátek historického úspěchu, když postoupili do finále mistrovství Evropy. V semifinále proti Srbsku si už po devatenácti minutách vypracovali tříbrankový náskok a nakonec vyhráli 4:2. Svěřence trenéra Jaroslava Hřebíka čekají podle očekávání ve finále Španělé, kteří suverénně přehráli Irsko 5:0.

Foto: Ladislav Nussbauer, Sport.cz

Trenér české fotbalové reprezentace do 19 let Jaroslav Hřebík.

Článek

Češi si zatím vedou v Rumunsku suverénně. Před výhrou nad Srby porazili 3:1 domácí výběr, 2:1 Iry a 1:0 Řecko. "V naší hře vidím nedostatky. Ale těší mě, že jsme zatím inkasovali pouze po dvou, řekněme hodně nešťastných situacích, že nás ještě žádný tým vyloženě nepřehrál a následně skóroval. To je příjemné zjištění," tvrdí trenér Hřebík.

Jeho svěřenci prohráli v soutěžním utkání naposledy loni v říjnu s Makedonií. Od té doby nenašli přemožitele v devíti zápasech a pětkrát udrželi čisté konto. Devatenáctka prolomila semifinálové prokletí, v této fázi turnaje skončili Češi v letech 2003, 2006 a 2008.

Český tým poslal do vedení už v šesté minutě svým třetím gólem na šampionátu útočník Tomáš Přikryl, který převzal přesný Láchův pas za obranu a z úniku lehce překonal špatně postaveného srbského brankáře Nikolu Periče.

Už za deset minut náskok zdvojnásobil stoper Tomáš Kalas po dorážce hlavičky kapitána Jakuba Brabce. Povedený úvod zvýraznil třetím gólem z penalty Tomáš Jeleček. Krajní obránce potrestal faul na Přikryla a na turnaji proměnil i druhý pokutový kop.

Tříbrankový náskok ale české reprezentanty uspokojil a především v defenzivě začali chybovat. Nebezpečný srbský útočník Djordje Despotovič dvěma pohotovými zásahy během pěti minut vrátil svůj tým do hry.

Po přestávce Češi předvedli disciplinovanější výkon, šikovně drželi míč a soupeře nepouštěli do výraznějších šancí. O postupu definitivně rozhodl v první minutě nastavení ranou zblízka střídající útočník Jiří Skalák.

"Finále je pro nás za odměnu. Tým si plní sny a cíle postupně. Nejdřív nečekaně vyhrál elitní fázi kvalifikace, tady na turnaji v prvních dvou zápasech otočil nepříznivý stav, teď si také prožil kritickou chvíli, když při vedení 3:0 dostal dva rychlé góly," hodnotil Hřebík.

Finále si podle něj hráči mají hlavně užít. "Hráčům řeknu, aby si utkání užili, protože finále mistrovství Evropy už nemusí nikdy v životě hrát, byť jim to nepřeji. Znovu jim zopakuji, že musí hrát svoji hru, náš systém, který přináší výsledky a úspěchy," dodal.

Semifinále fotbalového ME do 19 let
Česko - Srbsko 4:2 (3:2)ON-LINE
Branky: 6. Přikryl, 16. Kalas, 19. Jeleček, 90. +1 Skalák - 23. a 28. Despotovič. Rozhodčí: Kuchin (Kaz.).
Sestava ČR: Koubek - Hála, Kalas, Brabec, Jeleček - Kadeřábek (90.+3 Fantiš), Jánoš, Lácha (49. Skalák), Polom, Krejčí - Přikryl (90.+4 Jugas). Trenér: Hřebík.

Reklama