Hlavní obsah

Úspěchy mladíků pro nás mohou být i pastí, říká šéf sedmnáctky Csaplár

Třem trenérům mládežnických týmů, které letos startovaly na velkých turnajích, jsme položili čtyři otázky. Odpovídali na ně Jakub Dovalil, bronzový se lvíčaty na Euru jednadvacetiletých, Jaroslav Hřebík, stříbrný z ME devatenáctiletých, a Josef Csaplár, pátý na ME sedmnáctiletých a na MS, kam s týmem postoupil, skončil ve skupině.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Fotbalový trenér Josef Csaplár

Článek

Proč se mladí fotbalisté málo prosazují v seniorech?

Dovalil: V době, kdy byla dvacítka stříbrná, bylo silné áčko. Za Brücknera se do týmu zapracovávalo z úspěšných jednadvacítek maximálně pět hráčů. Nemyslím si, že by se teď neprosazovali, kouč Bílek je zve, ale masové to být nemůže. Hřebík: Záleží na nich samotných, trenérech a spoustě dalších okolností. Například jak s nimi kdo pracuje v klubu, zda neodcházejí ven někdy příliš brzy. Csaplár: Odpovím šířeji. Dosažené úspěchy pro náš fotbal mohou být pastí. Kolikrát v mládeži vyhráváme díky taktice. Tu se v zahraničí mladí učí později. Jestliže v českých klubech jsou v mládežnických kategoriích prvořadé výsledky, je to špatně. Preferována by měla být technika, rychlost, dynamičnost, práce s míčem. V seniorech pak zjišťujeme, že tohle našim hráčům chybí. Soupeř už je takticky na výši, takže nás přehrává.

V čem byl váš tým výjimečný?

Dovalil: Byli jsme dobrá parta a měli jsme pokoru k soupeřům. Škoda že bronz kalí fakt, že jsme nepostoupili na olympiádu. Hřebík: Měl obrovskou morální sílu. Nebyl v něm rušivý element. Ti kluci vydrželi velké rány, které dostávali v zápasech, a dokázali je otočit. Byl to nejlepší tým, s jakým jsem dělal. Csaplár: Neměli jsme takové výsledky jako ostatní, ale hráli jsme dobrý fotbal. Nemohu říct, že jsem byl úplně spokojený, ale předávám dobrý tým.

Má náš fotbal na to, aby se vrátil v seniorech k nejlepším?

Dovalil: Fanoušci si zvykli, že jsme byli nahoře přes deset let, měli jsme výjimečné generace. Myslím si, že ten čas zase přijde. Hřebík: Na to se těžko odpovídá, ale kluci z devatenáctky prokázali, že mají na to, aby hráli konkurenceschopný fotbal. Když se s nimi ale nebude dál pracovat, bude to problém. Csaplár: Jsme zase u té pasti. Když vidím ligu, většina týmů nemá evropské parametry a to se pak projeví v pohárech. Z tohoto pohledu nejsem optimista.

Je správné, že trenéři úspěšný tým předávají kolegovi a nejdou s ním dál?

Dovalil: Já jsem byl vybrán k jednadvacítce výkonným výborem, ale v předávání věkových kategorií nevidím problém. Hřebík: Samozřejmě by asi každý trenér chtěl jít dál s hráči, s nimiž pracuje, ale takhle je systém nastavený a funguje. Csaplár: Pokud má týmu pořád co dát, pak by bylo dobré, kdyby pokračoval. Ale my jsme s kolegy naladěni v podstatě na stejnou strunu, takže v tom problém nevidím. Důležité bude, aby nám nové vedení dalo klid na práci, jako je tomu za Dušana Fitzela.

Reklama