Hlavní obsah

Čech víru neztrácí: Jsme natolik zkušení, že ustojíme kritiku i důležitost zápasu ve Skotsku

Opět se stal ústřední postavou české fotbalové reprezentace. Při tristním vystoupení v Oslo sice gólman Petr Čech vyrobil v samotném závěru zápasu penaltu, z níž Norové završili třetí brankou lekci udílenou po celých devadesát minut Bílkovu výběru, výkonem a hned několika bravurními zákroky však zachránil tým od rýsujícího se debaklu. Přesto po středečním výprasku víru v kvalifikační úspěch neztrácí. "Jsme natolik zkušeným mužstvem, abychom ustáli jak kritiku, tak i důležitost střetnutí, které nás za tři týdny ve Skotsku čeká," věřil legionář z Chelsea před návratem do Londýna.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Brankář reprezentace Petr Čech přes třígólovou prohru v Norsku kvalifikační víru neztrácí.

Článek

Před utkáním s Norskem jste všichni unissono vykládali, jak jste na zápas připraveni, jak si chcete vyzkoušet herní varianty na kvalifikaci ve Skotsku a přitom uhrát výsledek, který by vám dodal i potřebné sebevědomí. Pravý opak však byl pravdou. Dostali jste tvrdou lekci.

Je to škoda. Atmosféra v mužstvu panovala velice dobrá a my všichni věřili, že generálku na Skotsko zvládneme a uhrajeme dobrý výsledek.

Čím si vysvětlujete, že takovýto přátelský zápas absolutně nezvládnete přesto, že se sejdete v nejsilnějším složení a v mužstvu jsou až na dvě výjimky samí zkušení hráči? Je to o koncentraci, hlavě, přístupu, neochotě potit krev?

Šlo o jednu jedinou věc – agresivitu.  Norové byli důslednější a důraznější v osobních soubojích a z toho také pramenily a rodily se prakticky všechny jejich nebezpečné akce a šance. Přehrávali nás svou důsledností i v osobních soubojích. My sice drželi dobře míč, ale nebylo nám to k ničemu, neboť v rozhodující chvíli jsme prohráli osobní souboje a domácí toho využili.

Ofenzíva představovala i v minulých zápasech jednu velkou mizérii, ale český tým držela nad vodou alespoň solidní obrana. Jenže i ta v Oslo vyhořela...

Bohužel, nedařilo se nám v útočné fázi, dobrá obrana, z níž jsme vždycky těžili, se nepovedla proti Norům rovněž.

Nemáte obavy, aby stín norského výprasku na mužstvo nedopadl tak silně, že by poznamenal i zářijové vystoupení v Glasgowě, kde podle vašich vlastních slov půjde proti Skotům o první kvalifikační mečbol?

Musíme na utkání v Oslo rychle zapomenout a připravit se na Skotsko.

Vy jste se ale chystali i na Nory a jak jste dopadli!

Jednu výhodu máme – v Oslo jsme poznali, jak asi budou hrát Skotové, jejichž styl je podobný. Jakmile dali Norové gól, začali dobře bránit, nechali hrát nás a čekali na brejk. V Glasgowě to bude podle mého podobné, takže věřím, že si s tím poradíme.

Jenže na mužstvo stín norského nezdaru docela určitě dopadne. Vždyť v Oslo jste chtěli hrát o výsledek, o sebevědomí, o pohodu před Glasgowem. Alespoň jste to proklamovali!

Jasně, dostali jsme facku. Jsme ale zkušeným mužstvem a naše zkušenost by se měla projevit v tom, že na další kvalifikační utkání budeme patřičně připravení a psychicky natolik silní, abychom ustáli jak kritiku, jež se teď na nás valí, tak i důležitost střetnutí, které nás za tři týdny ve Skotsku čeká.

Reklama

Související témata: