Hlavní obsah

V Glasgowě mu půjde o hlavu. I proto trenér Bílek nepřipouští, že by proti Skotům neuspěl

Moc dobře si uvědomuje, že ve skotském Glasgowě bude hrát 3. září o všechno. O naděje české reprezentace na postup do baráže o fotbalové EURO 2012, stejně jako o svou vlastní hlavu a setrvání na trenérské lavičce národního týmu. „V Glasgowě nepůjde o Bílka, ale o celý český fotbal, který potřebuje uspět. A já si nepřipouštím, že by se neuspělo,“ tvrdí kouč národního celku Michal Bílek.

Foto: Jan Tauber

Trenér reprezentace Michal Bílek si nezdar ve Skotsku nepřipouští.

Článek

Jasná gólmanská jednička Čech se zranil, což představuje určitě velkou komplikaci. Přiznáte ex post, že bylo chybou, když třeba na japonském Kirin cupu odchytal oba zápasy právě on, zatímco jeho náhradníci se do brány vůbec nedostali?

Pro Kirin Cup jsem počítal s Laštůvkou, jenže ten podstoupil operaci a nakonec s námi neletěl, chyběl i Drobný, takže nebylo zbytí.

Jak teď vyřešíte místo v bráně, když ani jednoho gólmana nemáte po dvou letech zkoušení prověřeného?

Budu se muset rozhodnout právě mezi Laštůvkou a Drobným. První s námi byl po celou dobu kvalifikace, Drobný se teď zase dostal do brány, a i když jeho Hamburk inkasuje hodně branek, chytá bundesligu. A navíc si před půldruhým rokem atmosféru v Glasgowě vyzkoušel, neboť tehdy v přípravném utkání nahradil v bráně Čecha.

Hodně nejistoty panuje i kolem Rosického, jenž se opět zranil a v posledním zápase v sestavě Arsenalu absentoval.

Mluvil jsem s ním, nejde o nic vážného, takže by měl být v pořádku. Až teď v týdnu na odvetu Arsenalu v kvalifikaci o Ligu mistrů. Věřím, že dorazí v optimální pohodě i kondici.

Michal Bílek na tiskové konferenci.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Překvapil jste, že jste před Skotskem sáhl hned po osmi hráčích z tuzemské ligy, přičemž z mistrovské Plzně jste vybral hned čtyři.

Daří se jim, už delší dobu prokazují dobrou výkonnost, proto se v nominaci objevili. Jiráček, jenž je povolán vůbec poprvé, navíc může nastoupit na různých místech sestavy.

Čtyři hráče Plzně jste sice povolal, dirigenta mistrovského celku Horvátha jste opět opomenul. Přitom všichni experti se shodují, že za plzeňským tažením stojí právě on...

Dávám příležitost jiným hráčům.

Ale ti mnohdy svými výkony nepřesvědčují a nepřesvědčili ani v poslední přípravě v Norsku. Přesto na ně pořád sázíte. Hlavně mezi útočníky je situace moc bídná!

Situace opravdu ideální není. Zkoušel jsem v reprezentaci třeba Fenina a Bednáře, jenže ti ve svých klubech nehrají, Svěrkoš odehrál po návratu Francie zatím jediný zápas, takže proto trojice Baroš, Lafata, Pekhart.

Všichni tři hráli v Norsku, ani jeden se neprosadil. A pro nejzkušenějšího z nich Baroše to platí tuplovaně. Vaši důvěru ale stále má!

Baroš měl v posledních letech velké zdravotní problémy a za národní mužstvo toho tolik neodehrál. Ve Španělsku však na jaře nastoupil, bil se a odvedl, co jsem na něm požadoval. V kvalifikaci proti Lichtenštejnsku pak dal gól, takže nemohu říci, že by zklamal. A v Norsku jsme hráli špatně jako mužstvo.

Do kádru jste opětovně nezařadil Poláka. Znamená to, že vaši důvěru ztratil?

To je tím, že ve Wolfsburgu nenastupuje. Do budoucna s ním ale počítám. Totéž platí pro Gecova, jenž premiérově nastoupil na poločas v Norsku, ale ve Fulhamu zatím také nekope.

Ve Skotsku půjde 3. září o další osud kvalifikace, ale i o vaši budoucnost na trenérské lavičce. Připouštíte si, že můžete v případě nezdaru skončit?

V Glasgowě nepůjde o Bílka, ale o celý český fotbal, který potřebuje uspět. Po posledním vystoupení v Norsku kritika zesílila, takže podobný výkon jako v Oslo se nesmí opakovat. Chci pochopitelně ve Skotsku uspět, ale ten zápas není a nebude o mě.

Jenže když neuspějete, zaplatíte za to zřejmě hlavou.

Já si nepřipouštím, že by se v Glasgowě neuspělo. Výkonný výbor mně dal důvěru a já myslím na zápas, jenž nás čeká.

Považoval byste i bod v této konfrontaci za úspěch?

Čeká nás nesmírně důležité utkání, jímž se můžeme posunout do baráže. S tím také do zápasu půjdeme. Až po něm si budeme moci říct, zda bod něco řeší a je tudíž úspěchem.

Reklama

Související témata: