Hlavní obsah

Rosický v postupové euforii: I na EURO budeme pro každého nebezpeční

PODGORICA

Nadšeně juchali a vřískali radostí. Vítězstvím v Podgorici čeští fotbaloví reprezentanti vybojovali v úterý v noci už popáté v řadě postup na mistrovství Evropy, které se bude hrát příští rok v Polsku a na Ukrajině. Euforie v šatně po překonání Černé Hory v barážové pasti nebrala konce.

Foto: Reuters

Tomáš Rosický se raduje z postupu na EURO 2012.

Článek

„Jsem na mužstvo neskutečně pyšný,“ hlaholil Tomáš Rosický, kapitán české fotbalové reprezentace. „Domácí ve srovnání s prvním zápasem hodně přitvrdili a potvrdili, že budou nebezpeční. Ale nenechali jsme se vyprovokovat. Všichni jsou v šatně poškrábaní, pokopaní a dobití. Ale pro okamžiky, které jsme prožili bezprostředně po zápase na hřišti a hlavně následně v kabině, člověk fotbal hraje. Takové chvíle přicházejí jen zřídka a jsou vždy mimořádně krásné,“ vyprávěl dojatě Rosický.

Radost Českých fotbalistů z postupu na EURO 2012.foto: Reuters

„Věřil jsem od první minuty, že odvetu baráže úspěšně zvládneme, i když souboj s Černou Horou v Podgorici byl neskutečně těžký. Domácí potvrdili, že umí být nebezpeční. Při skrumážích jsem kolikrát ani neviděl balón. Právě takové okamžiky byly nejhorší. Ale při velkých šancích Vučiniče jsem míč naštěstí vždy zřetelně viděl. A při hlavičce Sivoka ještě v prvním poločase, kdy mi dával malou domů, jsem rovněž měl situaci pod kontrolou. Na Tomáše jsem si zakřičel a pro míč si došel,“ popisoval průběh zápasu český brankář Petr Čech.

V průběhu celého duelu byl vystaven bezprostřednímu kontaktu s horkokrevnými fanoušky Černé Hory. „Atmosféra byla skutečně pekelná. Z hlediště létaly zapalovače a mince. Musel jsem uklízet i odpad z úvodní choreografie domácích příznivců, abych náhodou neuklouznul,“ líčil brankář národního mužstva, jenž opět nastoupil s obličejovou maskou chránící jeho zlomený nos. „Hodně bolel už v prvním utkání doma. Jiné to nebylo ani nyní v Podgorici. Ale nechtěl jsem o problémech mluvit,“ přiznal Čech.

Černohorci povzbuzují svůj tým v odvetě baráže o EURO 2012 proti České republice.foto: Reuters

„Duel v Podgorici byl těžší než v Praze. I díky trávníku, který sice vypadal pěkně, ale byl příšerný. Míč se nedal ovládat, i proto bylo tolik ztrát a šlo vlastně jen o boj,“ vyprávěl Rosický a dobíral si trenéra Bílka, který se při jistotě účasti na závěrečném turnaji octl nad hlavami hráčů. „Je hodně těžký. Měl by potrénovat, aby zhubnul,“ smál se Rosický, když oslavy v šatně utichly.

„Za obětavý výkon jsme si výhru v odvetě zasloužili. V součtu obou zápasu jsme byli lepší. Kvalifikaci jsme sice nezačali dobře a prostředí po prohře s Litvou nebylo ideální. Ale dokázali jsme se semknout. Chtěli jsme účastí na šampionátu dokázat, že patříme k nejlepším. Úkol jsme tedy splnili,“ culil se Čech.

Petr Jiráček se raduje z vítězného gólu v Černé Hoře, kterým pojistil postup na EURO 2012.foto: Reuters

„Od začátku jsem říkal, že v týmu jsou hráči, na nichž se dá stavět. Kluci z Plzně skvěle zapadli. V těžkých chvílích jsme se dokázali semknout a přes někdy až nenávistnou atmosféru stejně vybojovat postup. Věřím, že můžeme něco dokázat i na závěrečném turnaji. Pro každého budeme nebezpeční,“ přemítal Rosický už o vyhlídkách pro šampionát. „Pro českého fanouška je výhodou položení pořadatelských zemí. Snad nás ti věrní přijedou podpořit i na šampionát,“ doplnil Čech.

Reklama

Související témata: