Hlavní obsah

Brückner má trenérskou jistotu do MS 2006

PRAHA

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner se dohodl s vedením Českomoravského fotbalového svazu na prodloužení smlouvy u reprezentace do MS 2006. "Na smlouvě už chybí jen podpisy, na všem jsme se dohodli. Nový kontrakt byl také patřičně vylepšen, ale konkrétní částku neuvedu," řekl manažer reprezentace Vlastimil Košťál.

Foto: archiv

Trenér Karel Brückner.

Článek

Brückner měl podle smlouvy z konce roku 2001 základní plat 200 000 korun měsíčně a prémie za výsledky.

"Přiznám se, že do smlouvy jsem se nedíval, protože jsem považoval za samozřejmé, že v případě neúspěchu skončím. Nahlédl jsem do ní až poté, co jsme postoupili. Pro mne prodloužení smlouvy znamená další práci s tímto kvalitním týmem," řekl k prodloužení Karel Brückner.

Podle šéfa reprezentace Košťála, který trenérovi poděkoval na úterním setkání s novináři za odvedenou práci, je celý tým perspektivní. "Myslím nejen hráče, ale i celý realizační tým má perspektivu až do mistrovství světa 2006. Za celé kvalifikační období se nevyskytl vážnější problém. Vždy byla vůle ty potíže, které přinesl život, ihned řešit a nezametat je pod koberec," hodnotil dosavadní Brücknerovu práci Košťál.

Ve čtvrtině cesty

"Jsme v podstatě ve čtvrtině cesty. Tou druhou bude start na mistrovství Evropy, po něm kvalifikace a pak světový šampionát. Věřím, že i ty další čtvrtiny budou úspěšné a postup na EURO nebude jen dílčím úspěchem. Období kvalifikace do Portugalska se však hodnotí vzhledem k přímému postupu velice dobře," zdůraznil Košťál.

Generální sekretář ČMFS Petr Fousek dodal: "Před začátkem kvalifikačního období byl zcela nově nastavený mechanismus kolem reprezentace. Byl ustanoven její šéf, změnil se nejen trenér, který si vybral realizační tým, vztahy v reprezentaci byly harmonické, podařilo se nám získat i kvalitní soupeře pro přípravná utkání. V neposlední řadě ze dvou úspěšných týmů do jedenadvaceti let přešli hráči do áčka. Přínosem je i to, že česká reprezentace bude při nejbližších losováních nasazována do prvního koše."

Vystřídal 43 hráčů

V osmnácti odehraných zápasech od začátku roku 2002 až po kvalifikační utkání ve Vídni vystřídal Brückner celkem 43 hráčů, z nichž 23 nastoupilo v osmi kvalifikačních utkáních, ale základ týmu tvořilo podle kouče asi šestnáct fotbalistů. Nejvíce zápasů odehrál Karel Poborský - 17, Jan Koller vstřelil celkem 12 branek.

"Jsem trenérem, který sází na týmovou spolupráci, proto děkuji celému realizačnímu týmu i hráčům. Z nich bych chtěl vyzvednout hlavně kapitána mužstva Pavla Nedvěda. Právě on a Poborský na sebe vzali velkou odpovědnost především v posledních třech kvalifikačních zápasech. Vzhledem k vývoji a dalším okolnostem, kdy už jsme nebyli kompletní, bych pak ten v Bělorusku považoval za nejnáročnější," ohlédl se za kvalifikací Brückner.

V úvahu bral i vystupování mimo hřiště

Znovu připomněl, že velký důraz kladl na obrannou čtveřici ve složení Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski, za níž chytal perfektně Čech a před ní odvedl velký kus práce Galásek.

"Náš plastický systém vychází z obranné čtveřice a Galáska před ním, v ofenzívě už jsou různé varianty, například s Kollerem na hrotu, kterého doplňují středoví hráči nebo Baroš. Variant jsme použili podle potřeby a vývoje zápasů několik. Nehráli jsme vyloženě na ofenzívu, ale snažili jsme se obě složky vyvážit," vysvětlil Brückner.

"Při výběru hráčů jsme kladli důraz nejen na jejich kvality, ale i vystupování mimo hřiště. Máme rezervy, například v činnosti obranné čtveřice i přechodové fázi, ale tým jsme budovali a doplňujeme také s výhledem k mistrovství světa 2006," uvedl kouč.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články