Hlavní obsah

Lvíčata v prvním dějství baráže vyhrála

BASILEJ

Fotbalová reprezentace do 21 let v sobotu ve švýcarské Basileji udělala významný krok k účasti na evropském šampionátu. V prvním barážovém utkání zvítězila nad Švýcarskem 2:1 a před středeční odvetou v Ostravě si vytvořila vynikající výchozí pozici.

Článek

Zápas se však pro české hráče nevyvíjel dobře. Od sedmé minuty domácí vedli po Nefově hlavičce. Po rychlém brejku vyrovnal Svěrkoš a čtyři minuty před poločasem rozhodl o vítězství přesnou hlavičkou Koubský.

Aktivní vstup "lvíčat" do utkání ani v nejmenším nenaznačil, jaká zrada na Ličkův tým číhá. Po úvodních pokusech Kobylíka s Kolářem se osmělili Švýcaři a hned byli nebezpeční. Hübschman sice v páté minutě ještě na poslední chvíli zastavil Barnettu, ale za pár okamžiků už bylo zle.

Bureš odhlavičkoval míč jen na hranici pokutového území a u lobu, který se pomalu snášel před českou branku, byl jako první Nef a pohotovou hlavičkou zaskočil celou obranu. Laštůvka přikovaný na brankové čáře se mohl jen smutně otočit a vylovit míč ze sítě.

Češi byli dlouhé minuty jako omráčení a až na nadějnou šanci Ličky nic nevymysleli. Na druhé straně se naopak ve 25. minutě před Hübschmana protlačil domácí miláček Streller, ale Laštůvku nepřekonal. Až ve 32. minutě skončilo české trápení. Kobylíkův dlouhý pas přistrčil Lička rozběhnutému Svěrkošovi a útočník německého Mönchengladbachu křížnou střelou vyrovnal. Česká lavička jako jeden muž vyletěla nadšením do vzduchu.

Švýcaři o sobě dali znovu vědět až sedm minut před poločasem, ale českému týmu bylo hned úzko. Gólman Laštůvka nejprve zkrotil Muffovu patičku a vzápětí tygřím skokem vzal šanci i Strellerovi. Bekovi Vidličkovi se důrazný atak domácího útočníka nelíbil a prudce do něj vrazil.

Češi strnuli a očekávali nejhorší; rumunský rozhodčí ale hříšníkovi ukázal jen žlutou kartu. Zdálo se, že poločasová remíza hostům bude stačit. Čtyři minuty před pauzou ale na Kobylíkův roh báječně naskočil stoper Koubský a prudkou hlavičkou zařídil vedení.

Marná snaha Švýcarů o překvapivou akci a soustředěný výkon českých hráčů na druhé straně - tak vypadal úvod druhé půle. Ličkův soubor se vedením uklidnil a čekal jen na švýcarské chyby. Ty občas přicházely, ale hosté několik nadějných brejků nedotáhli do konce.

Po jedenácti minutách se po delší době znovu zahřál Laštůvka. Nejnebezpečnější ze Švýcarů Streller vystřelil z rohu pokutového území, ale český brankář pohotově jeho plíživou ránu vyškrábnul. Podobně odpověděl i český tým: Plašilově střele nejprve chyběl necelý metr a dvacet minut před koncem záložník Monaka v obtížné pozici pálil nad.

Za minutu burácel St. Jakob Park a diváci už málem slavili vyrovnání. Gygax z levé strany našel znovu Strellera a jeho ránu až na brankové čáře vykopnul Laštůvka. Ostravský gólman proměnil závěr utkání ve svoji velkou show. V klidu sbíral vysoké centry a pět minut před koncem si na něj prudkou střelou zblízka nepřišel ani střídající David Degen.

V hektickém závěru Švýcaři zoufale útočili v osmi lidech, ovšem Češi dřeli do úmoru. Neuchýlili se k bezhlavému odkopávání, sami našli zbytky sil i na útočení, ale skóre se už nepohnulo. Po závěrečném hvizdu hosté radostí a vyčerpáním klesli na trávník.

Švýcarsko "21" - Česká republika "21" 1:2 (1:2)
Branky: 7. Nef - 32. Svěrkoš, 41. Koubský. Rozhodčí: Dan - Savaniu, Marodin (všichni Rum). ŽK: Vidlička, Slepička, Kobylík, Bureš (všichni ČR). Diváci: 13.521.
Švýcarsko: Wölfli - Lichtsteiner, Schwegler, Eggimann, Nef - Gygax (81. D. Degen), Bah (70. Baumann), Rochat, Barnetta - Streller, Muff (46. P. Degen). Trenér: Challandes.
ČR: Laštůvka - Vidlička (48. Schuster), Hübschman, Koubský, Bureš - Kobylík, Polák, Plašil, M. Kolář (76. Slepička) - Mario Lička, Svěrkoš (89. Rezek). Trenér: Werner Lička.

Reklama