Hlavní obsah

Opět Holandsko, bědovali reprezentanti

PRAHA

Díky Nizozemsku, které si nepřál snad nikdo, se z naší skupiny stala jedna z nejtěžších. V tomto duchu hovořili po losu ME čeští fotbaloví reprezentanti. Myslí si totiž, že mužstvo ze země tulipánů na nás má po kvalifikaci pořádnou pifku, neboť je český národní tým poslal do baráže. Ovšem ani 'tulipány' se z dalšího setkání s Čechy netěší.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Další souboj s Nizozemci čeká útočníka Jana Kollera (v bílém).

Článek

"Škoda Holanďanů, jinak by to bylo dobré. Nedá se nic dělat, ale určitě se budeme chtít rvát o postup," prohlásil útočník Milan Baroš z Liverpoolu. "Nizozemci nám budou chtít ukázat, že z prvního místa ve skupině měli postoupit oni. Myslím si, že zápasy s nimi a Německem budou hodně vyrovnané a rozhodovat v nich budou maličkosti," řekl dále s tím, že Německo mu není proti srsti.

"Němce jsem si docela přál, dá se s nimi hrát. Neměli oslnivou kvalifikaci, ale pravda je, že na velkém turnaji vždycky umějí zahrát," dodal Baroš. Lotyšsko podle něj může jen překvapit. "Ale nelze je dopředu odepisovat," varoval Baroš.

"Zase Holanďany jsme opravdu nemuseli dostat," ušklíbl se hráč Ajaxu Amsterdam Tomáš Galásek, který se výsledek losu dozvěděl po ligovém vítězství nad Feyenoordem 2:0. Právě on a jeho spoluhráč Zdeněk Grygera mají z reprezentace k nizozemskému fotbalu nejblíže. "Tady ze skutečnosti, že budou hrát s námi, nikdo radost nemá. Mají z Čechů od kvalifikace velký respekt. S losem ale nic nenaděláme."

Nedá se vybírat

Pilíř reprezentační defenzívy a obránce Ostravy René Bolf považuje skupinu za přijatelnou. "Nedá se vybírat," komentoval výsledek. Spíš si přál umístění našeho týmu do skupiny B místo Francie, ale i současný los bere.

"Neřekl bych, že to je skupina smrti. Akorát Nizozemci budou asi hodně nepříjemní. Právě jim jsem se chtěl vyhnout, budou mít velkou motivaci, ale sami jsme si dokázali, že jsme schopni je zdolat," poznamenal Bolf. To, že Češi začnou s Lotyšskem, vítal. "Rozhodně to ale není soupeř na podcenění. Celá naše skupina by měla být zárukou, že ke každému utkání přistoupíme s maximálním zaujetím a koncentrací," dodal.

Tomáš Rosický a Jan Koller se los dozvěděli na společném obědě Borussie Dortmund před odpoledním zápasem v Rostocku. Když masér oznámil složení skupiny D, v jídelně to jen zahučelo. "My jsme nechtěli Němce a oni si zase přáli vyhnout se nám. Takto to bude pořádná řežba a nám asi nezbude, než ji vyhrát," řekl ČTK Rosický. "Wörns se prý bude mydlit s Honzou Kollerem, čekají nás velké věci," ušklíbl se ironicky.

Výhoda? Úvod s Lotyši

"Jak dali Holanďany do skupiny D, tak jsem si říkal, že tam jako naschvál budeme i my," přiznal gólman Petr Čech, jenž los sledoval se spoluhráči v kabině po tréninku Rennes. "Určitě jsme mohli dopadnout lépe," mínila reprezentační jednička mezi tyčemi.

Ani z Německa moc velkou radost neměl. "Oni se na takové akci pokaždé zmáčknou. Před mistrovstvím světa byli taky v rozkladu a nakonec hráli finále. Navíc s nimi máme spíš negativní zkušenosti," prohlásil Čech.

Na úvod hrají Češi s Lotyšskem, což by podle Čecha měla být výhoda. "Nemají z takové akce zkušenosti. Ale v kvalifikaci odehráli dobré zápasy, takže se nesmějí podceňovat." S tím souhlasil i obránce Hamburku Tomáš Ujfaluši:"Ten první zápas je vždycky moc důležitý a my ho musíme zvládnout. Celkově to mohlo možná dopadnout hůř, ale taky asi líp," tvrdil Ujfaluši.

"Holanďany jsem nechtěl. Němci momentálně nehrají nic moc, mají spoustu zraněných hráčů, ale je to typický turnajový mančaft. Navíc do šampionátu zbývá víc než půl roku a může se stát spousta věcí," dodal reprezentační stoper. "Nejtěžší možná skupina, Holanďani jsou pro mě jedni z největších favoritů na titul," přiznal také fotbalista italského Udine Marek Jankulovski.

Co řekly fotbalové osobnosti
Ladislav Vízek
Jak bývám pesimistický, tak tentokrát jsem spokojený a optimista. A navíc jsem se málem trefil. Německo a Lotyšsko jsem si přál, to je dobré. Holanďané na nás ale budou mít určitě velkou žízeň, to jediné mi nepasuje. Je dobré, že začneme s Lotyši a výhrou se odrazíme do pohody.
Josef Masopust
Fuj tajbl! To je špatné, že máme zase Holanďany. To se nemělo stát. UEFA by měla nějakým způsobem ošetřit, aby spolu v první fázi turnaje nemohli hrát soupeři, kteří spolu bojovali v kvalifikačních skupinách. Lotyšsko nesmíme v žádném případě podcenit. Jinak si ale myslím, že bychom mezi dvěma postupujícími týmy neměli chybět.
Pavel Kuka
Koho máme? Aha, takže to, co si nikdo nepřál. Ale ono je to celkem jedno, stejně rozhodne momentální forma a sportovní štěstí. Němci teď nehrají tak dobře jako dříve, Holanďani z nás mají určitě větší strach než my z nich. A Lotyšsko? S těmi to můžeme jen zkazit... Výhodou je, že s nimi začínáme. Když vyhrajeme, budeme moct taktizovat.
Werner Lička
Skupiny B a C by asi fanoušky uspokojily více, ale to se bavíme v oblasti spekulací a úvah. Já si nemyslím, že by pro nás byly výhodnější. Nejsem skeptický. Cesta za úspěchem je vždycky trnitá. Jestli kluci chtějí alespoň do semifinále, musí jít přes velká mužstva. Myslím, že bychom postoupili ze všech nalosovaných skupin.

Reklama