Hlavní obsah

Češi začnou kvalifikaci MS v Nizozemsku

NORDWIJK (Nizozemsko)

Boje o účast na mistrovství světa 2006 odstartují čeští fotbalisté v Nizozemsku. Na hřišti obávaného soupeře nastoupí letos 4. září, poslední utkání kvalifikace pak sehrají 12. října 2005 ve Finsku. Doma budou hrát poprvé 9. října proti Rumunsku. O termínech se dohodlo všech sedm účastníků skupiny na schůzce v nizozemském Nordwijku.

Foto: ČTK/Michal Doležal

První duel kvalifikace MS 2006 čeká české fotbalisty s Nizozemskem

Článek

Dvoudenní jednací maraton, který ve čtvrtek i v pátek obsahoval sedmihodinové souboje za stolem, nakonec přinesl řešení. Ještě dnes v poledne však vůbec nebylo jisté, že účastníci schůzky dospějí ke shodě. "My jsme se s Nizozemci domluvili bez větších potíží už ve čtvrtek, ale jednání komplikoval postoj Rumunska," vysvětlil zdlouhavost rokování Fousek.

Až dnes odpoledne, když už se jednotlivé výpravy pomalu chystaly na návrat do vlasti, se delegáti přece jen dohodli. Českou trojici, v níž vedle Fouska byli i reprezentační kouč Karel Brückner a šéf mezinárodního oddělení svazu Jaroslav Dudl, může těšit, že si odváží splnění svých základních cílů.

I přes úspěch prosazuje česká strana losování

"Chtěli jsme hrát s Nizozemskem nejprve na jeho hřišti a s Rumuny v opačném pořadí. To se podařilo," liboval si Brückner, kterého příjemně překvapilo, že všechny delegace projevily vstřícnost. "Všichni dobře věděli, že losování jim může přinést mnohem více komplikací," dodal Fousek.

Přes úspěch dnešní schůzky však do budoucna hodlá česká strana dál prosazovat, aby se pořadí zápasů rozlosovalo okamžitě poté, co se stejným způsobem rozhodne o složení kvalifikačních skupin.

Z Evropy na šampionát v Německu přímo postoupí vítězové skupin a dva nejlepší týmy z druhých míst. Zbylých šest mužstev z druhých pozic se utká o tři místa ve dvojzápasové baráži, která se bude hrát v listopadu příštího roku.

Program českého týmu v kvalifikaci MS 2006:
2004:
4. záříNizozemsko - ČR
9. říjnaČR - Rumunsko
13. říjnaArménie - ČR
17. listopaduMakedonie - ČR
2005:
26. březnaČR - Finsko
30. březnaAndorra - ČR
4. červnaČR - Andorra
8. červnaČR - Makedonie
3. záříRumunsko - ČR
7. záříČR - Arménie
8. říjnaČR - Nizozemsko
12. říjnaFinsko - ČR

Reklama

Související témata: