Hlavní obsah

Čech už je v pořádku, Chelsea ho pečlivě hlídala

PRAHA

Déle než měsíc se museli fotbalisté francouzského Rennes obejít bez české brankářské jedničky Petra Čecha. Zraněná ruka už je však v pořádku, což Čech dokázal v sobotním utkání ve Štrasburku. "Už jsem týden v brance, v plném tréninku," potěšil jednadvacetiletý gólman i trenéra národního týmu Karla Brücknera.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Petr Čech

Článek

Čech si se zraněním užil své. "Podstoupil jsem spoustu prohlídek, některé se dělaly jen kvůli Chelsea," naznačil brankář, že jeho zdravotní stav bedlivě sledovali i v Londýně, kam má po sezóně zamířit.

Nyní už je v pořádku, ale první pohled na poraněnou ruku nebyl radostný. "Když šla sádra dolů, nebylo to zrovna veselé. Měl jsem ruku jako v deseti, žádné svaly. Musel jsem prakticky začínat od začátku," vzpomínal Čech a popsal, co následovalo: "Měsíc jsem posiloval, teprve v posledním týdnu jsem se znovu postavil do branky."

Na zranění ale přesto našel pozitivum: "Odpočinul jsem si, i když mě samozřejmě mrzí, že jsem byl jen za diváka." Pak už přišla sobota a návrat do branky. Ten se povedl, jeho Rennes vyhrálo ve Štrasburku 3:0 a Čech při něm navíc zažil dvě úsměvné příhody.

Střídání jako dárek náhradníkovi

První vznikla díky zápisu o utkání, do něhož byl vepsán jako kapitán. Jenže tuhle roli Čech odmítl. "Nechtěl jsem pořád běhat přes půl hřiště, abych řešil nějaké spory," zdůvodnil, proč nenavlékl kapitánskou pásku. Ovšem zápis se nezměnil, a tak mýlka vyletěla do světa.

Druhou kuriózní chvilku připravil českému brankáři trenér, jenž ho krátce před koncem utkání vystřídal. Krátce před střídáním byl ošetřován, ale cítil se dobře a chtěl pokračovat. U postranní čáry ovšem zvedli rozhodčí tabuli s jeho číslem.

"Nejdřív jsem si myslel, že je to omyl. Ale mávali na mne, takže jsem poslechl, i když jsem vůbec nic nechápal," durdil se v první chvíli Čech. Poté se vše vysvětlilo: "Můj náhradník nikdy nehrál a měl předtím narozeniny. Takže se mu trenéři rozhodli dát první ligový zápas jako dárek."

Na souboj je připraven

Léto se kvapem blíží, a tak Čech už zároveň řeší i svůj přesun do Anglie. Sleduje nejen zápasy svého budoucího zaměstnavatele, ale i dění kolem Chelsea. Hlavně to, kdo se nakonec postaví na lavičku londýnského klubu.

"Zajímá mě, kdo tam bude trénovat, hovoří se o mnoha jménech. Uvidíme," podotkl. K případnému souboji o post brankářské jedničky dodal: "Tak to v takových klubech chodí, musím se o to poprat a chytat bude ten lepší."

Čech sice ještě nebalí, klub mu ovšem už shání bydlení. "Můj jediný požadavek byl, aby okolo domu byla zahrada, aby se měl můj pes kde proběhnout," dodal.

Reklama

Související témata: