Hlavní obsah

Brückner pošle na Irsko dva útočníky

DUBLIN

Se dvěma útočnými hroty nastoupí česká fotbalová reprezentace ve středu večer v Dublinu do přípravného zápasu proti domácímu Irsku. Série 20 zápasů bez porážky českého týmu vzbuzuje respekt a svěřenci trenéra Karla Brücknera jsou odhodláni ji prodloužit.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Vedle Jana Kollera (uprostřed) by se měl v utkání s Irskem na hrotu útoku objevit Milan Baroš.

Článek

Kouč Brückner má nastudovanou videokazetu z posledního zápasu Irska, které v únoru hrálo doma bez branek s Brazílií. Až včera večer pustil krátké sekvence i hráčům. "On bude stačit tak dvouminutový sestřih," usmíval se trenér. "Ten zápas byl pořád stejný. Asi dva milióny přihrávek Brazilců..."

Náš dnešní soupeř už podle něj dávno nehraje nějakým ostrovním stylem. "Tenhle pojem už je spíš jakýsi mýtus. Hrají v rozestavení 4-4-2 a i když v jejich hře dominuje silová složka, nejde jen o nějaké nakopávání míčů. Je to kompaktní a kultivované mužstvo, které předvádí hodně ctižádostivý fotbal," prozradil Brückner.

Český kouč kromě útočných kvalit oceňuje i irskou defenzívu. "Těžko se jim dávají góly, dostávají jich málo. Proto nastoupíme se dvěma hroty, ale neznamená to, že budeme hrát nějak bláznivě."

Tři pamětníci

Ze současného kádru pamatují poslední zápas s Irskem (23. 2. 2000), v němž český tým prohrál na stadiónu Lansdowne Road 2:3, pouze Jan Koller s kapitánem Pavlem Nedvědem.

A taky Brückner, jenž tehdy dělal Chovancovi asistenta. "Dvakrát jsme vedli, dal jsem dva góly, ale Irové to svým typickým stylem otočili," vzpomínal Koller, jenž včera oslavil 31. narozeniny. Od spoluhráčů a realizačního týmu dostal dort.

"Mají kvalitní mančaft, spousta těch kluků hraje za dobré kluby v Anglii," upozornil Milan Baroš. "Budou hrát hodně agresívně, místy až tvrdě - kopat a jezdit po zadku."

Brückner do poslední chvíle váhal, koho postaví do branky. K dispozici má uzdravenou jedničku Čecha, ale rád by vyzkoušel i jednoho z dvojice Kinský-Vaniak. "Zatím opravdu nevím. Až před zápasem se rozhodnu, jaký zvolíme postup i jejich střídání," uvedl trenér.

Pravděpodobné sestavy
Irsko: Given - Carr, Doherty, Cunnigham, Harte - Holland, Kilbane, Kinsella, Reid - Duff, Robbie Keane.
Česko: Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Sionko, Galásek, Nedvěd, Plašil - Koller, Baroš.
Utkání řídí jako hlavní rozhodčí Dán Fisker, nevysílá jej žádná z českých televizí. Přímý přenos druhého poločasu přinese Radiožurnál.

Reklama