Hlavní obsah

Brückner věří hlavně vyzkoušeným hráčům

PRAHA

Vybral kouč reprezentace Karel Brückner dobře nebo měl volit některá jiná jména? O tom diskutují fanoušci od Aše k Jablunkovu, protože stále platí, že co Čech, to fotbalový trenér. Náznak odpovědi může přijít už v přípravných zápasech s Bulharskem (2. 6. v Praze) a Estonskem (6. 6.), ale skutečnou pravdu se dozvíme až na ME v Portugalsku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner už myslí na Euro, a chce tým prověřit v přípravě

Článek

Mužstvo bude muset na mistrovství Evropy nejprve zvládnout úskalí základní skupiny ve třech zápasech - 15. 6. s Lotyšskem, 19. 6. Nizozemskem a 23. 6. s Německem. Postup se logicky očekává. I přes zdravotní problémy, které postihly téměř všechny základní pilíře reprezentačního výběru, má tým pořád kvalitu. A není důvod pochybovat o tom, že se při společné přípravě dostane do formy.

Každý další krok směrem vzhůru bude příjemný. Vyřazovací část je však i loterií a štěstí se někdy přikloní k tomu, kdo třeba není momentálně lepší, ale jde mu víc naproti. Možné je udělat ještě tři další kroky, ten poslední pak na samotný vrchol. Neplazme se při zemi, ale stůjme na ní pevně oběma nohama.

Jistoty mezi tyčemi

Podívejme se na formu hráčů, kteří by měli tvořit určitý širší základ týmu. Vezmeme-li v úvahu momentální formu, pak největší jistota národního týmu je mezi tyčemi. Ať se do branky postaví Čech, momentálně jeden z nejlepších gólmanů Evropy, nebo jeho dvojka Blažek, vždy tam bude stát skutečná kvalita, protože i on celou sezónu prokazuje, že v Česku není momentálně nikdo lepší. On byl hlavním strůjcem postupu Sparty do osmifinále Ligy mistrů.

Obrana nebyla na jaře tím nejlepším, na co se mohla reprezentace spolehnout. Grygeru provázely vleklé zdravotní potíže a za celé jaro neodehrál v reprezentaci jediný zápas. Jiránek si vede střídavě, Bolf se dostává do formy až v poslední době, zatímco Ujfaluši zatím tápe. Nejlépe je na tom Jankulovski, který byl oporou Udine v cestě do pohárové Evropy.

Kapitán týmu musí zvednout prapor

Středová řada byla v kvalifikaci pýchou českého týmu a měla by jí být i nadále. Téměř každý si prožil nemalé zdravotní problémy. Rosický měl zlomenou ruku, Nedvěda trápil kotník a záda, Galáska svalové potíže, Šmicrovo si zranil achillovku a nyní koleno. Problémy s meniskem vyřadily na delší čas i Vachouška. Prvně jmenovaná pětice však pomalu nabírá dech.

Poborský se v závěru jara dostal do formy a dotáhl Spartu na druhé místo v lize a k domácímu poháru. Nedvěd, ač se mu nedařilo, vždycky v reprezentačním dresu bojoval na doraz a prapor jako kapitán bude muset zvednout znovu. Galáskova forma jde také slibně nahoru, Šmicer se zatím léčí, ale i on už nejednou prokázal, že v reprezentačním dresu ze sebe vydá maximum, což platí i o Vachouškovi. Pokud se středová řada dostane do podzimní formy, může být opět jednou z nejlepších v Evropě a nejobávanější českou zbraní.

Kanonýři se našli

O kvartetu útočníků nebylo v podstatě pochyb. Baroš se zatím podzimním výkonům jen blíží, delší pauza kvůli zranění se stále ještě projevuje. Jeho hře už chybí jen údernost. Koller, Lokvenc a Heinz se ve druhé polovině jara střelecky probudili. Lze si jen přát, aby v tom pokračovali i v Portugalsku. Zbývající hráče je třeba naladit na stejnou strunu, aby nebyli jen do počtu, ale připraveni kdykoliv plnohodnotně zastoupit základní pilíře.

Trenér Brückner je přesvědčen, že v přípravě dokáže dát mužstvo dohromady. Pochvaluje si délku soustředění, která mu umožňuje všechno dobré oprášit, nablýskat a přidat něco nového, překvapivého. Má k tomu i tři přípravné zápasy. Jeho tým má odhodlání a obrovskou chuť něco dokázat. Vždyť je to pro některé hráče jedna z posledních možností. A kdyby to vyšlo, Poborský by mohl ve finále zaokrouhlit počet zápasů v reprezentaci na rovnou stovku. I to je motivace.

Program reprezentace před ME
24.květnaSraz čtyřiadvaceti hráčů a realizačního týmu v hotelu Praha.
25.květnaOdlet do Seefeldu, kde výprava bydlí v hotelu Dorint.
26. - 29. květnaPříprava v Seefeldu.
30. květnaTréninkové utkání s výběrem 3. rakouské ligy od 18. h. v Axams.
1. červnaNávrat letecky do Prahy.
2. červnaPřípravné utkání s Bulharskem na Letné od 17.30 h.
3. červnaTrénink v Praze a vyhlášení Zlatého míče ČR.
4. červnaPříprava v Praze.
5. červnaOdjezd do Teplic a trénink.
6. červnaPřípravné utkání s Estonskem v Teplicích od 17.15 h.
7. - 8. červnaVolno.
9. červnaSraz v Praze.
10. červnaOdlet do Lisabonu a ubytování v Penha Longa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články