Hlavní obsah

Dvě vítězství především zvedla hráčům sebevědomí

PRAHA

Dvě vítězství si připsali čeští fotbaloví reprezentanti v posledních přípravných zápasech před čtvrtečním odletem na EURO do Portugalska. Cennější je výhra nad účastníkem šampionátu Bulharskem 3:1, vítězství 2:0 nad Estonskem má svoji hodnotu ve skutečnosti, že národní tým po roce nedostal v utkání branku.

Článek

"Obě výhry mají cenu v tom, že nám zvedli zdravě sebevědomí, což je důležité. Ve hře ještě ledacos zaskřípalo, nebylo to optimální, ale po dlouhé přípravě byla trochu znát i únava a co si budeme povídat, nikdo se nechtěl zranit a na poslední chvíli přijít o EURO. Na doladění máme ještě několik dní a já věřím, že se do optimální formy dostaneme. Pohoda v mužstvu je velmi dobrá," uvedl Vladimír Šmicer.

Rozdílné poločasy

Obě přípravná utkání měla zcela odlišný průběh a gólovou režii. Zatímco do sítě Bulharska minulou středu na Letné padaly branky až po přestávce, v neděli v Teplicích inkasovali Estonci v první půli. V Teplicích se znovu ukázalo, jak velká je síla Kollera v kombinaci s Barošem. Zatímco dortmundský obr zaměstnával stopery soupeře, liverpoolský rychlík využíval přihrávek spoluhráčů a zakončoval.

EURO 2004
Začíná za:4 DNY

"Je to pochopitelně útočná varianta, kterou máme také zažitou. Záleží na soupeři a vývoji utkání, kdy a jak ji využijeme. Baroš mnohokrát potvrdil, že dovede zahrát od začátku zápasu, ale nesmírně cenný je i po příchodu v jeho průběhu. Bleskově se dostane do hry a umí udeřit dřív, než si soupeř jeho přítomnost uvědomí," vysvětlil využitelnost obou hráčů trenér Karel Brückner.

Pro ofenzívu má připravené i další možnosti. Velmi dobře v obou zápasech zahrál Heinz, který umí nahrávat i zakončovat. Na Vachouškovi je stále znát herní absence po zranění.

Forma ještě není top

Trenér i hráči se shodli, že forma ještě není ideální. "Na její vyladění přijde čas v Portugalsku. Teď hráči absolvovali dlouhou přípravu. Nejprve se museli zbavit poligové únavy, nyní mohla hrát roli ta ze soustředění. Čas v Portugalsku před prvním utkáním chceme využít právě k doladění a nácviku různých herních situací i standardek. Důležité v tuto chvíli je, aby všichni byli v pořádku," pokračoval kouč, který byl v neděli večer spokojenější i s obrannou fází a zejména samotnou čtveřicí.

Zřejmě se do jejího základu na místo pravého stopera vrátí opět Bolf. "Byl to zase on, ale dobře si vedl i Hübschman. Jiránka jsem musel upozornit, aby nezabíhal se soupeřem za naši obrannou linii. Je to ještě zvyk z osobní obrany hráče," konstatoval Brückner.

Rozstřílí se Koller po svatbě?

Velmi slibně vypadala v obou zápasech hra středové řady. "Rosickému pomohlo, že odehrál oba zápasy celé. Bylo na něm znát manko ze závěru bundesligy," dodal trenér a bylo na něm znát, že hra středové formace mu dělá radost. Zejména její základ - Poborský, Rosický, Galásek, Nedvěd - se dostává do herní pohody a formy. I když něco sem tam zaskřípe, všichni jdou nahoru.

Zápas s Estonskem nemůže být plně měřítkem, protože v tomto složení odehráli jen poločas. Svoje místo v ní má v jedné ze základních variant i Šmicer, dobře si vedli také Plašil a Týce. V útoku se prosadil nejvýrazněji Baroš, autor tří branek ve dvou zápasech. Čerstvý ženáč Koller si snad schovává góly do Portugalska.

Reklama

Související témata: