Hlavní obsah

Rosický: Ukažte, kdo táhne tým v mém věku

AMSTERDAM

Dobrou náladu neztrácí před kvalifikačním utkáním v Nizozemsku Tomáš Rosický, ačkoliv ze stabilní reprezentační středové řady zůstal jediný. "Že kluci nemohou hrát, je samozřejmě velká ztráta, ale ještě to přece není důvod, abych byl zasmušilý," říká v rozhovoru pro Právo třiadvacetiletý záložník Borussie Dortmund.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Tomáš Rosický před odletem ke kvalifikačnímu utkání v Nizozemsku.

Článek

Při zdravotních absencích Nedvěda, Poborského a Galáska jste z ustálené reprezentační zálohy zbyl jako jediný. Pořád se ale smějete a špičkujete se spoluhráči. Vypadá to, že na náladě vám to neubírá? V národním týmu byla vždycky pohoda a ani teď není důvod, aby se v tomto směru cokoliv změnilo. Že kluci nemohou hrát, je samozřejmě velká ztráta, ale ještě to přece není důvod, abych byl zasmušilý.

Opravdu nemáte z utkání v Nizozemsku ani trochu obavy? Ne. Ti, co se mnou budou hrát v záloze, určitě přinesou do hry něco nového. Musíme prostě podat velký kolektivní výkon. Pak uspějeme. Já nejedu do Nizozemska prohrát!

Vnímáte, že nyní budete v úplně jiné pozici? Všichni očekávají, že na vás padne role tahouna a mozku reprezentace. Ukažte mi po Evropě někoho, kdo je ve 23 letech tahounem některého velkého týmu... Ale na druhou stranu si uvědomuji, že jsem v záloze zbyl z obvyklé sestavy jen já. Tak to tedy říkáte vy, novináři. Asi na mě ta zodpovědnost padne, když jsou starší pryč, záloha je mladší a já v ní jsem tím nejzkušenějším. Ale musím říct, že mě nějaká funkce nezajímá, má pozice v týmu zůstává stále stejná. Role se prostě nemění. Já chci v první řadě odevzdat svůj nejlepší výkon.

Nizozemci vyrukují také s velmi odlišným mančaftem. Už to s vámi trenér Brückner nějak konkrétněji probíral u videa? Ano, začali jsme s rozborem v pondělí. Ale o tom, co jsme viděli, nechci mluvit. Opravdu. Složili úplně jinou obranu, než měli v Portugalsku, my to máme zase jinak: tvoříme novou zálohu. Snad změny na naší hře budou znát méně než na jejich.

Na koho ze sestavy soupeře si budete muset dát největší pozor? Makaay je hrozně nebezpečný. V Bayernu Mnichov o něm třeba vůbec nevíte, pak se dostane do šance a stoprocentně ji dá.

Česká záloha bude zřejmě nesehraná. Domlouváte se nějak konkrétně s ostatními, jak to asi bude třeba hrát? Jasně. Víme, že po sobě musíme v záloze hodně koukat, abychom o sobě stále věděli. Nesmíme si dovolit udělat nějakou zásadní chybu.

Může hrát na psychiku soupeře roli bilance? Nizozemci porazili Čechy naposledy na mistrovství Evropy 2000. Od té doby jedna remíza a tři porážky v důležitých utkáních. Oni hlavně musí vědět, že jsme schopni hrát i při absencích. Vzpomeňte na EURO v Portugalsku: hráli jsme s mnoha změnami s Němci, a jak nám to šlo. Vyhráli jsme, to Nizozemci nedokázali. Určitě viděli, jak se umíme poprat.

Pořád si pochvalujete, jak se vám podařil letos vstup do sezóny... Pocitově jsem lepší začátek opravdu nikdy neměl. I když Dortmundu to výsledkově moc nevychází.

Říkal jste, že v žádném případě nejede prohrát. Co je tedy výsledkově v Amsterdamu nejdůležitější? Nenechat si sebrat tři body...

Reklama

Související témata: