Hlavní obsah

Tým, který hrál na ME nejhezčí fotbal, se rozpadá

PRAHA

V pátek ráno přišla informace, že Pavel Nedvěd končí definitivně v české fotbalové reprezentaci. Pozdě večer, po utkání s Příbramí, Karel Poborský připustil, že tuto eventualitu také zvažuje. Tým, který hrál na EURO nejhezčí fotbal, což uznala celé Evropa, se tak rozpadá. Před důležitými kvalifikačními zápasy je to velmi nepříjemné zjištění.

Článek

"Musím říct, že pro mne je odchod Pavla Nedvěda téměř tragédie. Je to nejen můj největší fotbalový kamarád, ale hlavně nejlepší fotbalista na světě. Smutné je, že on neskončil kvůli zranění, ale myslím, že to nepřeženu, když řeknu, že to udělal kvůli sdělovacím prostředkům a všem rádoby odborníkům," řekl Karel Poborský necelé dvě hodiny před páteční půlnocí.

"Hodně mě mrzí, jak se k tomu stavěl svaz, realizační tým národního týmu i manažer, protože neudělali vůbec nic pro to, aby neskončil. Pavel se dostal během čtrnácti dnů či měsíce do pozice člověka, který zradil národ a který nechal tuhle republiku ve štychu. Je to obrovská facka českému fotbalu. Ne ze strany Pavla, ale všeho, co se v českém fotbale děje," pokračoval jeden z reprezentačních pilířů.

Také on se dostal pod velký tlak, když kvůli problémům se zády opustil sraz reprezentace před zářijovým utkáním v Nizozemsku. "Při problémech se zády mě mrzelo, co se kolem toho rozpoutalo. Najednou ze mne byl zrádce národa. Bylo mi z toho smutno," přiznal Poborský.

"Vůbec se teď na sraz reprezentace netěším. Musím říct, že tohle všechno je rána pod pás i pro mne. Zvažuji všechna pro i proti, chce to čas, uvidíme," dodal Poborský, který odehrál v národním dresu stovku zápasů, na dotaz Práva, zda také nezvažuje ukončení reprezentační kariéry.

Brückner se brání

Kouč reprezentace Karel Brückner odmítá vyjádření Nedvědova právníka Bronislava Šeráka, že by Nedvěda nutil k účasti na nejbližších zápasech světové kvalifikace proti Rumunsku a Arménii.

"Byli domluveni, že na podzim nebude povoláván, ale teď ho pan Brückner chtěl mít k dispozici za každou cenu," uvedl Bronislav Šerák pro ČTK jako reakci na výsledek schůzky trenéra s hráčem minulý týden. Pokud by ho kouč zařadil do užší nominace na kvalifikační duely a Nedvěd bez patřičného odůvodnění (tím může být v podstatě jen zranění) odmítl, dostal by trest od UEFA a FIFA a nemohl by hrát nejbližší soutěžní zápas za Juventus.

"Jsem znechucen lživými informacemi, jak je podává pan Šerák. V takovém duchu setkání s Pavlem Nedvědem neprobíhalo. Navíc vůbec nebyla řeč o druhém utkání v Arménii, bavili jsme se pouze o zápase proti Rumunsku," řekl ČTK Karel Brückner.

Nesmyslné mlžení

Nedvěd i Poborský jsou fotbalisté, bez nichž se reprezentace momentálně těžko obejde. Jejich konec kariéry však musel dříve či později přijít. Lze si jen přát, aby Poborský vydržel a Nedvěd si doléčil zranění a vše ještě jednou uvážil. Poborský má pravdu v tom, že celá situace je obrazem tristní situace v českém fotbale.

Problémům se dalo předejít už v srpnu či začátkem září na tiskové konferenci, kde by bylo vše řečeno jasně. Nedošlo by ke spekulacím, fanoušci by si zanadávali, ale jistě pochopili a věřili, že Nedvěd splní slova o tom, že povede tým za dva roky na MS v Německu, které je, jak sám řekl, za humny a bylo by škoda tam chybět. Jeho stávající řešení je pro příznivce fotbalu velkým rozčarováním.

Nyní obě strany hází vinu na novináře. Kdyby místo nesmyslného mlžení před sdělovacími prostředky a tím i před veřejností řekli jasně, jak se věci mají, nedošlo by k situaci, která může mít neblahý vliv na národní tým. Jenže ve vedení svazu ani reprezentace nikdo neřekl nic pregnantně. Trenér s novináři přímo nekomunikuje, Nedvěd také ne, čemu se pak oba diví...

Vojsko bez velitele

V reprezentaci není nikdo, kdo by pozvedl Nedvědem odložený prapor. V hráčích je stále hořkost po vyřazení na ME, jsou jako vojsko bez velitele. A tak se obě strany místo přiznání odpovědnosti uchylují k lacinému svádění viny na sdělovací prostředky. Těžko si představit, jak se hráč, zocelený italskou Serií A, nechá rozhodit kritikou některých médií a bývalých fotbalistů.

Vedení svazu, ale také manažer reprezentace Košťál, její kouč Brückner a snad i Poborský, jako předpokládaný nový kapitán, by měli svolat tiskovou konferenci. Na ní pak vše vyjasnit a vrátit se k rozumným a průhledným vztahům jako před Portugalskem.

Určitě by neubylo ani Pavla Nedvěda, kdyby přijel a místo kostrbatých prohlášení řekl přímo na mikrofony a do televizních kamer svůj názor. I to by určitě vyčistilo chmurnou atmosféru v reprezentaci. Ještě je čas vyřčená slova zvážit, sejít se a najít řešení. Už kvůli fanouškům by to stálo za to. Po zápasech s Rumuny a Armény může být z pohledu kvalifikace pozdě.

Reklama

Související témata: