Hlavní obsah

Kapitánská páska ve fotbalové reprezentaci patří Galáskovi

PRAHA

Nového kapitána pro kvalifikační cyklus o mistrovství světa v Německu 2006 si ve čtvrtek určila česká fotbalová reprezentace, kterou už v sobotu čeká v Praze klíčová bitva s Rumunskem. Nástupce Pavla Nedvěda se stal zkušený záložník Tomáš Galásek. Jeho zástupci jsou Karel Poborský a Tomáš Rosický.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Galásek, po odřeknutí Karla Poborského nejžhavější kandidát na post kapitána.

Článek

Vedle Galáska byli adepty na kapitánskou pásku Jan Koller a právě Poborský. Ten ale odmítl převzít roli vůdce po dlouholetém kamarádovi a parťákovi. "Nepočítal, že by to po Nedvědovi převzal. Řekl mi to při osobní schůzce," měl jasno manažer reprezentace Vlastimil Košťál, že opora Sparty reprezentaci jako kapitán nepovede.

Trenér Karel Brückner měl před rozhodnutím tuto představu: "Silná osobnost, silná mentalita, silný charakter. Věk není rozhodující." Volba Galáska ji potvrdila. Vždyť jednatřicetiletý záložník nosil pásku i v ostravském Baníku, nizozemském Tillburgu i Ajaxu Amsterodam.

Nového šéfa čeká srovnání s Nedvědem

V přípravě s Řeckem zastoupil tehdy dočasně absentujícího Nedvěda Poborský, ve vstupu do kvalifikace v Nizozemsku měl pásku útočník Jan Koller. Ten však důvěru s díky odmítal. "V mém případě to byla z nouze ctnost. Dobrým kapitánem bude Tomáš Galásek," mínil obrovitý útočník.

Zápas v Nizozemsku Galásek kvůli zranění neabsolvoval. Když pak Nedvěd oznámil definitivní konec kariéry, Galásek se v tisku a na internetu dočetl, že by ho měl v roli kapitána zastoupit. "Nepřekvapilo mě to," přiznával před volbou.

Každopádně ho v nové roli čeká hodně těžký úkol. Bude srovnáván s Nedvědem, držitelem Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Otázky, jak by reagoval Nedvěd, proč nový vůdce jednal právě tak, budou na denním pořádku.

"Je to logické, Pavel byl jedinečný. Ale není možné, abychom se toho báli, protože to bychom kapitána zvolit nemohli," krčí rameny Galásek.

Klíčová utkání

V neposlední řadě jsou tu pak dvě nesmírně důležitá utkání. V sobotu v Praze na Letné v 17 hodin hostíme Rumunsko, ve středu český tým nastoupí proti Arménii v Jerevanu. Selhání v těchto zápasech může zasadit snu o účasti na světovém šampionátu hodně velké trhliny.

"Klíčová utkání. Rumuni jsou hodně sebevědomí, Arméni zase nevyzpytatelní. Potřebujeme šest bodů," prohlásil nový reprezentační lídr Galásek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.