Hlavní obsah

Fotbalisté berou na půdě outsidera jakoukoli výhru

JEREVAN

Povinné vítězství se čeká od českých fotbalistů v Arménii. Trenér Karel Brückner i jeho svěřenci berou ve středečním utkání kvalifikace MS v Jerevanu jen tři body, i když tuší, že jim houževnatý soupeř doma zadarmo nic nedá.

Článek

K souboji s fotbalovým trpaslíkem však Brückner vzhlíží s patřičnou vážností. "Buďme na toto slova opatrní. Oni ti trpaslíci umí často bránit líp než některá vyspělá mužstva. Nemají sice takovou kvalitu, ale nahrazují to enormní bojovností a zaměří se na defenzívu. Můžou jen získat. Proto budu spokojen s jakýmkoliv vítězstvím," řekl kouč.

Se Sigmou hrál proti Araratu

Češi dorazili do prosluněné arménské metropole, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 26 stupňů, po tři a půl hodiny dlouhém letu. Ubytovali se v luxusním hotelu Marriott. Kvůli tříhodinovému časovému posunu neměli příliš času na relaxování na pokojích, protože je čekal trénink na stadiónu Republiky.

Ve městě pod bájnou horou Ararat je většina z hráčů poprvé. I kouč Brückner. "Ale jako trenér Sigmy Olomouc jsem hrál s Araratem Jerevan nějaký přátelák, když jsme byli na soustředění v Abcházii," vybavil si.

Z reprezentantů byl v Jerevanu nedávno Tomáš Hübschman. V dresu Šachtaru Doněck hrál na stejném stadiónu, kde se uskuteční dnešní duel, zápas 2. předkola Ligy mistrů proti místnímu Pjuniku. "Bylo tady hrozné vedro, snad čtyřicet stupňů," vzpomínal Hübschman.

V paměti mu utkvělo nepříliš kvalitní hřiště. "Balón odskakoval, nebylo moc rovné. Vyhráli jsme tady 3:1 a doma v odvetě 1:0," řekl obránce. "Když jsme se teď dívali na videu na zápas Arménie ve Finsku, vybavil jsem si z toho našeho utkání jednoho hráče, ale na jméno si opravdu nepamatuji," dodal Hübschman.

Starosti se složením obrany

Brückner absolvoval před tréninkem na stadiónu tiskovou konferenci, kde čelil palbě otázek arménských žurnalistů. Na dotaz, co soudí o fotbale v této zemi, odpověděl: "Vím, že sportem číslo jedna je tady zřejmě zápas, ale fotbal už se dnes hraje všude ve světě. Sice se spolu utkáváme poprvé, žádné zkušenosti s vaším fotbalem nemáme, ale můžu slíbit, že absolutně nic nepodceníme a budeme hrát odvážně."

Starosti však měl se složením obrany. Zdravotní stav pravých beků Jiránka ani Grygery stále není optimální. "Grygerův stav se mírně zlepšuje, ale Jiránkovo zranění přitahovače je čerstvější," řekl lékař reprezentace Petr Krejčí. V případě, že by ani jeden nemohl nastoupit, zvažoval by kouč na tento post Hübschmana nebo Kováče.

Jiránek je optimista

Jiránek i Grygera však včera normálně trénovali. Nejlepší hráč sobotního zápasu s Rumunskem Martin Jiránek je optimistou a doufá, že nastoupí. "Je to lepší než v pondělí. Doktoři do mě perou prášky a infúze, Karel Mališ mě mazal nějakou speciální mastí. Tak to snad půjde," doufal den před utkáním.

Nečeká však, že by nám soupeř, jenž se v žebříčku FIFA dělí o 123. místo se Svazijskem a Tahiti, dal něco zadarmo. "Tak lehké to nebude. Ale vím, že jestli tady nevyhrajeme, tak to asi doma nikdo neskousne. Musíme to zvládnout," uvědomoval si obránce Spartaku Moskva.

Fotbalisté Arménie mají ze tří kvalifikačních zápasů zatím nulu a skóre 1:8. První gól dali až v sobotu ve Finsku, kde prohráli 1:3. Jejich francouzský kouč Bernard Casoni ví, že jeho svěřenci mohou proti favoritovi jen překvapit.

"Češi disponují i bez Nedvěda, Poborského a Baroše nesmírně silným týmem, ale my hrajeme doma a chceme soupeře potrápit," prohlásil diplomaticky. K dispozici už má záložníka Sarkisjana, jenž si odpykal trest, ale asi v základu nenastoupí. Stejně jako nejlepší kanonýr týmu Artur Petrosjan, který má stále trable s kolenem.

Pravděpodobné sestavy
Arménie: Ambarcumjan - Hovsepjan, Vardanjan, Aleksanjan, Nazarjan - Dochojan, Mchitarjan, Grigorjan, Tadevosjan - Movsesjan, Šachgeldjan.
Česko: Čech - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Sionko, Rosický, Galásek, Vachoušek - Heinz - Koller.
Utkání začíná v 17.20 h SEČ, jako hlavní řídí polský sudí Granat. Sport.cz přinese zápas v on-line reportáži, přímý přenos vysílá TV Nova.

Reklama

Související témata: