Hlavní obsah

Irsko - Česko 1:1Baroš se téměř po roce trefil, Češi však nakonec v Irsku jen remizovali

Dublin

První zápas v roce konání mistrovství Evropy fotbalová reprezentace v Dublinu zvládla. V duelu dvou účastníků EURO 2012 měla blízko k vítězství, ale utkání nakonec skončilo 1:1. Skóre otevřel v 50. minutě Baroš, který se v dresu národního týmu trefil po téměř roční pauze. Čtyři minuty před koncem vyrovnal Cox. Další zápasy s Izraelem a Maďarskem sehraje Bílkovo mužstvo až těsně před odjezdem na šampionát.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Čeští fotbalisté oslavují v Dublinu gól Milana Baroše

Článek
Fotogalerie

Obvyklé oťukávání oba týmy vynechaly a začaly zápas v pěkně svižném tempu. Již ve 38. sekundě centroval McGeady a Čech měl práci po Longově hlavičce. Ani jeho spoluhráči se nenechali zahanbit, Baroš ve vápně vtipně uvolnil Štajnera a pumelici libereckého navrátilce vyrazil gólman Given jen koleny. O chvíli později pak dostal brankáře do úzkých presující Rezek a Štajner se před prázdnou brankou málem dostal k míči dřív než Given.

Trvalo jen čtvrt hodiny, než se o slovo přihlásil Keane. Fantom, který má na Čechy tradičně spadeno, si naběhl na dlouhý pas z hloubi pole, běžel sám na Čecha, jenže gólman Chelsea má irskou hvězdu přečtenou z Premier League a výborně zasáhl.

Také hlavička O'Shea byla nebezpečná, ale Iry pak přibrzdilo ošetřování Whelana a několik minut hráli o deseti. Během této pasáže pálil Plašil nad a ani Sivok se hlavou mezi tyče netrefil.

V průběhu první půle tempo opadlo a bylo patrné, jak moc jde oběma soupeřům v letošní premiéře o dobrý výsledek. Čechům se dařilo hlavně po pravé straně, kde nejčastěji kooperoval trojlístek Gebre Selassie, Petržela a Štajner. V postupné kombinaci měli hosté navrch, chyběl však moment překvapení a Rezkovu střelu si Given v poslední minutě před přestávkou pohlídal.

Nepříjemné bylo, že při pokusu o střelu se zranil Jiráček a do druhého dějství ho musel vystřídat Hübschman. Bílkův tým měl ovšem na trávníku Aviva Stadium víc invence než soupeř a pět minut po přestávce se to potvrdilo. Rezek parádně uvolnil Baroše a ten chladnokrevně obstřelil bezmocného Givena. Turecký legionář se v národním týmu trefil poprvé od loňského března, kdy dal v Českých Budějovicích gól Lichtenštejnsku. Že by se v pravý čas probouzel...?

Čechům přišlo vhod, že gól padl tak brzy. Po hodině hry začalo hromadné střídání typické pro přípravné zápasy a plynulosti hry to nepřispělo. Veškerou snahu Irů dlouho mařil jistý Čech. Až v závěru se přes Sivoka prosadil Cox a z úhlu střelou mezi nohy gólmana vyrovnal.

Irsko - Česká republika 1:1 (0:0)
Branky: 86. Cox - 50. Baroš. Rozhodčí: De Sousa (Portugalsko). Bez ŽK. Diváci: 37 741.
Irsko: Given - O'Shea, St. Ledger, O'Dea, Ward - Duff (63. Green), Andrews, Whelan (63. Hunt), McGeady (79. McClean) - Long (71. Cox), Keane (71. Walters). Trenér Trapattoni.
ČR: Čech - Gebre Selassie (67. Rajtoral), Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Jiráček (46. Hübschman) - Petržela (67. Pilař), Štajner (59. Kolář), Rezek (88. Pekhart) - Baroš (59. Lafata). Trenér Bílek.

Reklama

Související témata: