Hlavní obsah

Svěží vítr z Plzně! Darida okouzlil a může být žolíkem v nominaci na mistrovství Evropy

Hartberg

Šest minut odehrál Vladimír Darida v plzeňském dresu při loňském tažení Západočechů za tuzemským fotbalovým titulem. V minulé sezóně už naskočil do dvaadvaceti zápasů. Při jarním honu na Liberec a Spartu byl nepostradatelnou součástí výběru Pavla Vrby. Ve středu zálohy zaujal teprve jednadvacetiletý borec místo Petra Jiráčka a vyletěl na fotbalové nebe jako kometa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalista Plzně Vladimír Darida při vyhlašování slavnostní ankety Sportovec roku.

Článek
Fotogalerie

Debut v základní sestavě Západočechů absolvoval v srpnu minulého roku při utkání na Dukle. Pak naskakoval do hry jako náhradník. Další start od první minuty si připsal až v Evropské lize proti Schalke v únoru. Doma se hned blýsknul premiérovou trefou v plzeňském dresu. „Byl jsem nesvůj jen v prvních minutách,“ přiznal tehdy, že není žádný trémista.

Poprvé se výrazně do podvědomí fanoušků zapsal už o pár měsíců dříve. Když v podzimním finiši Ligy mistrů nahradil v řeži s AC Milán zraněného Jiráčka. A Plzeň famózním závěrem vyválčila místo právě v Evropské lize. „Souboj s rossoneri byl mým životním zážitkem,“ přemítal v průběhu jara.

Dočkal se pravidelných pozvánek na akce reprezentace do jednadvaceti let. Ale když na sraz prvního českého výběru před mistrovstvím Evropy dorazil zraněný kapitán Tomáš Rosický, povolal Michal Bílek mladíka z Plzně mezi elitu. „Jde o výpomoc pro tréninky, aby nás bylo dost. Pokud by měl jet na šampionát, tak jen v případě, že bude Tomáš Rosický zraněný,“ prohlásil jasně Bílek před sedmi dny.

Připravil vítězný gól

Jenže situace se změnila. Podle zpráv z tábora reprezentace Darida na uzavřených trénincích českého výběru zářil a předčil mnohé spoluhráče. V sobotu se v Hartbergu dočkal debutu mezi českou fotbalovou elitou. Do zápasu s izraelským výběrem nastoupil na posledních šestadvacet minut. A jeho příchodem jakoby se do řad českého týmu přihnal svěží jarní vítr.

„Ukázal, že je to kluk bez nervů. Do zápasu vstoupil jako by měl mnoho startů v národním dresu. Nabízel se, nekazil, dával výborné přihrávky a měl zakončení. Stihl toho vážně hodně. Určitě nominaci hodně zamíchal. Ale nejen výkonem proti Izraeli. Hrál velmi dobře i v Plzni v průběhu jara. Vedl si velmi dobře proti Schalke v Evropské lize, má vážně kvalitu,“ uznale pokyvoval Bílek po vítězství 2:1.

Darida se hned po nástupu na trávník blýskl nebezpečnou střelou, vzápětí další. Nebojácně se zapojoval do kombinací, připravoval střelecké pozice spoluhráčům. A ve finále po jeho standardní situaci vstřelil Lafata vítězný gól.

Příjemná Bílkova starost

„On se Láďa jevil dobře i na tréninku. Je na něm vidět, že má obrovský potenciál. Zápas s Izraelci zvládl výborně,“ uznale pokyvoval hlavou obránce Theodor Gebre Selassie. „Darida je psychicky vážně silný. Má dobré zakončení, přehled, dobře zahrává standardní situace, je kombinačně silný, pohyblivý,“ vyjmenovával přednosti mladého záložníka Bílek.

Je tedy možné, že i v případě uzdravení kapitána Tomáše Rosického pocestuje Darida na mistrovství Evropy? „Je fakt, že jsem jeho případnou nominaci dával jen do souvislosti se zdravotním stavem Tomáše. Ale nyní se situace změnila. Není vyloučené, že pojede. Příjemně mi zamotal hlavu. Hrál skutečně velmi dobře,“ nešetřil chválou Bílek. „Neříkám, že Darida určitě pojede. Musím si vzít všechna pro a proti. Jasně ukázal, že má kvalitu, aby v reprezentaci hrál. Jde o skutečně velmi příjemnou starost,“ vyprávěl Bílek.

Je jasné, že jeden z hráčů, původně počítajících stoprocentně s cestou do Polska a případně ve vyřazovacích bojích šampionátu i na Ukrajinu, je v ohrožení. A s ohledem na jarní výkonnost a formu v posledním zápase, by zařazení Daridy bylo logickým krokem.

Reklama