Hlavní obsah

Největší radost mám z gólu hlavou, těšilo pětigólového šutéra Chramostu

Andorra la Vella

Mladoboleslavský útočník Jan Chramosta dal poprvé ve velkém fotbale pět gólů v jednom zápase. V dnešním duelu evropské kvalifikace jednadvacítek v Andoře zařídil výjimečným střeleckým výkonem českým mladíkům výhru 5:1 a zavzpomínal tím na svá žákovská léta. Věří, že mu forma vydrží i do další sezóny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník reprezentantů do 21 let Jan Chramosta se raduje z branky.

Článek

"Ve velkém fotbale je to poprvé, co jsem dal pět branek. V žácích jsem ale dva zápasy po sobě dal po sedmi gólech. V dorostu to byly maximálně čtyři, pět už asi ne. Takže jsem si trošku zavzpomínal na ty mladé časy," řekl jednadvacetiletý Chramosta s úsměvem v rozhovoru s ČTK a Deníkem.

Úvod utkání moc nenaznačoval, že by měl střelecky zazářit. První šanci v 19. minutě nedal a poprvé se trefil až o šest minut později. Do pauzy pak ale zkompletoval hattrick a po změně stran se trefil ještě dvakrát.

"Je pravda, že první střelu mi jejich brankář vyrazil, další už ale nechytil, takže jsem spokojený," podotkl s tím, že mu hodně pomohla úvodní branka. "To je jasné. Někdy stačí jeden gól a pak už se to kupí. Pak už to jde, dá se říct, samo. Horší je, pokud nedáte třeba dvě tři šance, to pak znervózníte. Ale v takovýhle zápasech to nehrozilo," řekl.

Nejlehčí gól byl druhý

Největší radost měl z trefy hlavou, vzhledem ke své nepříliš vysoké postavě ze vzduchu moc často neskóruje. "Jelikož nejsem hlavičkář, toho si cením. Nejlehčí byl asi ten druhý gól, to bylo do prázdné brány," prohlásil Chramosta.

Před zápasem vůbec necítil, že by měl přijít jeho velký střelecký den. "Když hrajete proti týmům, které jen odkopávají balony, není to ono. Ale vyšlo to. Důležité je, že jsme splnili povinnost a vyhráli jsme," řekl.

V průběhu zápasu myslel i na to, aby se prosadil také některý ze spoluhráčů. To se však nestalo a Chramosta má na svém kontě posledních devět branek českého celku v kvalifikaci. Předtím se dvakrát trefil proti Černé Hoře a dvakrát v Arménii.

Jeden bod k jistotě

"Teď to tak vypadá, že máme jen jednoho střelce. Věřím, že do dalších zápasů to tak nebude. Že dám góly já, ale připojí se i další," prohlásil Chramosta.

"Lvíčata" si výhrou pojistila vedení ve skupině a k definitivě účasti v baráži o postup na Euro jim chybí bod. V září odehrají zbylé zápasy s Walesem a v Černé Hoře. "Všichni věříme, že to dotáhneme. K postupu do baráže nám může pomoci ztráta Walesu, ale máme to ve svých rukou. Půjdeme za tím, ať to rozhodneme už v prvním zápase," řekl Chramosta, kterého čeká krátký odpočinek a 13. června už se bude hlásit v Mladé Boleslavi na startu letní přípravy. "Věřím, že mi forma vydrží," dodal.

Reklama